in ,

Jurák Kata döbbenetes leleplezése a Momentumról

Kik vagytok ti?

Kik vagytok ti? Külföldiek a magyar politikában (1.rész)

Szinte a semmiből robbantak a politikai életbe – legalábbis ez az általános nézet a NOlimpiás mozgalomból “avanzsálódott” Momentumról. A valóság azonban ennél jóval összetettebb: ha górcső alá vesszük tevékenységüket, megalakulásuk körülményeit és magukat a tagokat, egy külföldi érdekek által mozgatott szervezet képe rajzolódik ki előttünk. 

Néhány évvel ezelőtt robbant be a köztudatba egy “fiatalokból álló civil szervezet”, akik azért kezdtek lelkesen aláírásgyűjtésbe, hogy megtorpedózzák az olimpia budapesti megrendezésének lehetőségét. Nos, már ekkor sem sikerült igazat mondaniuk, cikksorozatunkban pedig bemutatjuk a Momentum Mozgalom valódi arcát. Kezdjük rögtön az elején…

 

A momentum.hu domain nevet már 2012 április 3-án lefoglalták. 

2012-ben foglalták le a domain nevet

Ha visszapörgetjük egy kicsit az idő kerekét 2012-re, akkor láthatjuk, hogy a Momentum hivatalos megjelenése még a fasorban sem volt. De akkor vajon ki és miért foglalta le a domain nevet?

A Momentum hivatalos történetének kezdete valahol a 2014 nyarára datálható, amikor Fekete-Győr kapcsolati hálóját használva felkereste volt gimnazista barátait és egyetemista csoporttársait az új politikai víziójának gondolatával. Szövetségeseket az akkori ELTE-s és corvinusos egyetemi diákságon belül talált; a 2014-es netadó bevezetése ellen tiltakozók egy vezérszónoka, az ELTE egyik szakkollégiumának az elnöke, az ELTE EHÖK egy korábbi vezetője mind ebben a korai fázisban csatlakoztak Fekete-Győrhöz, és apránként kialakult egy 10-12 fős asztaltársaság. A MoMo szervezet fejlődésében az első vízválasztó 2015 őszén következett be; az akkori tagság úgy határozott, hogy a bázis-demokratikus működés helyett strukturáltabb formában építkeznek tovább. A politikai mozgalom időközben (2016. március) beadta az egyesületté válási kérelmét, és 2016 augusztusában egyesületté vált a Momentum. A Momentum 2016 őszére már 142 főt számlált, ők alkották a Momentum magját. 2016 késő őszén napirendre került a Momentum egy belső Facebook-csoportjában az esetleges 2024-es budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatos népszavazás kérdése. Az akkori tagság a szükséges 138 ezer aláírás összegyűjtése mellett döntött, így a kérdés újra történő benyújtása és a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyása után, 2017. január 19-én elrajtolt a NOlimpia kampány Budapest utcáin.

A Momentum Mozgalom (röviden Momentum) egy 2017 márciusában alakult, centrista magyarországi politikai párt, amely országosan akkor vált ismertté, amikor 2017 januárjában – még egyesületként – benyújtott egy, a 2024. évi nyári olimpiai játékok budapesti megrendezéséről szóló népszavazási kezdeményezést, amelyre 266 151 db támogató aláírást szedtek össze. A kezdeményezéshez tartozó aláírásgyűjtési kampány NOlimpia néven vált ismertté és végül az olimpiai pályázat visszavonásához vezetett. Párttá alakulása után a Momentum gyors növekedésnek indult és országos hálózatot épített ki, melynek eredményeként jelenleg minden megyében rendelkezik alapszervezettel és tagjainak száma körülbelül 4000-re tehető. Számos rendezvény köthető a Momentum nevéhez, melyek között szerepelt a jelentős tömeget megmozdító CEU melletti tüntetés, valamint a kevésbé sikeres, de jelentős vitákat kavaró Nyitás Fesztivál is Bodajkon. Magukat a jelenlegi legerősebb parlamenten kívüli pártként határozták meg, legfőbb céljuknak pedig az Orbán-kormány leváltásának elősegítése és a parlamentbe való bejutás mellett a teljes politikai generáció- és kultúraváltást tekintették. (forrás: Wikipédia)

 

Ezután gombamód szaporodnak a fővároson kívüli, határon innen (pl.: Nagykanizsa, Gyula, Kazincbarcika), és túl (pl.: Koppenhága, München, Róma) a helyi szervezetek, a párt lassan jobban beágyazottá válik a helyi közösségek életébe, mint amennyire ez sikerült az LMP-nek, az Együttnek vagy a Párbeszédnek. A 2017-ben alakult Momentumnak honlapja szerint 105 alapszervezete van szerte Európában. Jó hír, hogy a magyar párt térképén nem találtunk Kamcsatkában vagy éppen Bagdadban megjelölt helyi Momo-bázist.

A magyar politikai párt Európa számos más országában is aktív. De miért is?

A Momentum székhelye a Rózsa u. 22. sz. alatt van bejegyezve. Pikáns, hogy a Google szerint itt egyébként egy Amway központ is működik.

