in , ,

Jurák Kata leleplezi Dorosz Dávidot is – Dorosz Dávidot az Egyesült Államokban képezték ki arra, miként manipulálhatják a választókat – Videó

Mesterséges imázst építettek fel neki az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók

Mesterséges imázst építettek fel neki az amerikai demokrata körökből érkező kampánytanácsadók, amelynek fő célja az „őszinte”, „esetlen”, de „emberséges” és így „szerethető” jelölt képének kialakítása, vagyis a “srác, a szomszédból”. Mindebből már valószínűleg sejtik, kiről is lehet szó. Igen, Karácsony Gergely kampányának kulisszatitkait fedtük fel az Ügy szombati adásában a Pesti TV-n, melyben bemutattuk azt az embert is, aki úgy jön-megy Amerika és Magyarország között, hogy szinte lehetetlen követni.

 

 

ÍME A LELEPLEZŐ VIDEÓ:

https://pestitv.pestisracok.hu/2021/07/24/az-ugy-dorosz-davidot-az-egyesult-allamokban-kepeztek-ki-arra-mikent-manipulalhatjak-a-valasztokat/#fvp_2637,5m11s

 

Megdöbbentő volt a 2019-es önkormányzati választások sikere, s hogy minek is köszönhetően alakult ez így, sokan, sokféleképpen magyarázzák. A kulcsember szerintünk Dorosz Dávid és Ficsor Ádám, akik olyan kampánystratégiát dolgoztak ki, amellyel az lett volna a csoda, ha nem érnek el ilyen eredményt.

 

Természetesen semmi sem a véletlen műve. Dorosz és Ficsor az Egyesült Államokban szerzett kellő tapasztalatot és hátteret mindehhez. Úgy tűnik, a Párbeszéd politikusait valami elementáris erővel vonzza Amerika. Szabó Tímea mellett ugyanis Dorosz Dávid is éveket töltött el az USA-ban és landolt újra Magyarországon, hogy megbuktassa a regnáló kormányt. Az Ügyben bemutatjuk, miként sikerült manipulálni a szavazókat.

A KACSAMESÉKTŐL AZ MSZP-IG

Dorosz Dávid még a Kacsameséket nézte vasárnap délutánonként a televízióban, amikor a baloldal vezető pártja, az MSZP megalakult, Dorosz ugyanis 1985-ben született. Az Együtt-PM politikusa úgy váltogatta a politikai oldalt és úgy cserélgette nézeteit, mint más fehérneműt.

Emberünk 2009-ben lett a Lehet Más a Politika tagja, akkor még megvetéssel és elutasítással szemlélte a baloldalt, az LMP színeiben arról próbálta meggyőzni a szimpatizánsokat és talán saját magát is, hogy ő aztán nem kér többet Mesterházyból, Bajnaiból és Gyurcsányból.

SZÍNVÁLTÁS ÉS A JUTALOM

2009 őszén a párt kampányfőnöke volt Józsefvárosban, 2010-ben pedig az LMP országos kampányának menedzsere. Aztán valamiért meggondolta magát, és gyorsan keblére ölelte Bajnait, hogy 2013-ban átnyergeljen a Párbeszéd Magyarországért-ba, ahol meg is kapta színváltásának méltó jutalmát, pártigazgatónak nevezték ki.

A párbeszédes Szabó Tímea, Tordai Bence által bemutatott nívótlanság persze Dorosznál sem hiányozhatott akkoriban, 70 ezer forintos pénzbüntetést kapott az Országgyűlés elnökétől, mert az ülésteremben Szabó aktív közreműködésével egy

Itt Nemzeti Dohánymaffia működik

feliratú molinót mutatott fel. Dorosz a büntetésen annyira felháborodott, hogy kijelentette, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Dorosz Dávid a fideszes Papcsák Ferencnek is durván nekiment, miután ő és a Párbeszéd Magyarországért egy „Mr. 20 százalék” feliratú WC-ülőkét készített az akkori zuglói polgármesternek.

