in ,

Jurák Kata jelenti: Ehhez pofa kell: Karácsony százmilliárdokat ígérget egészségügyre, miközben Zuglóban bezáratta volna a szakrendelőt

“Az elvonás megvalósítása esetén a Zuglói Egészségügyi Szolgálat működését azonnal be kell szüntetni..”

“Az elvonás megvalósítása esetén a Zuglói Egészségügyi Szolgálat működését azonnal be kell szüntetni, így mintegy 170 ezer járóbeteg szakellátás nélkül marad” – ezekkel a bátor mondatokkal zúdított hideg vizet Karácsony Gergely zuglói polgármester nyakába a helyi szakrendelő-intézet két vezetője tavaly októberben, miután Karácsony suttyomban, jegyzője útján egy nyúlfarknyi levélben tájékoztatta az intézményt arról, hogy 2018 negyedik negyedévében visszavonja tőlük a kétszázmillió forintos önkormányzati támogatást.

A PestiSrácok.hu birtokába került levelezés azért különösen pikáns, mert az MSZP-P miniszterelnökjelöltje az országgyűlési választás kampányában százmilliárdokat ígérgetett az egészségügy fejlesztésére, most pedig főpolgármester aspiránsként a budapesti egészségügy leendő megmentőjeként haknizik a médiában.

 

súlyos pénzügyi gondokkal és kifizetetlen számlákkal küzdő zuglói önkormányzat első embere, Karácsony Gergely az elfogadott 2018-as költségvetést felülírva kétszázmillió forintot akart visszavonni a zuglói egészségügyi ellátás támogatásából, s a társadalmi párbeszéd fontosságát folyamatosan hangoztató politikus minderről “elfelejtett” egyeztetni a képviselő-testülettel és az érintettekkel. Ehelyett 2018. október 17-én (!) a jegyző mögé bújva egy nyúlfarknyi levélben közölték a Zuglói Egészségügyi Szolgálat vezetőivel, hogy a szakorvosi rendelőintézet támogatását 200 millió forinttal csökkentik. Ez az intézmény utolsó negyedéves büdzséjének egyharmadát jelentette volna.

A PestiSrácok.hu birtokába került levelezésből kitűnik, hogy Karácsony Gergely az általa megalkotott rendelettel ellehetetlenítette volna kerületében az egészségügyi szakellátást, ám Stella Péter, a ZESZ gazdasági igazgatója és Czinkóczi Sándor igazgatóhelyettes válaszlevelében leforrázta a brutális megszorítást tervező polgármestert:

Az utolsó negyedévre vonatkozó 200 milliós előirányzat csökkentéssel a negyedik negyedéves költségvetésünk mintegy egyharmada kerül elvonásra (ez éves szintre számolva 800 millió forint!) (…) Mindez azt jelenti, hogy a 200 millió forintos csökkentés hatására a december 3-án esedékes novemberi béreket, közremúködói díjakat nem tudjuk teljesíteni, sőt már az októberi bérek és közreműködői díjak november elején esedékes kifizetésére is kétséges a fedezet. Nem tudjuk teljesíteni a közművek felé a fizetési kötelezettségeinket sem. Összefoglalva: Az elvonás megvalósítása esetén a ZESZ működését azonnal be kell szüntetni, így mintegy 170.000 ember járóbeteg szakellátás nélkül marad.

Az intézményvezetők közölték, legfeljebb ötvenmillió forintos lefaragást tudnak eszközölni úgy, hogy a zuglói szakrendelőt még ne kelljen bezárni. Jellemző a főpolgármesteri babérokra törő Karácsony tevékenységére a válaszlevél azon megjegyzése is, hogy 

helyzetünket nehezíti, hogy a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda működését is a jelenlegi költségvetésből kell finanszírozni, mert regnáló igazgató főorvos hiányában a támogatási előleg lehívását biztosító államkincstári számlát nem tudjuk megnyitni.

Tehát Karácsony hivatala azért esik el az állami támogatástól, mert képtelen főorvost kinevezni az egyik intézménye élére. Úgy tudjuk egyébként, hogy a polgármester belátta, rendelete teljesíthetetlen, ezért végül ötvenmillió forintot vontak el a szakrendelő-intézettől, a hiányt pedig áttolták 2019-re.

Nem mellékes, hogy a kerületében Bokros Lajos módjára viselkedő Karácsony Gergely tavaly még azzal road-showzta körbe az országot, hogy az MSZP–Párbeszéd programjának az egészségügy talpra állítása az egyik legfontosabb pontja, szerinte “több pénzt és jobb struktúrában kell elkölteni” ezen a területen. Az MSZP-P miniszterelnök-jelölte egyenesen azt hirdette, hogy megduplázzák az egészségügy támogatását és ötven százalékkal emelik a dolgozók bérét. Karácsony Gergely a főpolgármesteri előválasztási kampányában is ugyanezt hangoztatja, miközben Tarlós Istvánt és a kormányt szapulja.

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá – Pezsgőt ihatott a Viking ukrán kapitánya?

Totális ellenzéki lyukra futás: Gyurcsányék alatt privatizálták a MAHART Passnave Kft.-t