in , ,

Hoppá! Nem veszítette el a fiatalokat a Fidesz! A 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz

Kell-e a jobboldal a fiatalnak?

A Fidesz elveszítette a fiatalokat – szól az utóbbi évek egyik gyakori baloldali narratívája. De vajon nemzetközi összehasonlításban is olyan „tragikus” a párt helyzete a korosztályban, mint állítják? Európai és amerikai példákon keresztül vizsgáltuk, van-e félnivalója a kormányoldalnak.

Kohán Mátyás és Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Közkeletű vélekedése a magyar politikának, hogy a Fidesz a városiak mellett a fiatalok szimpátiáját is elveszítette, idősödő szavazóbázisa okán pedig hamarosan leváltja majd a biológia – ha már az ellenzéknek önerőből nem sikerül. Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk a számokat, más kép rajzolódik ki.

„Nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas”

Legutóbb a Medián készített 2020 februárjában olyan felmérést, amely korcsoportonkénti bontásban vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit. Ebből kiderül: a 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz, az összes fiatal szavazó 34 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a korosztályban a második a 11 százalékon álló Momentum volt, a harmadik a 8 százalékos Jobbik, a negyedik az 5 százalékos LMP, majd a DK a maga 4 százalékával. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékát is idevéve tehát az ellenzéket a Jobbikkal együtt is csak a fiatalok 29 százaléka támogatta, és ugyanennyien voltak a bizonytalanok. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas – még a teljes fiatal lakosság körében mért eredménye is magasabb, mint a nyugati jobboldali pártoké a biztos szavazók körében.

 

A 30 év alatti britektől aligha számíthat sok jóra Boris Johnson pártja<br>Fotó: MTI / EPA / Neil HalL

 

Nagy-Britannia

Nagy-Britannia talán az atlanti térség leginkább polarizált országa, ha az életkor és a pártpreferencia összefüggését vizsgáljuk: a YouGov 2019-es parlamenti választásról készített összesítése alapján a legfiatalabb, 18–24 éves korosztályba tartozók 56 százaléka a Munkáspártot támogatta, a konzervatívok támogatottsága pedig mindössze 21 százalékos volt körükben. Az életkori spektrum másik végén azonban mindez megfordul: a 70 év felettiek 67 százaléka volt konzervatív, 14 százalékuk munkáspárti. Korosztályonként felfelé haladva a Munkáspárt támogatottsága csökken, a toryké nő, és 39 év az „átbillenő életkor”: az ennél fiatalabbak jellemzően munkáspárti szimpatizánsok, az idősebbek toryk.

Aggasztó jel a brit jobboldal számára, hogy a YouGov egy másik felmérése szerint a Konzervatív Párt tagjainak átlagos életkora 57 év – más belső felmérések szerint pedig ennél is magasabb. Ez nagy stratégiai hátrányt jelenthet a következő választásokon, mert a Munkáspárt éppen fiatal aktivistabázisának köszönhetően kampányol eredményesen Nagy-Britannia egyetemein.

Az elmúlt évtized tory kormányainak fegyelmezett költségvetési politikáját épp a fiatalok megélhetését segítő programok sínylették meg a legjobban, így a 30 év alatti britektől aligha számíthat sok jóra Boris Johnson pártja. A Munkáspárt idén áprilisban leváltott vezetőjének, Jeremy Corbynnak nagy húzása volt, hogy fiatal korosztályhoz szóló platformokon adott interjúkat – így például a grime-zene sztárjával, Jme-vel is beszélgetett. Magyarországon a Garázsmenet podcastnek interjút adó, chatrobottal és Messenger-matricákkal nyomuló Gyurcsány Ferenc követ hasonló taktikát. A brit jobboldal és a fiatalok közé tehát leginkább az ingatlanpolitika és a kommunikációs nehézségek vernek éket.