Dorosz Dávid a 2014-es parlamenti választásokon vereséget szenvedett és elvesztette parlamenti mandátumát. Ezután eltűnt a politikai palettáról, sőt, még Magyarországról is. Évekig az Egyesült Államokban élt, a Webster Egyetemen szerzett további szakképesítést.

 

 

 

 

 

A sikeres üzletemberként (cége a Webabstract) is jól funkcionáló Dorosz aztán a 2019-es helyhatósági választásoknál tért vissza a magyar politikába, Gál J. Zoltán (a Népszabadság újságírója, MSZP-s parlamenti képviselő, Gyurcsány államtitkára) mellett Karácsony Gergely két kampánymenedzserének egyikévé vált. A 10 hónapos kampány során Dorosz két elsődleges fordulón keresztül vezette végig a Karácsonyi-csapatot, majd ezt követően irányította a jelöltjét támogató öt ellenzéki párt közös budapesti kampányát.

A nagy győzelem után Doroszt 2019. november 5-én választották meg Budapest éghajlatváltozási és fejlesztési alpolgármesterének, erről a tisztségéről azonban lemondott alig egy év elteltével, hogy kellően felkészülhessen a vágyva vágyott nagy álom megvalósítására, vagyis a kormánybuktatásra. Így történt, hogy hirtelen dunakeszi patrióta lett belőle, hasonlóképpen, mint a momós Berg Dániel, aki kaposvári ügyekért elkötelezett amerikaiból lett végül II. kerületi alpolgármester néhány hónap alatt. Hogy ez miként is sikerült? Nézzük a részleteket.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN KÉPEZTÉK KI DOROSZT

Dorosz Dávid az ELTE jogi karán szerzett diplomát, 2004-2010 között, de ez nem kötötte le energiáit teljesen, 2006-tól a Corvinusra is járt, majd hirtelen ötlettől vezérelve 2008-2009 között a törökországi Yeditepe University hallgatója lett.

Közben politikai karriert épített és az említett 2014-es csúfos kudarc után Amerikában próbált szerencsét. Itt a Websterre járt, ami az egyetlen privát, non-profit amerikai székhelyű egyetem, amely nemzetközi campusok hálózatát építette ki. Kampányolt Hillary Clinton mellett, és jelentős tapasztalatokkal bővítette a választásokról szóló ismereteit Amerika-szerte.

2018-ban – hasznosítva az Amerikában szerzett tapasztalatait – már vissza is jött Magyarországra, hogy párttársa, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök egyéni választókerületi kampányát segítse a 2018-as országgyűlési kampányban stratégiai tanácsadóként – Szabót meg is választották a Budapest 10. számú választókerület parlamenti képviselőjének. Aztán vissza is ment az USA-ba, hogy újra hazatérjen Karácsonynak segíteni.

ÍGY MANIPULÁLTÁK A SZAVAZÓKAT: MÉG A JELÖLT KARAKTERÉT IS TUDATOSAN ALAKÍTOTTÁK KI, MAJD URALTÁK A KIBERTERET

A 2019-es önkormányzati kampány meglepő sikert hozott az ellenzéki összefogásnak, melyben Dorosz segítségével Karácsony Gergely főpolgármester lett. Emögött komoly szervezett háttérmunka áll, Az Pesti TV Az Ügy című műsorában konkrét nevek említésével jól kirajzolódik az új főpolgármester legközelebbi csapata, amely magát a kampányt irányította, és azt is meg tudjuk, milyen módszerekkel, technikákkal dolgoztak a stábban, és hogy milyen területekre fókuszáltak.

Dorosz vitte a „gyárat”, azaz „az újszerű eszközöket is alkalmazó” mozgósítás, valamint az online kampány tartozott hozzá. A 15-20 fős stábra épülő, nagyjából 160-165 millió forintba kerülő kampány központi eleme Karácsony “szomszédfiú” imidzsére épült. Karácsony Gergely és az általa bejelentett mozgalom egyáltalán nem egyedi, önálló gondolatokkal, hanem különböző nemzetközi mozgalmaktól, politikusoktól és pártoktól „kölcsönvett” jelmondatokkal kívánja megszólítani a magyar választókat.

