in

Hollik István: Az ellenzéki roncskoalíció a Belvárosban is csak rombolni tudna (PS-interjú)

A legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a kultúránkat, ne hagyjuk, hogy az életünket megváltoztassák

A legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a kultúránkat, ne hagyjuk, hogy az életünket megváltoztassák – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban Hollik István, a Fidesz és a KDNP képviselőjelöltje a Budapest V. és I., illetve a VIII. és IX. kerületének magját magába foglaló belvárosi választókörzetben.

A kereszténydemokrata politikus szerint a klasszikus, keresztény alapokon nyugvó európai kultúrát védeni ma lázadással ér fel, de ez talán vonzó lehet a legfiatalabb választók számára is. “Nem gondoltam volna, amikor az IKSZ-et létrehoztuk, vagy amikor Gyürk András elkezdte szervezni a Fidelitast, majd később a Tranzit közösséget, hogy ezek a társaságok lesznek végül a jobboldali safe-spacek, ahol még lehet szabadon beszélni és vitatkozni” – tette hozzá.

A választókörzetében induló ellenzékiekről szólva megjegyezte, a roncskoalíció győzelme a lehető legrosszabb fejlemény volna a belvárosiak számára. Juhász Péter, az Együtt jelöltje például csak rombolni, zavart kelteni, dulakodni és füttyögni képes, miközben nem számolt el a zűrös előéletével, adótartozásaival és alvilági kapcsolataival.

Az is reális veszély, – mutatott rá Hollik István – hogy a kerítésbontó ellenzék győzelme és például Karácsony Gergely javaslata, hogy a több ezer üres belvárosi lakást migránsoknak kellene odaadni, no-go zónává, migránsgettóvá változtatná Budapest egyes részeit. Ahogyan ez Nyugat-Európában számos helyen megtörtént. És az reális veszély, hogy a kétes kapcsolatokkal bíró Juhász és társai győzelme visszacsalogatná a Belváros frekventált részeire a nagy nehezen elűzött maffiát. – Itt az elmúlt nyolc-tizenkét évben olyan közterületfejlesztés ment végbe, amire száz éve nem volt példa Budapesten, ezt az utat kell folytatni, hiszen van még feladat – jelentette ki a képviselőjelölt, megígérve, hogy neki mindig nyitva lesz az ajtaja a helyi polgárok előtt.

 

Hogyan lesz egy egyetemistából kereszténydemokrata?

Úgyhogy eleve kereszténydemokrata voltam.

Pedig az egyetemisták lázadni szoktak!

Én is lázadó voltam. És kereszténydemokrata. A kettő nem összeférhetetlen.

Eljutunk a 888 jelmondatához: ma az a lázadó, aki keresztény…

Egyre inkább igen. Ami húsz évvel ezelőtt természetes volt, például, hogy ha családról beszélünk, egy férfire, egy nőre és a gyerekekre gondolunk, az ma már nem egyértelmű. Két férfi, több feleség, bármi belefér a brüsszeli felfogásba. Ma kereszténynek lenni valóban lázadást jelent Európában. Pedig nem kéne így lennie, hiszen ahogyan Antall József is megmondta: Európában az ateista is keresztény, mert a létformánk alapjai a kereszténységre épülnek. Nekünk, európaiaknak a szabadság az első, ami nem mondható el az iszlám kultúráról. Éppen ezért ma a legfontosabb feladatunk, hogy megvédjük a kultúránkat, ne hagyjuk, hogy az életünket megváltoztassák!

AZ ELMÚLT HATVAN ÉVBEN MINDEN JÓ DOLGOT A KERESZTÉNYDEMOKRATÁK TALÁLTAK FÖL

Hogyan kerül valaki húszévesen a politikába és hogyan kerül kapcsolatba a KDNP-vel?

