in ,

HOPPÁ! – Ausztria elindult a visegrádi négyek útján

Sajtótájékoztatót tartott kedd este Brüsszelben az újdonsült osztrák kancellár, Sebastian Kurz, miután a főbb uniós intézmények vezetőivel egyeztetett.

Chairperson-in-Office of the OSCE, Federal Minister for Europe, Integration and Foreign Affairs of Austria Sebastian Kurz speaks during a joint press conference with Georgian Foreign Minister in Tbilisi on February 3, 2017. / AFP / Vano SHLAMOV (Photo credit should read VANO SHLAMOV/AFP/Getty Images)

Kurz országa és kormánya Európa-pártiságát hangsúlyozta Brüsszelben, de kiemelte: Bécs erősítené az EU-ban a szubszidiaritás elvét, azaz azt a szempontot, hogy minden kérdést lehetőleg a legalacsonyabb szinten kezeljenek Az Európai Uniónak meg kellene erősítenie a közös fellépést a fontosabb kérdésekben, a kisebb ügyekben viszont „hátrébb kellene lépnie” – fogalmazott Kurz.

Kiemelte: az új osztrák kormány „proaktívan” hozzá kíván járulni az illegális bevándorlás elleni fellépéshez, ugyanis kizárólag annak megállításával lehet a jövőben is fenntartani a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer működését.

Fotó: AFP

Újságírói kérdésre válaszolva Kurz elmondta, „természetesen elfogadják” a menedékkérők EU-n belüli áthelyezéséről szóló korábbi döntéseket, de fontosnak tartotta aláhúzni, ez „önmagában nem jelent megoldást a migrációs válságra”. Hangsúlyozta:

biztosítani kell a külső határokat, nekünk kell eldöntenünk, hogy ki jöhet Európába, nem az embercsempészeknek.”

Az új kancellár végezetül a jogállamisági elvek, valamint a közös uniós szabályok és értékek fenntartásának szükségességéről is beszélt.
(Nagy Gábor, 888.hu)

Rossz hír a libsiknek: A magyar és a cseh GDP mintaértékű

Az illiberális kormányzás eredménye – Óriásit ugrottak a magyar keresetek