in ,

HOPPÁ! – A magyar fiatalok is elbarikádozták a francia-olasz határt a migránsoktól

Migráció-ellenes aktivisták barikádozták el az Échelle-hágót

Migráció-ellenes aktivisták barikádozták el az Échelle-hágót. A többségében franciákból álló, de angol, olasz, német és magyar aktivistákkal is kiegészült csoport Defend Europe elnevezésű akciója az alpesi határátkelők védtelenségére akarta felhívni a figyelmet.

A magyar Identitás Generáció szóvivőjével, Bódi Ábellel beszélgetett a PestiSrácok.hu a helyszínen szerzett tapasztalatokról. Megtudtuk, az egésszel a francia kormány inkompetenciájára akarták felhívni a figyelmet az aktivisták, de az akció nem volt eseményektől mentes, hiszen a helyi Antifa nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, hogy megakadályozzák az illegális migráció blokkolását.

Szerencsére a küldetés sikerrel végződött, hiszen a francia állam most úgy tűnik, hogy szigorítani fogja a határvédelmet, valószínűleg továbbra is a civilek segítségével. 

Az Identitás Generáció tagjai lezárták az olasz-francia határon található Échelle-hágót, amely egy fontos migrációs útvonalnak számít a két ország között. Az akcióban a szervezet magyarországi tagjai is részt vettek, támogatva ezzel a nemzetközi kezdeményezést. A PestiSrácok.hu a szervezet magyarországi szóvivőjével, Bódi Ábellel beszélgetett az akció tapasztalatairól.

 

Az akciót a francia Identitás Generáció szervezte, de fontos volt, hogy mindenhonnan érkezzenek emberek, ahol jelen van a szervezet. A határzárral azt üzentük, ez nem egy széthúzó brigád, kiállunk egymásért.

Azért erre az időszakra szervezték a tüntetést, mert most kezd olvadni a hó a hágón, így kitisztulnak a migrációs útvonalak, amin évente több ezer ember kel át, hogy eljusson Európa szívébe. A

zért voltunk ott, mert meg akartuk mutatni, nem kell túl nagy ráfordítás, hogy az illegális migrációt meg lehessen akadályozni, vagyis részben a francia kormány inkompetenciájára akartuk felhívni a figyelmet. Ha mi meg tudjuk szervezni, akkor nehogy már egy kormány ne tudja megoldani.

– nyilatkozta portálunknak Bódi Ábel.

Fotó: Bódi Ábel

A szóvivő elmondása szerint az akció teljes mértékben civil kezdeményezés volt, óránként őrjáratokat tartottak, helikopterek érkeztek, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az állt, hogy “nem lesz Európa a ti hazátok”. Mivel civilekről van szó, ezért leginkább az volt a cél, hogy ha bármilyen illegális tevékenységet tapasztalnak, akkor megpróbálják azt megállítani, amíg megérkeznek a hivatalos szervek. 

Fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy az összes migrációt támogató szervezet nagy veszélynek teszi ki a bevándorlókat, hiszen elhitetik velük, hogy például a Földközi-tengeren át lehet kelni gumicsónakokkal, itt pedig kiteszik őket a fagyhalálnak, illetve a lavinák veszélyeinek is, főleg ilyenkor a tavaszi olvadáskor. Ez az egész álhumanitárius és nagyon veszélyes.

– mondta Bódi Ábel.

Érkeztek a szokásos antifasiszta terroristák

Az akciójuk sem volt veszélytelen, mivel a Notav nevű olasz antifa-szervezet nagy erőkkel vonult ki a helyszínre vasárnap, hogy megakadályozza az illegális migráció blokkolására tett kísérletet. Bódi Ábel elmondása szerint blokádot állítottak, megtámadták az egyik hazafelé tartó csapat autóját, és ahogy az a haladó, toleráns szervezeteknél lenni szokott a rendőrökkel is összecsaptak. 

Nagyon kellett tartanunk a támadástól a képeken látható kék kabátokat el kellett rejtenünk. Mi nem vagyunk agresszívek, a konfrontációt ameddig lehet kerüljük. Ott volt ráadásul pont egy fesztiváljuk és tudtuk, hogy legalább ezer embert tudnak mozgósítani, ha akarnak.

