in ,

Hoppá! – Tarolt a jobboldal, leszerepelt a baloldal az észt választásokon

A Kaja Kallas vezette jobbközép, liberális Észt Reformpárt szerezte meg a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott választásokon

Megduplázták szavazóbázisukat a bevándorlásellenes észt konzervatívok

 

A Kaja Kallas vezette jobbközép, liberális Észt Reformpárt szerezte meg a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott választásokon, a bevándorlásellenes jobboldaliak megduplázták szavazóbázisukat.

 

 

Nyilvánosságra hozták a vasárnapi észt választások végeredményét, mely nem okozott nagy meglepetést: a balti állam választói nem akarták, hogy a balliberális Jüri Ratas maradjon hatalmon. A választók mindössze 23,1 százaléka szavazott a korábbi miniszterelnök vezette balliberális tömörülésre.

A jobbközép, liberális Észt Reformpárt 28,8 százalékot szerzett, amivel ők alakíthatnak majd kormányt. Ha minden a terv szerint halad, Kaja Kallas lesz az ország következő miniszterelnöke, ezzel pedig ő lesz az első női miniszterelnök az országban.

Kaja Kallas

Fotó: AFP

Rendkívül jól szerepelt a bevándorlásellenes Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE), mely a legutóbbi választáshoz képest megkétszerezte a szavazóbázisát, most 17,8 százalékot kaptak, ami a párt eddigi legjobb eredménye. Az euroszkeptikus párt 19 politikust küldhet a tallinni parlamentbe, az ezelőtti eredményéhez képest 12-vel többet.

Rajtuk kívül még két pártnak sikerült megugrania az 5 százalékos küszöböt: a konzervatív Pro Patria 11,4 százalékot kapott, amivel 12 képviselőjük lesz, míg az Észt Szociáldemokrata Párt 9,8 százalékot szerzett, így ők 10 politikussal lesznek jelen a törvényhozásban.

Most kezdődik az igazi munka, ideje okosabban vezetni az országot”

– mondta győzelmi beszédében a 41 éves Kallas.

Az Észt Reformpárt azonban nem szerzett kellő szavazatot ahhoz, hogy önmagában kormányozhasson, így koalícióra kell lépnie valamelyik párttal. Kallasék a választás előtt azt mondták, nem hajlandóak az EKRE-vel koalícióra lépni, azonban úgy, hogy a bevándorlásellenesek ilyen erősek lettek, valószínűleg fel kell venniük velük a kapcsolatot, ha a baloldalt ki akarják hagyni a kormányzásból.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Óriási magyar siker! Fucsovics Márton már a 31. legjobb teniszező a világon

Orbán Viktor végre az utcára hívja a magyarokat – március 15-én a Nemzeti Múzeumnál mond beszédet