in

Hoppá! A Vatikán is felszólalt a fegyverszállítás ellen

Nemcsak Kína, hanem a Vatikán is saját béketervet készített az orosz–ukrán konfliktus lezárására.

Nemcsak Kína, hanem a Vatikán is saját béketervet készített az orosz–ukrán konfliktus lezárására. Bár a pápai állam ezt hivatalosan nem jelentette be, néhány részlet így is nyilvánosságra került. Például az, hogy a Vatikán kiemelten fontosnak tartja, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban azzal, hogy fegyvereket szállítanak. A béketerv kiemeli azt is, hogy elsődleges az emberi élet és az egészség megőrzése.

Az egész világ háborúban és önpusztításban áll, időben meg kell állítanunk!

– így fogalmazott néhány héttel ezelőtt, dél-szudáni útja után Ferenc pápa, nem sokkal azelőtt, hogy kiderült: a Vatikán is tervet dolgozott ki az orosz–ukrán háború lezárására. A terv úgy fogalmaz: ezek garanciája a befogadás, a másik kultúrájának és nyelvének tisztelete, valamint az együttműködés minden fél között, ideértve Oroszországot, Ukrajnát és Európát is – írja a hirado.hu. Bár a béketerv nem a Vatikántól, hanem a sajtóból derült ki, mostanra már az is világossá vált, hogy a pápa számára az igazságos béke azt jelenti, hogy az orosz erők kivonulnak Ukrajna területéről, és olyan tárgyalásokról szól, amelyek legalább egy szerződés aláírásához vagy fegyverszünethez vezetnek. A Szentszék szerint kiemelten fontos, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban és a fegyverszállításokban sem. A pápa emellett a Vatikánt javasolja a béketárgyalások helyszínéül, mivel Róma a béke városa.

 

Kérek mindenkit, akinek hatalma van a nemzetek felett, hogy konkrétan kötelezze el magát a konfliktus lezárására, a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése mellett. Ami romokra épül, az soha ne legyen igazi győzelem

– fogalmazott néhány napja Ferenc pápa.

Csakhogy a két egymással hadban álló ország talán még sosem volt ilyen távol a békétől, mint most. Ukrajnába hónapok óta egymást követik a fegyverszállítmányok, a tárgyalások pedig már az elején elakadtak, bár az orosz és az ukrán delegáció több alkalommal is találkozott egymással, és Recep Tayyip Erdoğan török elnök is próbált már közvetíteni. Kijev bejelentette: semmilyen engedményre nem hajlandó, amíg az orosz csapatok el nem hagyják Ukrajnát. Zelenszkij ukrán elnök sem a békéről, hanem inkább a harcról beszél. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell – fogalmazott videóüzenetében a háború egyéves évfordulóján az ukrán elnök. Ő már korábban arról is beszélt: a békéhez vezető utat nem a béketárgyalások folytatásában látja, hanem egyebek mellett Kijev modern fegyverekkel való ellátásában és a pénzügyi–energetikai stabilitás fenntartásához nyújtott nyugati segítségben.

A Vatikán szerint viszont mindkét félnek fel kellene hagynia a másik támadásával, tárgyalóasztalhoz ülnie és megvitatnia az álláspontokat. A Szentszék mindkét harcoló féllel fenntartja diplomáciai kapcsolatait. Ferenc pápa azt is közölte: tervét szeretné megvitatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A katolikus egyházfő e célból kész Moszkvába is elutazni.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Küzdj velünk a liberális cenzúra ellen!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Békepárti határozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Fidesz és a KDNP – Az ellenzéknek persze nem tetszik!

Hivatalos: Tóta W. Árpád egy barom