in ,

Íme Budapest egyik legócskább polgármestere – Baranyit földbe döngölték az őt támogató frakciók, majd “megfenyegette” őket, hogy a próbafülkéből küld nekik képeket

Baranyi Krisztina nagyon furcsán éli meg szerepléseit.

Baranyi Krisztina nagyon furcsán éli meg szerepléseit. A Pesti Tv stábját két alkalommal is a női mosdóba invitálta magával, ezúttal pedig a vele koalícióban ülő Torzsa Sándor szocialista képviselőt “fenyegette” meg azzal, hogy a próbafülkéből küld képeket magáról, ha ezt igénylik a baloldali képviselők. Tette mindezt egy teljesen szürreális, nyilvános testületi ülésen, ahol a baloldali városvezetés “költségcsökkentés” címen megpróbálta beszántani a vagyonnyilatkozatokat is ellenőrző kerületi házbizottságot. Az ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy a polgármester teljesen elszakadt a kerületi képviselő testülettől, a kabinet, amelyet ellenzéki és kormánypárti képviselők egyhangúan kritizáltak pedig képtelen a ferencvárosi ügyek intézésére. A kerület lecsúszását – például az önkormányzati bérlakásokba berendezkedő drogdílerek kérdését – már a helyi baloldal is számon kéri Baranyin. Bármiféle eredmény nélkül.

Mintha egyszerre bukott volna ki lassan 4 évnyi megaláztatás és megalkuvás a ferencvárosi baloldal képviselőiből, gyakorlatilag földbe döngölték az elvileg vele koalícióban kormányzó frakciók Baranyi Krisztinát a ferencvárosi képviselő testület csütörtöki ülésén. Elsőként Torzsa Sándor, a helyi MSZP képviselője kritizálta a városvezetés tétlenségét ismertetve, egyre nagyobb problémát okoz a kerületben a droghasználat, a dílerek pedig önkormányzati bérlakásokban, különösen a Drégely utcai, erősen leromlott állapotú tömbben működnek, amelyet nemcsak építészetileg, de közbiztonságilag is magára hagyott a kerület vezetése.

 

 

Nem egyedi esetről van szó

– hangoztatta Torzsa kifejtve, a kerületben több helyen is problémát okoz a drogok terjesztése. A képviselő ezért egy munkacsoport felállítását szorgalmazta, amelyben a kerületi rendőrség is közreműködne. Baranyit és kutyapárti alpolgármesterét, Döme Zsuzsát is megmozgatta az ügy: az expozé alatt telefonjukat nyomkodták, vagy egymással beszélgettek, a drogos témához semmiféle hozzászólást nem fűztek. Pedig Döme aztán tudhat egyet, s mást a droghasználat rejtelmeiről.

 

 

 

A szocialista politikus a drogproblémákat követően a bölcsőde felújításokról akart érdeklődni, azonban erre kijelölt, kompetens személy híján nem tudta kihez intézni megkeresését. Amikor afelől érdeklődött a szocialista politikus, hogy kinek tud kérdéseket feltenni, Reiner Roland alpolgármester rövidre zárta a témát.

Erre most nem kap választ

– intézte el koalíciós partnerét.

A kabarét Baranyi Krisztina fokozta, aki elmondta, a kabinet minden tagja mindenben (is) kompetens. Torzsa válaszában emlékeztette, hogy egy kabinetnek nem lehet felelőssége, csak személyeknek, ez a szervezeti működési szabályzatban is le van fektetve.

Az ülés előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Baranyiék már nem a testületben látják a kerületi közhatalom letéteményesét, hanem saját kabinetjükben, amelynek a képviselők hangot is adtak. Takács Krisztián momentumos képviselő például úgy vélekedett, a városvezetésről leperegnek a kritikák. A baloldali képviselő szerint a városvezetés több alkalommal is felelőtlenül bánt pályázati pénzekkel, ami több tízmilliós veszteséget okozott az önkormányzatnak. Mégis a polgármester elhárítja a felelősséget, saját kabinetjének politikai kinevezettjeit azonban bőkezűen dotálja.

