in ,

Hoppá! – Megbukott a bevándorláspárti spanyol kormány: új választások jönnek

Pedro Sánchez reggel kilencre hívott össze kormánygyűlést, majd délelőtt tízkor egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy előrehozott választást írnak ki

Szűk háromnegyed év kormányzás után, ahogy várható volt, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, enged a nép akaratának és előrehozott választásokat tartanak a mediterrán országban. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget. A kormányfő egyúttal bejelentette a parlament feloszlatását is.

 

Azután döntött így, hogy a hétvégén rég nem látott mértékű tüntetés volt a bevándorláspárti spanyol vezetés ellen. A madridi tüntetésen több mint tízezren vettek részt.

Ahogyan arról itt a 888-on is beszámoltunk, vasárnap délután több ezren gyűltek össze Madridban, hogy az ellen a bevándorlást támogató Pedro Sánchez ellen tüntessenek, akit amúgy senki nem választott meg. A bevándorláspárti miniszterelnök azután került az ország élére, hogy egy kormányválság miatt a madridi törvényhozás megvonta a bizalmat Mariano Rajoy korábbi miniszterelnöktől, és a hatalmat átadták a szocialista PSOE első emberének, Sáncheznek. A bevándorláspárti kormányfő első dolga volt, hogy rezidenciáján fogadja Soros Györgyöt, a találkozó után pedig Spanyolország megnyitotta kikötőit a bevándorlókat szállító hajók előtt.

Fotó: AFP

A hétvégi tüntetésen a legtöbb ellenzéki párt jelen volt és teljes egyetértés volt közöttük abban, hogy Sáncheznek nincs többé helye az ország élén. A megmozdulást a jelenleg ellenzékben lévő bevándorlásellenes pártok támogatják leginkább, köztük a VOX, a PP és a Ciudadanos, mely a tüntetés főszervezője volt. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Sánchez a múlt héten bejelentette, javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt. A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne. A javaslat óriási tiltakozást váltott ki.

Pedro Sánchez péntek délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt április 28-án előrehozott választásokat tartanak. Kijelentette, az időpont kiválasztása során tekintettel voltak arra, hogy az ne essen egybe az önkormányzati és az EP-választás időpontjával.

Sánchez számára hatalmas csapás volt, hogy a madridi parlament nem fogadta el az idei költségvetési tervezetüket. Ilyen lépésre húsz éve nem volt példa.

Április 28-án a bevándorlásellenes párt, a jobboldali VOX történelmet írhat, hiszen először küldhetnek képviselőt a törvényhozásba. Erre minden esélyük meg is van, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint egyre népszerűbbek az országban, hiszen a spanyolok többsége nem támogatja az illegális bevándorlást.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Hoppá! – A kormány tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről

Rendkívüli – Bede Zsolt, alapfokú angol nyelvtudásával teljesen becsicskította Timmermanst, élő adásban – videó