in

Az illiberális kormányzás eredménye – Óriásit ugrottak a magyar keresetek

Folyamatosan emelkednek a magyar bérek, októberben már 12,8 százalékos volt az emelkedés a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.

Óriásit ugrottak a magyar keresetek

Folyamatosan emelkednek a magyar bérek, októberben már 12,8 százalékos volt az emelkedés a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest. A nettó átlagfizetés 196 700 forint volt.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az októberi magyar átlagkeresetekre vonatkozó gyorsjelentést. Ebből kiderül, hogy októberbena bruttó átlagkereset 295 800 forint volt,12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt,a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

Fontos megemlíteni, hogy mivel az októberi infláció alacsony, 2,2 százalékos volt, ezérta reálbérek éves emelkedése októberben 10,4 százalékos volt.

A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó keresetek 13,1 százalékkal nőttek tavaly októberhez viszonyítva.

A versenyszférában 12,7 százalékkal nőttek a keresetek, a költségvetésben 13,2 százalékos volt a keresetek emelkedése tavaly októberhez viszonyítva.

IllusztrációFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A KSH adatai szerint az alkalmazásban állók létszámaegy év alatt 33 ezerrel nőtt és 48 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.A vállalkozásoknál 47 ezerrel, a költségvetési szektorban 13 ezerrel, a nonprofit szervezeteknél 21 ezerrel többen dolgoztak októberben, mint egy évvel azelőtt.

Az iparban 13,4 százalékos volt a bruttó átlagkereset éves emelkedése és meghaladta a 312 ezer forintot, az építőiparban 9,3 százalékkal 232 800 forintra nőtt.A pénzügyi, biztosítási szektorban 10,3 százalékos növekedéssel 530 800 forint volt az átlagkereset,

a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás területén 15,6 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, de ezzel együtt sem érték el a 190 ezer forintot.

A költségvetési szférában 261 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a közigazgatás, védelem területén, 9,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál,az oktatásban 8,4 százalékkal hajszál híján 300 ezer forintra emelkedett a bruttó átlag, míg az egészségügyben 283 ezer forintot és 4,9 százalékos emelkedést jelez a KSH.A szociális ellátás terén 19,8 százalékos volt az éves emelkedés, amivel 216 ezer forintra nőtt a bruttó kereset.
(origo.hu)

HOPPÁ! – Ausztria elindult a visegrádi négyek útján

Most kell a támogatás a lengyeleknek! – A lengyelek nem engednek a brüsszeli zsarolásnak