in ,

Hoppá! Új Európa terveit rajzolná fel Orbán Viktor szövetségese

Elkezdődött Olaszországban az európai parlamenti választásokra való ráhangolódás

Elkezdődött Olaszországban az európai parlamenti választásokra való ráhangolódás. Az olasz szuverenista pártok európai partnereikkel összefogva a hétvégén elkezdik a választási kampány előkészítését.

 

A Matteo Salvini által vezetett Liga vasárnapra Firenzébe hívta össze az Identitás és Demokrácia pártcsaládhoz tartozó európai alakulatokat.

A helyszín kiválasztása sem véletlenszerű. Firenze szimbolikus város, a reneszánsz, az újjászületés bölcsője. Matteo Salvini szerint ebből a nagy múltú és szimbolikus jelentőséggel bíró városból kell elindulnia Európa újjászületésének, megújulásának. Ezáltal szeretnék nyomatékosítani, hogy az olaszok hazájának számító Firenze és Olaszország hogyan járult hozzá a kontinens fejlődéséhez az elmúlt évszázadokban.

A szervezők becslései szerint kétezer személy vesz majd részt a találkozón, köztük a Liga kormányzói és politikusai és több száz polgármester.

Marine Le Pen, a francia nemezti Tömörülés elnöke és André Ventura, a portugál Chega párt elnöke videóösszeköttetésen keresztül kapcsolódnak majd be a firenzei összejövetel programjába.

Salvini elutasítja a részt vevő pártokat és az eseményt szélsőséges jelzőkkel tituláló hangokat. „Az összejövetel célja, hogy egy másfajta, egy születőben lévő új Európa megvalósításának terveit körvonalazza, amely alternatívát jelenthet a jelenlegi baloldali vezetéssel szemben. Mert jobboldali összefogással jó esély van a hatalmi viszonyok megváltoztatására” – hangsúlyozza Salvini. Környezetvédelem, közbiztonság, szólásszabadság, a legfontosabb témaköröket vitatják majd meg, hogy közösen egy újfajta európai kiáltványt fogalmazhassanak meg.

Az olasz baloldal gyanakodva követi a jobboldali európai pártok szervezkedését. Vasárnapra a baloldal is megmozdulást jelentett be Firenzében, a sajtó előrejelzései szerint feszültségek kirobbanása sem kizárt. A város baloldali polgármestere, Dario Nardella ez alkalomból európai zászlókkal díszíti ki a várost. „Firenze nyitott város, nem űzünk el senkit, Salvinit és nacionalista barátait sem. Firenze az értékek és a történelem városa, amely nem tűri a gyűlölködő, haragos, félelemkeltő, Európa-ellenes szólamokat” – hangoztatta Nardella, aki baloldali jelöltként indul az európai parlamenti választásokon.

A firenzei eseményen nem vesznek részt az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország! pártok. Bár a kormányon belül koalíciós partnerek, de az Európai Parlamentben különböző csoportokban foglalnak helyet. Salvini azonban hangsúlyozta, pártjaik az európai ügyekben is szövetségesek lesznek.

 

 

(Jánosi Dalma, Róma, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

 
 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bohár Dani főpolgármestert csicskít – Kamu Geri elmenekült és közben vigyorgott, mint egy szerencsétlen – Videó

Bognár Zsolt színművész most az Orbán-fixációs Szekeres Imrét vette célba – Íme, ezt mondta róla