“ÁTVEZÉNYELTÉK AZ ÜGYNÖKÖT”

Közben Dorosz Dávid kitalálta, hogy főpolgármesterhelyettesi ambícióit hátrahagyva a kormányváltásért fog küzdeni. Mindezt Kocsis Máté úgy kommentálta, hogy:

átvezényelték a külföldi ügynököt. 

S hogy miért? Talán újabb stratégiai tuningra volt szüksége? Vagy csak egyszerűen szereti Amerikát? Persze minden előfordulhat.

CSOKORBA SZEDETT TAKTIKÁK

Mi viszont találtunk egy tanulmányt, amely egy olyan esszégyűjtemény, ami a progresszív vezetés új generációjának magjának gondolatait egyesítette.  Kanada, Új-Zéland, az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Magyarország és az Egyesült Királyság progresszív politikai gondolkodói osztották meg taktikáikat arról, miként válhattak sikeressé kampányaikban.

Dorosz ebben úgy fogalmaz: a 2019-es budapesti polgármester-választás döntő győzelmet jelentett a demokrácia védelmezői számára Magyarországon. E győzelem elérése érdekében Karácsony Gergely, a végül egységes ellenzék polgármesterjelöltnek meg kellett határoznia egy stratégiát, amely képes egyesíteni a megtört ellenzéket és előremutató jövőképet mutat be Budapestről és Magyarországról, amely szélesebb körben mozgósítható politikai bázis.

KORÁN ELKEZDTÉK A SZLOGENEK SULYKOLÁSÁT

Szavai szerint ez nem volt könnyű feladat.

A kampány egyik eleme az volt, hogy több mint 10 hónappal a választások előtt belekezdtek a munkába. A média jelentős átalakuláson ment keresztül, így új szlogeneket kellett gyártani. Orbán gazdasági szövetségesei, a média leuralása és kormányzati játéktér a haza volt a központi stratégia, de rendelkezésükre állt a virtuális tér és az, hogy kísérletezzenek a kommunikáció új formáival. Doroszék cége, a webasbstract véletlenül erre specializálódott. Nézzenek meg egy rövid kis bemutatót a gerillatesztelős kommandó képzéséről.

Karácsony kampánycsapata végül úgy döntött, hogy az egység üzenetével kampányol. Pozitív kampánnyal mozgósított a „Budapest mindenkié” szloggennel.

ADATGYŰJTÉSSEL A VÁLASZTÓK BEFOLYÁSOLÁSÁÉRT

A két volt miniszterelnök, Gyurcsány és Bajnai emberei választási célú adatgyűjtésbe kezdtek. A baloldal gőzerővel készül a 2022-es választási kampányra, amelyet várhatóan teljes mértékben a közösségi médiára fognak építeni, a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már bevált módszereket alkalmazva.

Első lépésként az (ellenzéki – a szerk.) előválasztások technikai részleteinek rögzítését kellett elfogadtatni, amihez technikai támogatást kaptak egy nem kormányzati szervezettől (a Hang!), koncentráltan mindenki megszólításáról – online, offline és utcán. Az előválasztási forduló fontos lépés volt, bizonyítva, hogy a folyamat lehet megbízható. Mindazonáltal még hosszú volt az út az ellenzék minden pártja előtt valóban összefogni.

A második fordulóra 2019 nyarán került sor, ekkor vált szükségessé az a kampánycél, hogy Karácsony jelöltsége szerepeljen a politikai és a média napirendjén. A kampánycsapatnak időre volt szüksége az újragondoláshoz, hogy még mindig nyerhet, ezért folytatnia kell a kampányolást.

VÍRUSKÉNT TERJEDT A KARÁCSONY-VIDEÓ

Karácsony “újjászületett”, és vele együtt feléledt a kampány, melynek videója rendkívül népszerű volt, és vírusként terjedt.  Az elsődleges jelöltek júniusban már Budapest utcáira vitték ki kampányaikat és három hivatalos vitában vettek részt. A szavazatok leadásakor Karácsony győzött, a részvételi arány magasabb volt, mint várták. Karácsony gitározását is sikeres elemként könyvelték el, ami “fontos pillanat” volt.