Amikor hiba történik, akkor nincs felelőse, amikor jutalmazni kell, akkor sorban állnak

– vélekedett Takács.

Baranyi egyszemélyi hatalmi ambícióinak csúcsaként az üléseket előkészítő, valamint a képviselők vagyonnyilatkozatát vizsgáló házbizottság eltörlését vették napirendre. A vagyonnyilatkozatok átvilágítását vizsgáló bizottságok ellen Budapest minden kerületében offenzívát indító kutyapártot Ferencvárosban alpolgármesterként képviselő Döme Zsuzsa szerint költségcsökkentési okokból szükségtelen fenntartani a bizottságot, annak momentumos vezetője szerint azonban másról van szó. Mátyás Ferenc a testületi ülésen úgy fogalmazott, bosszúhadjárat folyik ellene, amiért szembeszegül alkalmanként Dömével és Baranyival, kritizálva a városvezetést.

Kár titkolni, hogy nem jövünk ki

– szúrta oda Dömének a momentumos politikus a testület plénuma előtt.

A házbizottság körül kialakult vitába ezen a ponton becsatlakozott Baranyi is, aki szerint nincs szükség egy az üléseket előkészítő és a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottságra, mert a polgármesteri kabinet tagjai – véleménye szerint – mindenhez (is) értenek. Az őt támogató baloldali képviselők azonban úgy vélekedtek, hogy Baranyinak fogalma sincs, hogy mi a bizottság, vagy a polgármesteri kabinet dolga.

A kabinetben dolgozóknak nem az a feladatuk, hogy az Ön személyes politikai karrierjét segítse, hanem ők Ferencvárosért kell, hogy dolgozzanak

– utalt Mátyás arra, hogy Baranyi azzal dicsekedett, a Forbes befolyásos női politikusokat soroló listájára került. Baranyi annyit reagált erre, hogy ő Ferencváros polgármestereként került fel a listára, a vitába beszálló szocialista Torzsa azonban egyből kontrázott kifejtve,

hadd ne mondjam, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb női politikusaként mennyit hozhatna a kerületnek!

Baranyi a kibontakozó (bel)vitában azzal védekezett, hogy kabinetjének tagjai akár 8-10 órát is dolgoznak(!), mindenki teszi a dolgát, majd egy huszárvágással sejtetni kezdte, hogy képviselő testülete nem tesz ugyanígy.

Az önkormányzati jogköröket a képviselő testület birtokolja, amennyiben annak tagjainak kérdései vannak Önhöz, köteles válaszolni (…) Válaszai pedig a bóvli kategóriát merítik ki

– csatlakozott ezen a ponton a vitához Deutsch László független képviselő, amelyre reagálva Reiner Roland alpolgármester gyorsan berekesztette a vitát.

Pontosabban csak megpróbálta, Döme ugyanis némi “felfrissülés” után visszatért az ülésterembe és lendületből (ismét) kritizálni kezdte a bizottság vagyonnyilatkozatok ellenőrzésére való jogosultságát. A baloldali frakciók azonban erre már csal gúnyos bekiabálásokkal reagáltak, majd Árva Péter párbeszédes képviselő ragadta magához a szót, aki szerint egyes politikusok képtelenek értelmesen kitölteni a vagyonnyilatkozati formanyomtatványt. Kiemelte, Döme Zsuzsa alpolgármester vagyonnyilatkozatában négy hiba is van.

Egyszerű, buta, értelmezési hibák

– ismertette Döme nyilatkozatát.

