in , ,

Hoppá! – Kiállt Magyarország és Lengyelország mellett szlovák miniszterelnök

Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben

Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a Lisszaboni Szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását kezdeményezné Lengyelország és Magyarország ellen.

 

Peter Pellegrini, akinek nyilatkozatáról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be, kijelentette: nem lát semmiféle problémát abban, hogy a szlovák parlament határozatot fogadjon el a témában, amelyben leszögezné: a szankciók helyett a párbeszédet részesíti előnyben. Az Európai Unió azért akarja megbüntetni Lengyelországot és Magyarországot, mert szerinte Varsó és Budapest olyan lépéseket tettek, amelyek veszélyeztetik az uniós értékeket. A kormány nevében világosan értésre adtuk, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Megmutatkozott, hogy Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült mindkét oldalon kompromisszumokat elérni. Szilárd meggyőződésem, hogy Magyarország esetében is ezen az úton kell haladni és nem azonnal a legszélsőségesebb megoldással fenyegetődzni, ami nem járulna hozzá az EU-n belüli egység fenntartásához – fejtette ki véleményét Peter Pellegrini újságíróknak Brüsszelben. Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, nem szeretné a szlovák parlamenti képviselők nyilatkozatait kommentálni, ha azok nem szélsőségesek és nem ellentétesek Szlovákia külpolitikai irányvonalával.

Egy Lengyelországot és Magyarországot támogató határozat elfogadásáról Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke többször is beszélt az elmúlt napokban. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa nem a kormány kiszolgálója, ez Szlovákia legfőbb alkotmányozó testülete. Ezért igyekezni fogok, hogy a képviselők segítségével elfogadtassak egy ilyen határozatot, amely segít szomszédainknak. Segít testvéreinknek és barátainknak, a lengyeleket és a magyarokat senki sem fogja bántani – jelentette ki korábban Andrej Danko, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió eljárásával beavatkozik két szuverén uniós tagállam – Lengyelország és Magyarország – belügyeibe.  A szlovák parlamenti elnök kijelentette: a parlamenti határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció támogatja.  Richard Sulík, a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaitás (SaS) elnök csütörtökön Pozsonyban közölte, hogy pártjának képviselői nem fogják támogatni Andrej Danko kezdeményezését. A határozat a SaS véleménye szerint ellentétben van Szlovákia nemzeti és állami érdekeivel. A Danko által kezdeményezett határozat nem fogja elősegíteni a demokratikus fejlődést Magyarországon és az Szlovákia részéről az Európai Unió és annak értékei elleni egyértelmű lépés lesz –jelentette ki Martin Klus, a SaS parlamenti képviselője a SITA kereskedelmi hírügynökség szerint.

 

(forrás:pestisracok.hu)

Nem stadion! – Elkészült a magyar repülőgépgyártó első üzeme Pécsett

Bundesmutti végórái – Minden eddiginél alacsonyabb Merkelék támogatottsága