Keresztény családban nőttem fel, egyházi közösségben nevelkedtem. Vannak keresztények, akik ódzkodnak a közélettől, mert szerintük az piszkos. Én inkább II. János Pál pápával értek egyet, hogy nekünk keresztényeknek kötelességünk belebonyolódnunk a világ dolgaiba. Felelősségünk és kötelességünk is, hogy kivonulás helyett bevonuljunk a közéletbe és vállaljuk az értékrendünket. Az elmúlt hatvan évben minden jó dolgot a kereszténydemokraták találtak föl. Az Európai Unió, amelynek az első hatvan éve egy sikertörténet, kereszténydemokrata kezdeményezés. Az alapítók célja az volt, hogy minden európai békében élhessen és meginduljon a gazdasági fejlődés. Nem véletlen, hogy mi magyarok ehhez az unióhoz akartunk tartozni. Vagy ott van a szociális piacgazdaság, amit az NSZK-ban a kereszténydemokraták hirdettek meg, s irigylésre méltó sikert aratott. Annak segítségével vált Németország a világ egyik leggazdagabb és legjobb helyévé. Érthető, hogy én is azt mondom: sikeres politika Európában csakis keresztény értékeken alapulhat.

A mai YZ-nek mondott generáció, vagy ahogyan egy új törpepárt e húszas-harmincas korosztályt arcátlanul kisajátítva elnevezte, a „Momentum-generáció” mennyire jobboldali, kereszténydemokrata?

A fiatalok is biztonságban szeretnének élni, olyan országban, ahol látják a saját jövőjüket. Az elmúlt nyolc év bebizonyította, hogy a jobboldali politika mindezt képes megadni a számukra, nem véletlen, hogy az ellenzék mestertervei a diákok, huszonévesek mozgósításra kifulladtak néhány kis létszámú bulimenetben.

AZ ÉN GENERÁCIÓM ALAPÉLMÉNYE AZ ELSŐ ORBÁN-KORMÁNY

Különbözik-e bármiben a KDNP a Fidesztől?

Az én generációm politikai alapélménye az első Orbán-kormány, aminek a vége a Kossuth téri összetartás majd tiltakozáshullám lett. Amikor a kétezres évek legelején elkezdtünk politizálni, azt láttuk, jó itt élni, végre büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk, végre fejlődik az ország. Ezután elképesztő mellbevágás volt, hogy az emberek mégsem a folytatásra szavaztak, hanem kis többséggel, de a szocialista-liberális revízióra. Akkor döbbentünk rá, hogy ezt nem hagyhatjuk, hogy harcolni kell azért a világért, amit 1998 és 2002 között megélhettünk. Nekem tehát a Fidesz és a KDNP nem kettő, hanem egy. Sokkal inkább azt a kérdést kell feltennünk önmagunknak, hogy nekünk kereszténydemokratáknak ebben a rendszerben mi a dolgunk? Vannak, akik horgonyként gondolnak a KDNP-re, amely leköti egy biztos ponthoz a szövetség hajóját. Én nem értek ezzel egyet, szerintem ez a hajó ma hasít, jó tempóban haladunk a célunk felé. Ráadásul egyre több európai ember tart velünk, tehát szél is van a vitorlánkban. Ennek a hajónak – Orbán Viktor személyében –kivételes kapitánya van, ilyen szerencsés helyzetben tehát nem horgonyra van szükség, hanem jó személyzetre. Én hajósinasnak jelentkeztem és eképpen is fogom fel a feladatomat a közéletben.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A 444-en, a HVG-n, vagy az Indexen rendszeresen égetni próbálják a Fidelitast és az IKSZ-et, miközben tudjuk jól, hogy rengeteg fiatalt vonzanak. Mit tudnak adni ezek a politizáló jobboldali közösségek – ide véve még a Tranzitot is, aminek az egyik alapembere vagy – a fent említett generációnak?

Több száz évig az egyetemek voltak a szabad gondolkodás és -kritika terepei. Bármilyen furcsa, ma már nemcsak nyugaton, de itthon is azt látjuk, hogy az egyetemekről kikopott a szabadság. Annyira eluralkodott a PC-diktatúra, hogy az őszinte beszédnek nem maradt helye: aki kilóg a sorból, kinézik, kirekesztik, szélsőséges esetben ki is rúgják. Egy ismerősöm amerikai egyetemen tanít, egyszerű kis szemináriumot szeretett volna szervezni alapvető identitáskérdésekről, de a „pro life” és a keresztény értékrendű vitapartnerek inkább visszaléptek, mert féltették a karrierjüket. Szörnyű látni, hogy a neoliberális utópia belénk fojtja a szót! Nem gondoltam volna, amikor az IKSZ-et létrehoztuk, vagy amikor Gyürk András elkezdte szervezni a Fidelitast, majd később a Tranzit közösséget, hogy ezek a társaságok lesznek végül a jobboldali safe-spacek. Hogy majd csak itt lehet kritizálni és szabadon gondolkodni. Márpedig mi valódi vitákat rendezünk, az asztalhoz ültetjük Hiller Istvánt vagy éppen Fekete-Győr Andrást a kormányoldallal. Kellenek olyan terek a hozzánk hasonló fiataloknak, ahol kiteljesedhetnek és nem kell félniük kimondani a véleményüket.

