in , ,

Két jó barát, együtt őrzi Európát – „Egyedül Lengyelország fogja eldönteni, hogy akar-e befogadni migránsokat”

Az új lengyel kormányfő kijelentette: jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültkvóták ügyében.

Lengyelország kezdettől fogva ellenzi a menekültátirányítási mechanizmust – idézi az MTI Morawiecki szavait. Az új miniszterelnök úgy látja, hogy a kvóták „egyoldalú rákényszerítése a tagállamokra a közösség elveinek tagadását” jelenti.

Aláhúzta: Varsó nem egyezik bele, hogy olyan „hibás javaslatokat” erőltessenek rá, amelyek a problémát nem a gyökereinél fogva oldják meg.

Fotó: AFP

Az Európai Bizottság december elején a harmadik, bírósági szakaszba léptette a menekültkvóta elutasítása miatt Budapest és Prága mellett Varsóval szemben is megindított kötelezettségszegési eljárást. Morawiecki december végén „új nyitást” jelentett be a Brüsszel iránti politikában.

Nem hivatalos jelentések szerint a december 11-én kormányfői tisztségébe beiktatottMorawiecki vízkereszt után ismerteti a kormányátalakítás további részleteit. Kommentátorok szerint ennek keretében külpolitikai stílusváltás is valószínű.

A migránsok befogadásának témája az utóbbi napokban elevenedett fel a lengyel sajtóban az új lengyel kormányfő édesapjának egyik sajtónyilatkozata nyomán. Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke, a rendszerváltás előtti antikommunista ellenzék legendás alakja (aki a szejmben egy kisebb, a független képviselőket tömörítő csoportosulás vezetője) a Rzeczpospolita független jobboldali napilapnak csütörtökön elmondta: Lengyelországnak az úgynevezett humanitárius folyosókat kellene megnyitnia.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ez azt jelenti, hogy Varsó kisebb számú bevándorlót, főleg betegeket, családokat fogadna be a közel-keleti táborokból. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) több politikusa Kornel Morawiecki szavaira reagálva kizárta, hogy Varsó változtatna migrációs politikáján.

Tiszteletben tartjuk Kornel Morawiecki képviselő véleményét, de a puszta véleménye nem mérvadó ebben a döntésben – az egész lengyel társadalom álláspontját is figyelembe kell vennünk”

szögezte le a PiS szóvivője.
(Forisek Ádám, 888.hu)

Az év első magyar babája – Nulla óra egy perckor született az év első babája

Áder János: mindig tiszteljük a másikban az embert, egymásban a magyart!