Ezt az indítást követően kampányuk a korrupcióra összpontosított, kiemelve Karácsony elhatározását, hogy megakadályozza a közpénzek elköltését a miniszterelnök hobbijaira (stadion) és pozitívumot ölelt fel jelöltjük „Zöld Budapest” menetrendjén keresztül.

Karácsonyt rendes srácként mutatták be, nem vicsorgó politikai állatként. Jól felkészült, elvi vezető, átgondolt, érzelmes alak – röviden, tisztességes és kedves srác a szomszédból. Egy idő után azonban, amikor a kampány nehezebbé vált, azt is tanácsolták neki, légy keményebb.

A SOCIAL MEDIA SEGÍTSÉGÉVEL GYŐZÖTT KARÁCSONY

Adatstratégia és digitális szervezés a budapesti választásokon

– ezzel a címmel publikált Ficsor Ádám tanulmányt, aki a DatAdat vezérigazgatója. 2008. február és 2009. április között a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kabinetfőnöke, aki a már említett Gál J. Zoltánt váltotta ezen a poszton. 2009. április 20-ától a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter lett Bajnai Gordon kormányában.

Ficsor fő területe a mesterséges intelligenciára épülő alkalmazások, melyek azt a célt szolgálják, hogy minél több adatot tudjanak begyűjteni a közösségi média felhasználóiról. Az információk segítségével képesek megrajzolni az illetők profilját, akiket ezt követően személyre szóló üzenetekkel, politikai hirdetésekkel lehet befolyásolni. Az adatvédelmi szempontból igen ingoványos területen mozgó folyamatban központi szerepet játszik az Észtországban gyökerező DatAdat céghálózat, amely gyakorlatilag az országgyűlési választási kampány agyaként funkcionál majd. A vállalat a már említett Ficsor és Szigetvári Viktor – az MSZP és Gyurcsány 2006-os kampányfőnöke, Bajnai miniszterelnöki kampányfőnöke – vállalkozása, egyik tulajdonosa pedig Bajnai Gordon egykori miniszterelnök.

A DatAdat és a Nationbuilder egy Facebook Messengerre épített, politikai kampányokra fejlesztett botprogramban működnek közre. Egy ilyen programot egyébként Gyurcsány Ferenc is használ, saját bevallása szerint több százezer embert értek el vele az európai parlamenti választási kampányban.

OBAMA CSAPATA

Gyurcsányék a kampány idejére leszerződtek a Smoot Tewes Group nevű amerikai tanácsadó céggel, amelyet Obama kampánycsapatának a tagjai alapítottak. A WinWith.Me az első kifejezetten politikusok számára tervezett Messenger bot. Szolgáltatásukat politikai kampányszakértők és adatbázis-készítők tervezték a politikusok és a társadalmi mozgalmak igényeihez. A winwith.me oldal átirányít azonban a datad.at oldalára. Érdekes összefüggést láthatunk meg. Fontos tényező a progresszívek sikerében az önkormányzati választásokon, hogy Budapesten a szavazók szisztematikus kapcsolatait a stratégiai adatokkal megszerezték (a polgármester Facebook Messenger csatornájára összpontosítva) és a jelölt – Karácsony Gergely – célzott újbóli bevonása volt.

A kampány digitális eszköztárának újszerű eszköze a Facebook volt, a Messenger csatornán chatbotot alkalmaztak. Az első időszakban elsősorban a potenciális támogatók feliratkozására és energiájára koncentráltak, a kampány Facebook-hirdetéseket futtatott a legszembetűnőbb kampánykérdésekben a hagyományos céloldalakat és a Messenger csatornát használták platformként ezekre a hirdetésekre.