 

 

 

Németországban a fiatal választók politikai döntéseit leginkább a klímaválság határozza meg.<br>Fotó: Reuters / Imago Pictures

 

Németország

Németországban a fiatal választók politikai döntéseit leginkább a klímakérdés határozza meg. A 2019-es EP-választáson a 18–29 év közötti korosztályban leszerepelt a két korábbi néppárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD): a német köztévé, a ZDF választási kutatócsoportja szerint a fiatalok 29 százaléka a Zöldekre (Bündnis 90/Die Grünen) voksolt, őket követi 13 százalékkal a CDU, megdöbbentően alacsony, 9 százalékkal az SPD, ugyanekkora támogatottsággal a Die Partei nevű szatírapárt, 8 százalékkal a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), 7 százalékkal a Baloldal és szintén 7 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD). Ez földcsuszamlásszerű változás a 2017-es Bundestag-választás eredményeihez képest, amikor ebben a korcsoportban még 25 százalékot szerzett a CDU, és csak 12-t a Zöldek. Külön érdekes, hogy az EP-választáson a Zöldek az eggyel idősebb, 30–44 év közötti korcsoportban is legyőzte a CDU-t (igaz, csak 23-22-re), és még a 45–59 év közötti választóknál is igen szoros eredménnyel (26-24 százalék) nyertek a kereszténydemokraták. Németország gazdaságának meghatározó részét képezi az autóipar, amelynek számos autógyártó nagyvárosban és országosan is erős a politikába való beágyazottsága. Ezért a két néppárt évek óta nem tud karakteres klímapolitikát képviselni. Az EP-választás előtt jelent meg ezenkívül a Rezo nevű német youtuber CDU-t kritizáló videója, amely erős figyelmeztetés volt a német néppártoknak: kommunikációjuk a fiatal választókat egyre kevésbé éri el.

Érdekes adalék, hogy két tavalyi keletnémet tartományi választáson a Zöldek mellett az AfD is tarolt a 30 év alattiak körében: Szászországban 22 százalékkal nyert, Brandenburgban ugyanezzel az eredménnyel a Zöldek mögött, a második helyen végzett a jobboldali populista párt. A CDU a fia­talok között mindkét tartományban gyengén szerepelt: Szászországban 17 százalékkal a harmadik, Brandenburgban 9 százalékkal mindössze az ötödik lett. A német kereszténydemokraták a fiatalok körében leginkább néppárti jellegük miatt gyengék: mivel mindent és mindenkit képviselni akarnak, nincs politikai tőkéjük a tömegeket mozgósító, megosztó témák feldolgozására.

 

Spanyolország

Spanyolországban az előző választások tanulsága, hogy a fiatalok nagy arányban szavaznak az új pártokra, vagyis az új baloldali Podemosra, a liberális Ciudadanosra és az új jobboldali Voxra; míg az idősebbek inkább a két hagyományos nagy pártot, a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) és a Néppártot (PP) választják. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a két régi nagy pártnak ne lennének támogatói a fiatalok (18–28 évesek) közt, sőt nincsenek nagyon lemaradva. Inkább arról van szó, hogy az idősebb generációk körében alig vannak szavazói az új alakulatoknak. Ugyanakkor míg a volt néppártosok alapította Vox jól teljesít a fiatalok és a középkorúak körében (18 százalék, ami majdnem azonos a Podemos támogatottságával), addig a Néppártnak feleakkora – 10 százalékos – a támogatottsága körükben, mint a 20 százalékos Munkáspártnak, legalábbis egy 2019. decemberi felmérés szerint.

A középjobb Néppárt főleg a 45 évnél idősebbek körében népszerű, viszont erős problémái vannak a 35 éven alattiak meggyőzésével. A probléma régóta fennáll. Pedig a pártelnökséget 2018 nyarán átvevő Pablo Casado 39 éves családapa, a főtitkár Teodoro García Egea pedig még fiatalabb – mégsem népszerűek a fiatalok körében. Edurne Uriarte, a Néppárt programigazgatója szerint pártja nem adott elégséges választ a fiatalok globális témáira, mint a feminizmus és a klímaváltozás.

 

 

A következő években az olasz fiatalság várhatóan esélyt ad majd a Salvini vezette jobboldalnak.<br>Fotó: MTI / EPA / Daniel Dal Zennaro

 

 

Olaszország

Az olasz politikában pergőtűzszerűen nőnek nagyra, majd tűnnek el pártok és mozgalmak – ez a fiatal szavazók preferált pártjaival sincs másképp. A YouTrend adatai szerint a 2018-as parlamenti választáson még az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kapta a 18–24 év közötti választók szavazatainak 39,3 százalékát, míg a jobboldali Liga (Lega) 21,2 százalékon végzett. Az eggyel idősebb korosztályban 39,9 százalékot kaphatott az M5S, és csak 15 százalékot Matteo Salvini Legája. A csalódott fiatalok zömét nem a politikai ígéretek érdekelték, azokban a pártokban látták a jövőt, amelyek szakítottak Róma politikai bikk­fanyelvével, a politichesével, és folyamatos országjárásukkal „leereszkedtek” a nép közé.

