in ,

Jó ötlet ez??? Utazás a Föld középpontja felé: kínai kutatók elsőként fúrnának le a bolygónk köpenyéig

Teljesen átformálhatja a földtudományokat, amennyiben sikerül áttörni a Földkérget.

 

Kína nemrég bemutatta első mélytengeri fúróhajóját, a Mengxiangot, amelyet példátlan küldetés végrehajtására terveztek: a földkéreg átfúrására. Ha ez sikerül, akkor ez lesz az emberiség első expedíciója a felső köpenybe, amely új áttöréseket hozhat a földtudományok területén – írta a South China Morning Post. 

A hatalmas hajót, amelynek neve kínaiul „álmot” jelent, a Kínai Földtani Intézet több mint 150 kutatóintézet és vállalat közreműködésével hozta létre. Mintegy 33 ezer tonna rakományt képes szállítani, és 179 méter hosszú és 32,8 méter széles. A Hszinhua hírügynökség szerint 15 ezer tengeri mérföldet (27 800 km) képes megtenni, és egyhuzamban 120 napig képes hajózni a tengeren. A hajót úgy tervezték, hogy ellenálljon a legerősebb trópusi ciklonoknak is, világon bárhol működhet. Fúróteljesítménye a legjobb a kategóriájában, és

képes 11 ezer méter mélyre fúrni a tenger felszíne alatt.

A Föld szerkezete magból, köpenyből és kéregből áll. Az emberi tevékenységek és tudományos kutatások a földkéreg felszíni rétegére korlátozódtak eddig. A földkéreg átlagos vastagsága 15 ezer méter – ez a Föld 6371 km-es sugarához képest elenyésző. A kéreg alatt található a földköpeny, a felszínt a maggal összekötő középső réteg.

A köpeny és a kéreg közötti határ, az úgynevezett Mohorovics-féle diszkontinuitás (Moho) továbbra is az utolsó akadály az ember számára a köpeny feltárásában. A Moho körülbelül 7000 méterrel az óceánfenék alatt és körülbelül 40 ezer méterrel a szárazföld alatt húzódik.

A Mengxiangot úgy tervezték, hogy képes legyen a tenger felszínéről elérni a köpenyt, ezzel egy eddig ismeretlen ajtót nyitva a tudományos kutatás előtt.

„Az ultramély fúrásokból származó kőzetminták kulcsfontosságúak a lemeztektonika, az óceáni kéreg fejlődésének, az ősi óceáni éghajlatnak és a tengerfenék erőforrásainak feltárásához” – mondta Li Csun-feng, a kelet-kínai Zhejiang Egyetem tengertudományi tanszékének kutatója.

Senki nem tudja, hogy mi található pontosan a Föld mélyében

Az a rejtély, hogy mi rejlik mélyen a Föld felszíne alatt, a „pokol kapuin” túl, már régóta foglalkoztatja a emberek fantáziáját, és olyan tudományos-fantasztikus regényekben is megjelenik, mint Jules Verne (magyarosan: Verne Gyula) Utazás a Föld középpontjába című könyvében, amely földalatti világokat és egzotikus életformákat ábrázol.

Li szerint nagyon is

lehetséges, hogy a köpenyben is létezik élet,

és egyre több olyan élőlényt fedeztek fel, amelyek képesek ellenállni a szélsőséges hőmérsékletnek és nyomásnak, ami arra utal, hogy a köpeny mélyén is fennmaradhatnak.

„A köpeny peridotitból áll, amely a vízzel való mikroszkopikus reakciók révén metánt és hidrogént termelhet, ami energiát biztosít az életformák számára. A mély földalatti ökoszisztéma lenyűgöző terület a felfedezéshez. Csak a köpenybe jutva érthetjük meg igazán ezeket a kőzeteket és hidrotermális körülményeket” – mondta Li.

 

 

 

Nem lesz egyszerű a feladat

A 11 méter méter mélyen a víz felszíne alá vezető fúrás továbbra is nehéz feladat. „Az elméleti tervezési mélység és a gyakorlati műveletek között szakadék tátong, a magas hőmérséklet és nyomás a tengerfenéken nehézséget okoz a 7000 méter alatti fúrásoknál” – mondta Wan Buyan, a Hunan Tudományos és Technológiai Egyetem professzora, aki Kína első mélytengeri fúróberendezésének fejlesztését vezette.

Li hangsúlyozta a köpeny elérésének kihívásait is, amelyek leküzdése jelentős időt és pénzt igényel, potenciális kockázatokkal. A megvalósítással kapcsolatos jelentős kihívások ellenére Li nagy reményeket fűz a Mengxianghoz.

 

 

A kínaiak ebben is élre törtek

Elmondta, hogy

a hajó képességei messze meghaladják társai, az amerikai JOIDES Resolution kutatóhajó és a japán Chikyu tudományos fúróhajó képességeit.

Li, aki részt vett a Nemzetközi Óceánfúrási Program (IODP) expedícióban, az Egyesült Államok és más országok által indított tengerkutatási kezdeményezésben, azt mondta, hogy a Mengxiang megépítésével Kínának mostantól vezető szerepet kell vállalnia több nemzetközi projektben.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bognár Zsolt üzent Nagy Ervinnek és feleségének is, az írás felér két jobbhoroggal

Jujj de jó lesz! Itt a Mol bejelentése: két lépcsőben emelik az árakat