ADATGYŰJTÉS REGISZTRÁCIÓVAL

A Messenger csatornát használták regisztrációval történő adatgyűjtéshez, az aktivistákat toborozták a különféle kérdésekben és feladatok tekintetében. A kampány előrehaladtával a hangsúlyt a Messenger csatornára helyezték, mert a Messenger átlagos adatszerzési költsége 56 százalékkal volt alacsonyabb a hagyományos céloldalakhoz képest. A választásokig a kampány több mint 50 ezer szavazót tudott összegyűjteni a jelölt Messenger csatornáján.

Tekintettel a Messenger jellegére, a kampány vonzó üzenetekkel azonnal elérheti őket. Az előválasztás második szakaszában a kampány célzottan vonzotta be a szavazókat az adatbázisba. Ha a jelöltnek új videója volt az egészségügyi kérdésről, akkor azt azoknak a szavazóknak küldték el, akik aláírták a „Stadionok helyett az egészségügyet” petíciót és így tovább. A kampány olyan hagyományos módszereket alkalmazott, mint az e-mail, telefon és szöveges üzenet párhuzamosan az új Messenger csatornával. Mintegy 58 adást (Messenger beszélgetés) küldtek a kampányban 50 nap alatt, összesen több mint 1 350 000 üzenetet. A legjobb az adások nyitott aránya volt, 90 százalék, az átlagos arány meghaladta a 75 százalékot. Sok esetben arra kérték az előfizetőket, hogy osszanak meg egy Facebook-bejegyzést vagy videót: ezek az adások tízszeresére növelték a látogatottságot a hagyományosan hirdetett tartalmakhoz képest. A Messenger felülmúlta a választókkal való kapcsolattartás minden más eszközét.

IJESZTŐ JÖVŐKÉPET VETÍT ELŐRE AZ ADATBIZNISZ

Nem csoda, hogy Gyurcsány és Bajnai emberei ekkora energiát fektetnek az adatbizniszbe. A módszer működőképes, mint azt számos külföldi példa bizonyítja. Sőt, nemcsak működőképes, hanem egyenesen ijesztő jövőképet vetít előre. Itt kell megemlíteni Michal Kosinskit, az adatalapú pszichológia egyik legismertebb alakját. Az ő nevéhez fűződik annak a módszernek a kidolgozása, amellyel szinte valós időben lehet profilozni és elemezni az embereket a Facebook-aktivitásuk alapján. A modell szerint alig hetven like elemzése szükséges ahhoz, hogy az adott felhasználó viselkedését jobban kiismerjük, mint az illető közeli barátja, 150 like-nál már annyit tudunk az adott személy viselkedéséről, mint a saját szülei, 300 like felett pedig már többet, mint az illető élettársa.

Pusztán a like-ok alapján nagy pontossággal megmondható a felhasználó bőrszíne, szexuális irányultsága, pártpolitikai szimpátiája, kimutathatók összefüggések az alkoholfogyasztásra vagy a vallásra vonatkozóan, de még az is könnyen kideríthető, hogy az illető szülei elváltak-e. Kosinski viselkedésalapú kutatása mögött egy tudományos módszer áll, a „nagy ötös” néven emlegetett személyiségvonások – extrovertáltság, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, kultúra/intellektus – elemzése, amelyek alapján olyan felhasználói profilt lehet alkotni, amit nemcsak kereskedelmi, hanem politikai célokra is lehet használni. Bár az alapmodell az 1980-as években ismert volt, az egyének viselkedésének pontos előrejelzéséhez rendkívül sok adatot kell összegyűjteni és elemezni. Az internet, még inkább a közösségi média megjelenésével, az egyes felhasználók digitális lábnyomának elemzésével ma már semmi akadálya, hogy egyre jobb és jobb modelleket lehessen kialakítani a várható viselkedés (esetünkben épp szavazási preferencia) előrejelzésére, a közvélemény befolyásolására. 

Önök felkészültek már erre? Öveket bekapcsolni, rázós időszak következik!

 

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Orosz Anna szerint nincs itt semmi látnivaló, tök normális, hogy Cseh Katalinékat kitömik EU-s pénzzel

      Neki már lehet Bécsben cukrászdája – Minden magyarnak annyi EU-s pénzt kívánunk, mint Cseh Katalinnak! + Dalt is küldünk Cseh Katalinnak