in , ,

Hülye franciák – Macron azonnal kirúgta a budapesti francia nagykövetet, aki megvédte Magyarországot és Orbánt

Úgy látszik, hogy Macron tovább viszi a magyargyűlölet politikáját Franciaországban

A balliberális HVG szúrta ki azt a rendeletet, amelyből kiderül: Emmanuel Macron leváltotta Franciaország budapesti nagykövetét.

Eric Fournier nagykövet saját kormányának írt diplomáciai jegyzetet, amelyben Magyarország helyzetét firtatta.

Eric Fournier (balra).

Szerinte az Orbán Viktort populistának bélyegző vélemények csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai. A magyargyűlölet pedig az irigységből fakad. A diplomata azon a véleményen van, hogy az antiszemitizmus erősödése is fikció, ami csak arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a „franciaországi és németországi muszlimok antiszemitizmusáról”. A diplomáciai jegyzetből a Mediapart francia internetes oldal közölt részleteket pénteken.

A kérdésben megszólalt Macron is, aki kijelentette, hogy sem a nagykövettel, sem pedig Orbán Viktor álláspontjával nem ért egyet. A francia elnök azt is elmondta, hogy elgondolkozik a nagykövet visszahívásán, mint kifejtette: ha nyilvánosan tette, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet.

Macron nem sokat teketóriázott: Fournier utóda, Pascale Andréani hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

A Courrier D’Europe Centrale, közép-európai országokkal foglalkozó szakportál ugyanakkor azt írja, „nem tűnik úgy, hogy Fournier leváltásának közvetlenül köze lenne” a Mediapart által megszellőztetett levélhez, egyszerűen arról van szó, hogy lejárt a megbízatása.

Pascale Andréani rutinos diplomatának számít, karrierjét a 80-as évek első felében kezdte az ENSZ-ben. Számos külügyi poszton megfordult, valamint tanácsadóként dolgozott Dominique de Villepin francia miniszterelnöknek. Első igazán komoly feladatát 2008-ban kapta: ekkor lett Franciaország állandó képviselője a NATO-ban. 2011-től az OECD-ben képviselte hazáját. 2015-től pedig ő vezethette azt a francia kormányküldöttséget, amely a britekkel közösen végzi a Csatorna-alagút működtetését. Csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

(Bácskai Balázs, 888.hu)

CÁFOLAT – A lengyelek is cáfolják a migránsok visszafogadását

Agyhalál – A 24.hu durván beszólt Salvininek