in ,

Hoppá! Az első hónap nem hozott magyar összeomlást – Íme a számok

Válságos időkben különösen fontos dolog a bevétel

Válságos időkben különösen fontos dolog a bevétel – nemcsak a vállalkozásokra és a családokra igaz a megállapítás, hanem az államkincstárra is. Megfelelő körülmények között előbbiektől érkezik a summa az utóbbihoz, vagyis, ha a cégek és a magánszemélyek rendszeresen jutnak különféle összegekhez, úgy – nyilvánvalóan adó formájában – az állam is pénzt lát.

Ha ebből indulunk ki, akkor márciusban nem is zárt olyan rosszul az államkassza, annak ellenére sem, hogy a hónap elején idehaza is megjelent a koronavírus, március 11-én a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet. A szaktárca friss kimutatása szerint abban a hónapban emelkedett a hat nagyadóból származó bevétel. Az áfából, a személyi jövedelemadóból, a jövedéki és a társasági adóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból az első három hónapban összesen 3420 milliárd forint folyt be. Milyen következtetések fakadnak az összegből?

Egyrészt az, hogy az idei első negyedéves summa több mint 270 milliárddal haladja meg a 2019-est, ami úgy mindenképpen egészen jelentősnek nevezhető, hogy az év elején nem volt érdemi adóemelés. Másrészt az, hogy februárban még csak kétszázmilliárdos többletet mutattak a nagy adók számai, ami március végére 270 milliárdra szökött, vagyis az idei harmadik hónap több adót hozott, mint a tavalyi március. Pedig 2019-ben szárnyalt a gazdaság.

Tudni kell ugyanakkor, hogy az adóügyekben jelentkezik némi átfutási idő, így a válság hatásai szempontjából igazán az áprilisi részadat lehet igen beszédes. A számsorokat a hónap közepén ismerheti meg a közvélemény.

(Jakubász Tamás, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Feri megint részeg volt

A Momentum semmilyen rendszerváltást nem fog befejezni!