in

Hoppá! Sivalkodás lesz: L. Simon Lászlót nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának nevezte ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának nevezte ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós. A korábbi kulturális államtitkár július 31-től tölti be posztját, a közösségi oldalán megosztott bejegyzéséből pedig az is kiderül, hogy ezzel befejezettnek tekinti aktív pártpolitikusi munkáját.

L. Simon László korábbi kulturális államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának nevezték ki. Szavai szerint “megtisztelő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is végigolvasta a pályázatomat, megismerve és támogatva a terveimet”. Mint ismert, júliusban derült ki, hogy a főigazgatói posztra L. Simon László is benyújtotta pályázatát, mely szerint a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként térne vissza a kulturális életbe. Szerinte sokkal jobban be kell szállni a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe, és vállalni kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni. L. Simon László pályázatában kifejtette, hogy a múzeum nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, de a széles közönség számára értelmezhető orientáló, identitásformáló szándékot.

 

Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük. A tudományos diskurzus azért fontos, mert egy-egy téma alapos előkészítésével elkerülhetők vagy megelőzhetők az olyan emlékezetpolitikai kudarcok, amiket az elmúlt évtizedben számos esetben, pl. szoborállítások, újra temetések stb. kapcsán megélhettünk

– fogalmazott közösségi oldalán.

 

Az újonnan kinevezett főigazgató hétfői Facebook-bejegyzésében köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták: “különösen is a múzeumi világból, történész, régész, művészettörténész körökből, valamint a családom tagjaitól, az anyaországi és erdélyi értelmiségi barátaimtól, a nemzeti kultúránk ápolásáért elkötelezett politikusoktól érkező bátorítást” – írja.

A Magyar Nemzeti Múzeumot 2016 óta Varga Benedek történész, levéltáros vezette.

L. Simon László író, költő, szerkesztő 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára volt, 2010-től fideszes országgyűlési képviselő, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012. június 18-tól 2013. február 27-ig a kultúráért felelős államtitkár. Ezután a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár tisztségét bízta rá a kormány, amelyet 2016-ig töltött be. A Magyar Nemzeti Múzeum élén a megbízatása 2022. április 30-ig szól – olvasható L. Simon Wikipédia-oldalán.

 

(pestisracok.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Elment az eszük: megadóztatná a valódi húst a műhúsgyártó cég vezetője

Philip: itt a bizonyíték, miért pózol Jakab parizerrel!