Forrás: Opten.hu

>

A Momentum mellett az Amway bemutatóterme is a Rózsa utca 22-ben található. Forrás: Google

BELORUSZ ÉS UKRÁN AKTIVISTÁK TRÉNERE VOLT CSEH KATALIN

Talán nem meglepő a nagy nemzetközi szerveződés, ha megnézzük, hogy a párt alapító tagja, Cseh Katalin (Montreal, 1988. június 29. –) 2012 júniusa és 2016 szeptembere között a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt, melynek keretein belül az ő feladatai közé tartozott a külföldi partnerszervezetekkel való kapcsolattartás és kapcsolatfelvétel, illetve a nemzetközi csereprogramok és képzések szervezése. 2013 júniusa és 2014 szeptembere között az International Federation of Liberal Youth (elnök: Ahmad Al Rachwani) fehérorosz programjának trénereként workshopokat és képzéseket szervezett belarusz és ukrán aktivisták számára. Később ezek az aktivisták vandálkodtak egyébként a kijevi Majdan téren, ahol a diktatúrát akarták lebontani minden eszközzel.  Ekkor Fekete-Győr András még rá sem ébredt arra, hogy csalódott a hazai ellenzéki pártokban és talán valami újat kellene építeni.

Cseh Katka volt az egyik trénere a Majdan téren tüntető ukrán és belorusz fiatalok csoportjának MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Az IFLRY központja Berlinben található, vélhetően már itt megismerkedett Berg Dániellel, akivel jelenleg egy párt alkotnak – állításuk szerint 2017 nyara óta. Berg Dániel az egyik legrejtélyesebb alakja a Momentum elnökségének. Ő szintén külföldön született, bár nem Kanadában, mint Cseh Katalin, hanem New Yorkban. Az egyetlen elnökségi tag, akinek az életrajza sehol sem elérhető, sőt, a róla szóló Wikipédia cikket is törölték. Amit lehet tudni: 2017-ben tért haza Magyarországra, a CEU-tüntetések miatt, néhány hónap múlva pedig már a Momentum elnökségi tagjává választották. Egy angol nyelvű interjúban elejtett félmondatában utalt arra, hogy újságíróként is dolgozott, portálunk meg is talált egy az ő nevével fémjelzett írást az Eexberliner (volt berliniek) lapjában. Innen következtethetünk arra, hogy ott is élt.

A PestiSrácok.hu Momentumhoz közeli forrása Bergről azt mondta, hogy még a párton belül is komoly kérdéseket vet fel az, hogy az amerikai-magyar srác milyen széles kapcsolati hálóval rendelkezik. Mint ahogy az is, hogyan tudott a liberális elit fősodrásába azonnal bekapcsolódni annak ellenére, hogy 2017 előtt senki még csak a nevét sem ismerte idehaza. Berg Dániel ugyanis akkor tűnt fel, amikor a Soros-féle CEU diákjaként Magyarországra utazott tüntetéseket szervezniaz egyetem mellett. Állítása szerint ő maga csak azért költözött Budapestre, hogy itt tanulhasson. (A róla megtudott információkat később fejtjük ki részletesen, higgyék el, érdemes lesz figyelemmel kísérni a Momentumról szóló cikk- sorozatunkat. )

2011-es cikk Berg Dánieltől, az exberliner.com-on.

De a cuki kis fiatalocskákból álló csoport igazi szociáldemokrata szellemű elnökségi taggal is büszkélkedhet, aki bár Magyarországon született, de külföldön gyűjtött ambíciót a magyar érdekek elleni küzdelemhez. Donáth Anna  édesapja, Donáth László még az MSZP színeiben volt országgyűlési képviselő 1994 és 2010 között. A Figyelőnek korábban azt nyilatkozta,  hogy hiányolja a kormány bevándorlás-politikájából a szolidaritást, a nagy empátia azonban nem a véletlen műve: Donáth Anna az Amszertdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányok szakán tanult, hazatérve pedig a Soros által is finanszírozott Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsereként dolgozott.

 

Mint arról korábban Mező Gábor a PestiSrácok.hu hasábjain részletesen írt: az orosz hivatalos szervek szerint a  Soros-birodalom zászlóshajóiként szolgáló szervezetek, például az Amnesty International (mely ernyőszervezete a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek is) a CIA fedőszervezetei, hiszen mindenütt megjelennek ahol amerikai érdekek vannak és azokat leplezetlenül képviselik is, az ideológia terjesztésén kívül természetesen. (Az üzletember és a magyar civil szervezetek szoros kapcsolatáról korábban itt és itt írtunk.)

Donáth egyébként nagy támogatásnak örvend a párton belül, így nem csoda, hogy Cseh Katalin mellett a párt EP-képviselője lett. Azóta pedig konkrétan “nettó hazaárulóként” emlegetik a kormánypárti szavazók, hiszen büszkén tette közzé azt a bejegyzést – melyre elsőként a PestiSrácok.hu figyelt fel és kérte ki arról vezető politikusok véleményét -, melyben leírja: azért lobbizott párttársával együtt, hogy a magyar Fidesz-KDNP képviselők bizottsági jelöltségét megtorpedózzák.

Folytatjuk. 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

Hoppá! Baloldali politikusok kértek elnézést Hidvéghi Balázstól

Íme a Nándorfehérvári diadal egy lebilincselő videóban!