in ,

Kanada végleg elesett – Trudeau liberális pártja nyert a kanadai előrehozott parlamenti választásokon

Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét.

 

A CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató hirdette ki Justin Trudeau és pártjának a győzelmét az előzetes eredményekre hivatkozva. A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt fog tudni alakítani.

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 121 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt el, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban.

Erin O’Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban, Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki. Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú ország kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de

a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét.

A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat – két évvel az esedékes voksolás előtt – abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt. Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy a Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

 

 

(MTI)

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Orbán Balázs a CEU-ról: ha valami úgy működik, mint egy egyetem, úgy néz ki, mint egy egyetem, akkor az minden bizonnyal egy egyetem

Orbán Balázs Aratót csicskít: Arató Gergely (malacka) is esküt tett az Alaptörvényre. Ma már azt mondja, hogy az alkotmány kukába való.