in , ,

Ifj. Lomnici Zoltán: Heródesként viselkedik David Pressman

Visszatetszést keltő magatartást tanúsít az amerikai nagykövet

Visszatetszést keltő magatartást tanúsít az amerikai nagykövet – nyilatkozták lapunknak politikai elemzők annak kapcsán, hogy legutóbb a diplomata azt kifogásolta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök mellett ifj. Lomnici Zoltán kijelentette: nem véletlen, hogy Amerikából is egyre többen bírálják David Pressman munkáját. Nagy Ervin szerint a nagykövet politikai aktivistaként működik, a hazai baloldal pedig szolgai módon teljesíti követeléseit.

David Pressman lassan az atlantisták körében is szalonképtelenné válik – jelentette ki lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy a napokban az amerikai nagykövet elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy nem a teljes magyar kormány, hanem Novák Katalin tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben. Ifj. Lomnici Zoltán úgy vélte, az amerikai nagykövet többször bizonyította, hogy olyan csekély mértékben ismeri Magyarország helyzetét, amilyen szerényen beszéli a magyar nyelvet. Erre utalt Tucker Carlson konzervatív amerikai riporterlegenda is, amikor az egyik legutóbbi nyilatkozatában a maga részéről is elnézést kért Pressman nagykövet eddigi viselkedése miatt, egyúttal keményen bírálva azt – idézte fel.

Hozzátette:

számos jel utal arra, hogy a nagykövet nem tiszteli a magyar állam bel- és külpolitikai szuverenitását,

illetve alkotmányos berendezkedését a magas színvonalú diplomáciai munkát végző David Cornsteinnel ellentétben.

– A bírósági vezetők berendelése, a gyermekvédelmi törvény kritikája, a sajtó- és szerkesztői szabadság közelmúltbeli megsértése vagy éppen hazánk külpolitikájának nyílt bírálata egy szövetségeshez, pláne kiemelt gazdasági vagy katonai partnerhez méltatlan és szokatlan. Nem véletlen, hogy atlantista, sőt tengerentúli politikai körökből is egyre több bírálat éri Pressman munkáját – világított rá ifj. Lomnici Zoltán. – Emellett önmagában

visszatetszést kelt egy több mint 330 milliós szuperállam képviselője részéről, hogy mintegy Heródesként, helytartói arroganciával viselkedik egy kevesebb mint tízmilliós állammal és kormányzatával

– fogalmazott az alkotmányjogász. Mint mondta, a háborúpárti Biden-kabinet emberének frusztrációja az orosz–ukrán háború kapcsán érthető, hiszen az amerikai cégek a Demokrata Párt vezetése alatt 712 millió dollár adót fizettek Oroszországban tavaly, sőt ahogy arra Orbán Viktor miniszterelnök is utalt tusványosi beszédében, 1400 nyugati cégből mindössze 8,5 százalék hagyta el az orosz piacot – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán.

 

– David Pressman amerikai nagykövet politikai aktivistaként működik, nem a klasszikus diplomáciai feladatokat látja el, amióta Magyarországon dolgozik – mondta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Az elemző úgy vélekedett,

ez egy tudatos szereptévesztés, amit a nagykövet a Biden-adminisztráció kérésére Magyarországon hajt végre,

amikor meg akarja mondani a magyar kormánynak, hogy milyen külpolitikát folytasson, holott Magyarország külpolitikája szuverén döntés eredménye és fontos szuverenitási kérdés. David Pressman ezzel azt bizonyítja, hogy nem a kapcsolatok építésében érdekelt, hanem pusztán nyomást igyekszik gyakorolni a magyar kormányra – mutatott rá Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője hangsúlyozta: az amerikai nagykövet egyfajta helytartói magatartást tanúsít Magyarországon, amire már volt példa André Goodfriend ügyvivő idejében. Ez a minta nem véletlen, hiszen akkor is demokrata kormány volt az Egyesült Államokban Barack Obama elnök adminisztrációja idején, és akkor is érezhető volt az, hogy a demokrata vezetés nem partneri kapcsolatot épít Magyarországgal, hanem birodalmi attitűddel próbálja az USA érdekeit hazánkban érvényesíteni.

Az elemző kiemelte:

ez egy politikai aktivista magatartás, és idegen attól, amit diplomáciai kapcsolatépítésnek lehet nevezni.

Két súlyos dolog kapcsolható ehhez. Az egyik, hogy a demokrata adminisztráció nemcsak érdekeket akar képviselni és kapcsolatokat építeni, hanem gyarmatként próbál erre a térségre tekinteni. A másik súlyos dolog pedig az, hogy a töredezett magyarországi baloldal ezt elfogadja. – Ami az egyik oldalról a birodalmi attitűd, az a másik oldalról a gyarmati gondolkodás, a baloldal ez utóbbit mondhatja magáénak – állította Nagy Ervin. – Ők azt gondolják, hogy szolgai módon teljesíteni kell David Pressman minden követelését, márpedig Magyarországnak elemi érdeke, hogy olyan saját külpolitikát folytasson, amire a választópolgárok a kormányt felhatalmazzák – zárta gondolatait az elemző.

 

(Molnár János, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bohár Dani exkluzív beszélgetése Orbán Viktorral a Tranziton – Videó

Húúha, most aztán minden magyar kapaszkodhat – A napraforgó Gyöngyösi Márton óriási stratégiai váltásra készülhet