in

Jó hír a magyaroknak! Hivatalos: átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól

Jövő év első négy hónapjában ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most.

A bank360.hu arról ír, hogy szerda éjszakai rendeleteiben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kihirdette a 2023. január elsejétől érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára. Hozzátették:

a jövő év első négy hónapjában tehát ugyanannyi lesz a piaci ár, mint most.

A döntés az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett árakat nem érinti, ahogyan a kedvezményes mennyiség sem változik, írják.

Az árak

Az energiahivatal elnökének december 21-én közzétett rendelete szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között így alakul:

– A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,

– B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,

– az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

Hangsúlyozták: ezek az áramárak megegyeznek a jelenlegi piaci árszabással. Az összegek már tartalmazzák a 27 százalékos áfát és a rendszerhasználati díjakat is. Ezeket a tarifákat a lakossági felhasználóknak januártól is csak az átlagfogyasztás feletti mennyiségre kell megfizetni. A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes.

A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak.

Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, „éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

Azt írja a portál, hogy az energiahivatal elnökének másik rendeletében a januártól érvényes piaci gázárakat tette közzé a lakossági fogyasztók számára. E szerint január 1-től április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez az áramhoz hasonlóan megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat. A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében továbbra is évi  63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz.

 

(mandiner.hu)

Korrupt EU – Azonnali vizsgálatot rendelt el Von der Leyen a korrupciógyanúba keveredett volt migrációs biztos miatt

Megadja Gábor sommás véleménye a kretén Telexes kérdéseiről