– mondta a szóvivő, aki hozzátette, amit csinálnak az hazaárulás, mert a migrációnak a franciák isszák majd meg a levét. 

A franciáknak végül feltűnt, hogy van határuk

A küldetés egyébként sikerrel zajlott, mivel az akció kapcsán a francia védelmi miniszter is felszólalt a parlamentben, és felhozta, hogy az európai fiatalok meg tudják oldani a feladatot, így nekik, kormány szinten is meg kellene tudni tenni ugyanezt. A Guardian hozta le, hogy a civil akció miatt döntöttek úgy a hatóságok, hogy megerősítik a határok védelmét. Felvetődik persze a kérdés, hogy Macron miért pont most tette meg ezt a lépést, valószínűleg a határok megerősítésének köze lehet az elnök elleni mozgalmakhoz. Bódi Ábel szerint is civil nyomásra történik mindez, mert a francia nép is kezdi belátni, hogy a migrációs helyzet tarthatatlan, így az elnök kénytelen lépni.

Fotó: Bódi Ábel

“Ha a civil attitűd visszatér, akkor tudunk változtatni” – hangsúlyozta Bódi Ábel. Elmondta, amíg ott voltak, addig nem történt határsértés, de az őrség megfigyelt mozgást. Amikor az őrjárat kiment, akkor találtak lábnyomokat, láttak embereket a fák között és a Notav is tett fel a közösségi oldalára fotót arról, hogy ott vannak a hágókon. Ha lett volna helyzet, akkor megpróbáltuk volna feltartóztatni őket, például élőlánccal. De nem vagyunk hatóság, tehát a rendőrséget azonnal értesíteni kellett volna. A legfontosabb része ennek az akciónak a megfigyelés, és az adatgyűjtés. De több baloldali újság is úgy hozta le a sztorit, hogy a rendőrség együttműködött a “neonácikkal”. “Ez nem igaz!” – jelentette ki a szóvivő, aki hozzátette, a rendőr is úgy gondolja, megállítaná őket, de eddig fentről kötötték a kezüket. “Ez az egészben a nyomorúságos” – sajnálkozott Bódi. De szerencsére elvileg most már van rá törvénytervezet, hogy érvénybe lépjen egy valid határzár.

Persona non grata

Az elmúlt évben egyébként csaknem kétezer, főként volt francia gyarmatokról érkező gazdasági bevándorlót fogtak el a hegyek közelében. Vélhetően ennél többen jutottak át észrevétlenül az olasz-francia határon, általában a migránsokat segítő aktivisták közreműködésével. Bódi Ábelt egyébként nemrég kiutasították az Egyesült Királyságból a migráció-ellenes nézetei miatt. A szóvivő egy zártkörű konferenciára igyekezett, de a repülőről leszállva feltartóztatták, kihallgatták, majd hazaküldték arra hivatkozva, hogy nem ugyanazokat az elveket vallja, mint az ország.

Nem számítottunk rá, hogy engem meg fognak állítani. Az útlevél-ellenőrzésnél már ott álltak a gépfegyveresek. Megtalálták a beszédemet, aminek nagyon örültek, és el is vittek a reptéri fogdára.

Kikérdeztek, majd egy pár óra után megjelent a határrendészet, amely szintén elvitt kihallgatni.

Egy órán át vallattak, ötven kérdést tettek fel, a jegyzőkönyvet, amit felvettek pedig négy helyen kellett javítani, mert tök mást írtak le, mint amit mondtam. Végül hazaküldtek amiatt, mert nem támogatom az iszlamizációt, ami felvet egy olyan kérdést, hogy akkor csak az léphet-e be az Egyesült Királyságba, aki támogatja az iszlamizációt?

– mondta. Bódi Ábel beszédét egyébként a végén felolvasták a konferencián, de elgondolkodtató, hogy miért dolgozik önmaga ellen az Egyesült Királyság azzal, hogy mártírokat kreál mesterségesen. Hasonló dolog történt a PestiSrácok.hu-nak korábban exkluzív interjút adó Lauren Southernnel, aki életfogytiglani kitiltást kapott a szigetországból. 

Vezető kép: Bódi Ábel/Identitás Generáció

(forrás: Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Na még csak ez kéne! – Az Európai Parlament megszüntetné a magyar határzárat

Kósa Lajosnak ezt a feladatot szánja Orbán Viktor – mutatjuk