Az ismét fellángoló vitában a jobbikos Szilágyi Zsolt emlékeztette a házbizottság beszántása mellett kardoskodó Baranyit és Dömét a testület hasznosságára felidézve, hogy a polgármester lakásvásárlási ügyét is vizsgálták, mert akkor felmerült egy hirtelen vagyonosodás. A téma egyébként rettenetesen kellemetlen lehet Baranyinak, hiszen mikor a PestiSrácok.hu beszámolt arról, hogy “kifelejtett” egy 40 milliós ingatlant a vagyonnyilatkozatából, a ferencvárosi polgármester beperelte lapunkat, a bíróság azonban portálunknak adott igazat, és kimondta, tényszerűen állítottuk, hogy helytelenül járt el Baranyi.

Torzsa felhívta a figyelmet, hogy a haszontalanságról szóló alpolgármesteri érvelés mellett a költséghatékonysági tényező sem állja meg a helyét, hiszen máshol rengeteg pénzt költenek Baranyiék a saját apparátusuk kiépítésére. Felidézte, korábban a polgármesteri kabinet 3 főből, illetve 3 titkárnőből állt, most pedig több mint 10 főből áll a testület.

Önök lényegesen jobb kvalitásokkal rendelkeznek, meg polgármester asszony a legbefolyásosabb női politikusaként sorolják, akkor Önöknek is elég lehetne 1-1 titkárnő

– szúrta oda a szocialista képviselő. A házbizottság momentumos elnöke, Mátyás Ferenc megjegyezte, a polgármester kabinetjében politikai kinevezettek vannak, mert nem nyilvános pályázaton nyerték el pozíciójukat.

Az a kérésem, hogy Ferencváros érdekében, ne induljanak együtt legközelebb. Láthatóan nem képesek vezetni a kerületet

– reagált Mezey István fideszes képviselő a baloldal eddigre közbekiabálásokká fajuló vitájára.

Baranyi ugyan nem kapott szót, de így is közbeszólt, amikor baloldali képviselők arról kezdtek beszélni, hogy az alpolgármester által beszántani szándékozott házbizottságnak megszüntetés helyett inkább többlet jogköröket kellene adni, hogy ellenőrizhesse a saját kabinetjén keresztül az önkormányzatot egyre inkább saját játszótereként kezelő Baranyit és csapatát. A polgármesterasszony nehezményezte, hogy egyes képviselők felvetették, hogy a korábbi kerületi szabályozáshoz hasonlóan a házbizottság dönthessen a polgármester szabadságáról, valamint költségtérítéséről. Utóbbi kapcsán elmondta, jogilag aggályosnak tartja költségtérítésének ellenőrzését, de ha igényt tartanak rá, az ebből vásárolt, ruhákról küld a próbafülkéből fotót. Mondani sem kell, a felvetés óriási riadalmat keltett a jobb- és baloldali frakciókban egyaránt.

Azt láttuk az elmúlt három évben, hogy köztük, a házbizottságot vezető Mátyás Ferenc és Döme Zsuzsa között van egy feszültség. Mátyás, aki jogi diplomával rendelkezik, többször jogilag is helyre tette már Dömét, ezt pedig ő nem tudja elviselni

– kommentálta a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva a vitát Gyurákovics Andrea, a kerületi Fidesz frakcióvezetője. Gyurákovics szerint Döme külsős, tehát meg nem választott, politikai kinevezettként “ejtőernyőztetett” alpolgármesterként gyakorlatilag vezeti a kerületet.

Baranyinak nagyon kellemetlen azt látni, hogy az őt polgármesteri székbe juttató pártok nagyon keményen elkezdték őt kritizálni. Tehát az a buborék, amit ő eddig fenn tudott tartani , miszerint ő a pártok felett tud állni, az most kipukkadni látszik

– vélekedett a frakcióvezető megjegyezve, a nagyobb pártok még mindig nem jelezték, hogy támogatnák Baranyi indulását a jövő évi önkormányzati választásokon.

 

 

(Szalai Szilárd, pestisracok.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Jó reggelt! Flamand EP-képviselő: az EU egyre inkább hasonlít a Szovjetunióra

Az Origo.hu prezentálta eddig az idei év legjobb mémjét – Íme