in , ,

Hoppá! Akcióban a mosolygós szemű miniszter! A CSOK mellett visszaigényelhető az öt százalékos áfa is

„Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet”

„Ha otthon és munka van, sokkal könnyebb az élet” – nyilatkozott a családokért felelős tárca nélküli miniszter, emellett bejelentette, januártól a csokkal vásárolt új építésű ingatlanoknál az öt százalékos áfa is visszaigényelhető lesz. Novák Katalin hangsúlyozta, szükség van arra, hogy a családoknak most is segítsen a kormány, azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben elértünk, megtartsuk, sőt igyekezzünk tovább bővíteni, és a koronavírus-járvány miatt ne kelljen visszalépni.

A kormány ezért a családok védelmében több lépést tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz.

Novák Katalin szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni. Fontosnak nevezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, legyen olyan terület, ahol sokan el tudnak helyezkedni, és tisztességes munkával tisztességes fizetést kaphatnak.

A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani huszonhét százalékos áfa helyett csak öt százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig tizenegy milliót.

 

 

Bejelentette, azok, akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az öt százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

A miniszter szerint az a jó támogatás, ami a lehető legszélesebb kör számára elérhető, ráadásul a legegyszerűbben, viszont nem ad lehetőséget a visszaélésre. A csok a tapasztalatok szerint 2015 óta így működik, ezért kötötték össze az áfa-visszaigénylési lehetőséget a csokkal, ami jól bevált támogatási forma a gyermekvállalás előtt állóknak és a már gyermeket nevelőknek az otthonteremtésben.

A csokot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik már meglévő gyermekeik után, használt ingatlanhoz is felhasználható, és már egy gyermek vállalása esetén, illetve gyermeket tervező házaspároknak is jár a támogatás – ismertette.

Hozzátette, nagycsaláddá válás esetén az igénylők a babaváró támogatást is teljes egészében meg tudják tartani, amihez hozzájön a csok, és még felvehetnek egy tizenötmillió forintos, garantáltan három százalék alatti kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű kölcsönt.

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Figyelem! 2022-től megszűnhet a CSOK és a rezsicsökkentés is!

Hoppá! Jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés