in , ,

Bundesmutti végórái – Minden eddiginél alacsonyabb Merkelék támogatottsága

Az AfD és a Zöldek támogatottsága egyre nő, míg a kormánypártok népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt

Az AfD és a Zöldek támogatottsága egyre nő, míg a kormánypártok népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt.

A német kancellár pártja és az SPD is vesztett 1-1 százalékpontot a népszerűségéből, így 41-ről 39 százalékra csökkent a nagykoalíciós kormány támogatottsága. A legfrissebb Deutschlandtrend felmérés szerint ha most vasárnap lennének a szövetségi parlamenti választások, akkor a választóknak csak a 25 százaléka voksolna a CDU-ra. Az SPD a szavazatok 14 százalékát zsebelné be. Az AfD 16 százalékot kapna, így a szociáldemokraták előtt végezne.

A németek 19 százaléka szavazna a Zöldekre. Ilyenre nem volt példa 2011 szeptembere óta.

A választók több mint fele, 51 százaléka aggódik amiatt, hogy Németország tradicionálisan jól szereplő pártjai kezdik elveszíteni a támogatottságukat. Mindeközben 47 százalékuk látja úgy, hogy az új pártok megerősödése jót tesz a demokráciának.

Bajorországban múlt hét vasárnap tartottak tartományi választásokat, ahol az eredményeken jól lehetett látni a szövetségi szinten kirajzolódó trendeket. A választások legnagyobb vesztesei a szocik voltak, hiszen alig érték el a 10 százalékot, a bevándorlásellenes AfD és a Zöldek viszont megerősödtek. A Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot, de elveszítette többségét. Ezért a bajor CSU a jobbközép-agráriánus Freie Wählerrel (Szabad Választókkal) lép koalícióra. A Freie Wähler 11,6 százalékot kapott a bajor választásokon, így a harmadik helyen futott be. Markus Söder bajor kormányfő elmondása szerint a CSU könnyen megtalálta a közös hangot a Szabad Választókkal.

(forrás: Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – Kiállt Magyarország és Lengyelország mellett szlovák miniszterelnök

Patkány Momentumos polgármester: nem fontos megemlékezni 1956-ról