A kormányon töltött két év alatt azonban az Öt Csillag leáldozott: a Quorum 2020. júliusi, legfrissebb közvélemény-kutatási adatai az M5S visszaszorulását mutatják. A 18–34 év közötti szavazóknál 26,9 százalékkal vezet a Lega, 22,6 százalékra erősödött vissza a Demokrata Párt (PD), és 14,8 százalékon állnak az ötcsillagosok. A Lega legszorosabb szövetségese, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei (FdI) a fiatalok 12,4 százalékának a támogatását bírja, Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia 6,8 százalékon áll. A vizsgált országok közül egyedül Olaszországban nem tér el érdemben a fiatalok pártpreferenciája az idősebbekétől – a Lega csak a legidősebb szavazók körében szorul a második helyre a jól megszokott PD mögött.

Érdekesség, hogy 2018-hoz képest megfordult a vezető politikusok népszerűségi rangsora is: a fiatalok között Giuseppe Conte miniszterelnök a legnépszerűbb, majd az idősek kedvence, Mario Draghi volt európai központi banki elnök következik. Az ötödik Salvini, a hatodik Nicola Zingaretti PD-vezér, a nyolcadik Meloni, Matteo Renzi volt miniszterelnök pedig – aki 2018-ban a 18 évesek kedvenc politikusa volt – mindössze a tizenegyedik. A következő években az olasz fiatalság várhatóan esélyt ad majd a Salvini vezette jobboldalnak – a Legának viszont szakítania kell a be nem tartott ígéretek és a maffiózó–politikus kapcsolatok régi olasz hagyományával.

 

USA

A Harvard Egyetem Politikai Intézete (IOP) áprilisi kutatásában azt állapította meg, hogy a pártválasztó amerikai 18–29 évesek 68 százaléka demokrata, 32 százaléka republikánus. Az IOP ideológiai meggyőződéseik szerint öt csoportba sorolta az amerikai fiatalokat. Az első szegmens az elkötelezett progresszíveké, arányuk az összes fiatal között 15 százalék, közülük a választani tudók 96 százaléka demokrata, 4 százaléka republikánus. Vannak balközép fiatalok, mintegy 29 százaléknyian, nekik 91 százalékuk demokrata, 9 százalékuk republikánus. 15 százalékot tesznek ki a „multikulturális mérsékeltek”, akiknek zöme színes bőrű, alacsony végzettségű férfi. Az ő 65 százalékuk demokratának, 35 százalékuk republikánusnak vallja magát. A kőkonzervatív „MAGA-nemzedék” (Make America Great Again) a legkisebb csoport, arányuk 11 százalék, 94 százalékuk republikánus, és csak a 6 százalékuk demokrata. Végül az ideológiailag el nem kötelezettek a fiatalok 31 százalékát teszik ki, 53 százalékuk demokrata, 47 százalékuk republikánus. Az elkötelezett progresszívek csoportja és a „MAGA-nemzedék” az, amelynek tagjai a legbiztosabbak abban: novemberben szavazni fognak az elnökválasztáson.

A munkás már jobbra szavaz

Lapunk egy korábbi számában közölt átfogó elemzést arról, miért változott meg a munkásosztály jelentős részének pártpreferenciája az elmúlt évtizedekben. Fő megállapításunk szerint a globalizáció, a világgazdasági válság hatásai, a munkaerőpiaci nehézségeket okozó bevándorlás, a politikai korrektség doktrínája, a brexit kérdése egytől egyig olyan hidakat hoztak létre, amelyeken keresztül jelentős választói tömegek tudtak átkelni a jobboldalra.

A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” lehetőséget!

(mandiner.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion – Több mint ötezer család energiaszükségletét fedezi a most épülő napelempark

Baloldali színvonal – Előbb levizelte Gyurcsány Ferencék házát, majd kifújta rá az orrát, végül bement tárgyalni – videó