DEMSZKY ELTÉKOZOLT HÚSZ ÉVET BUDAPEST ÉLETÉBŐL

Egy olyan körzetben, Budapest szívében indulsz el jelöltként, ahol nyolc-tizenkettő év kellett a Demszky-féle romlás és a szocialista szabad rablás nyomainak az eltávolításához. Itt mi a tétje április 8-nak?

A Demszky-éra Budapest számára eltékozolt húsz év volt. Semmit nem fejlődött, csak lerohadt és tönkrement abban az időszakban. Sajnos a világvárosok és a közép-európai nagyvárosok közben elhúztak mellettünk. Emlékezzünk a kétezres évek élményére, hogy Prágába utazva turistaként kikerekedett szemmel bámultuk, hogy így is lehet! Budapest szívét a jobb kerületi polgármesterek és vállalkozók próbálták életben tartani, főleg az ötödik és első kerületekben, ahol a választók már 2006-ban lezárták a szoclib-korszakot. Mára viszont elmondhatjuk, olyan fokú a fejlődés, hogy arra a világ közvéleménye is felfigyelt. Ma már új problémaként azt kell megoldanunk, hogy a centrumba vagy a várba látogató rengeteg turista ne vegye el ezeknek a kerületeknek az élhető lakóhely jellegét. Ez az út egyébként a minőségi turizmus támogatása lehet. Olyan közterületmegújítás történt, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Nemcsak az ötödik és első kerületben, hanem a Palotanegyedben, a Belső-Ferencvárosban is. Utóbbiban tizenévvel ezelőtt még több ezerre rúgott a komfort nélküli, lerobbant lakások száma.

Nincs is olyan régen az ember este rettegve ment el a Mikszáth térre, mondjuk a „Tilos az Á” klubba, hiszen a környékről legkevésbé sem a „palotanegyed” kifejezés jutott eszünkbe, hanem az, hogy „no-go!”. Az enyves kezű városvezetők rengeteg kárt okoztak a Belvárosnak, emlékezzünk például Medgyessy Péter esetére, aki azzal bukott le, hogy üzérként harminc millió forintért árusította ki az ötödik kerületi szocialisták támogató szavazatait a Gresham-palotát megkaparintó külföldi „befektetőnek”. Vagy emlékezzünk arra, hogy ha marad a Gyurcsány-Demszky-tandem, ma a budai várban egy óriási vasbeton vécécsésze éktelenkedne az egykori honvéd főparancsnokság koszorúján, ugyanis a várfelújítás e „modern” ötlete győzött a józan ésszel szemben. Vajon a szavazók is emlékeznek még minderre?

Fotó: Horváth Péter Gyula

Aki a tágabb értelemben vett Belvárosban, a választókörzetemben él, pontosan láthatja, hogy honnan hová jutottunk és talán azt is, hogy messze nem értünk a munka végére. A történelmi Belváros számára a legrosszabb volna, ha például Juhász Péter képviselné az ittenieket a parlamentben, aki egy nyilatkozatában tízezer bevándorló és aztán még több befogadását követelte és aki a könnyű drogok legalizációjáért harcolt. Sem az itt élőknek, sem a turistáknak nem hiányzik, hogy újra elveszítsük a nehezen elért biztonságunkat. Utóbbiak pontosan azért jönnek ilyen sokan, mert Budapest nemcsak szép, de biztonságos város is.

A BELVÁROSNAK A ZŰRÖS ÉS LINK JUHÁSZ PÉTER GYŐZELME VOLNA A LEGROSSZABB

Igen pikáns előéletű kihívókat kaptál április 8-ra! Juhász Péterről nemcsak azt tudjuk, hogy otthon olykor eljár a keze, hanem, hogy ez a kéz ragadós is, hiszen egy tucat céget jutott csődbe az elmúlt években, egy részüket nagyon komoly köz- és egyéb tartozással. Mitöbb, a Bajnai Gordon-féle Milla Egyesületben Juhászt saját tagtársai és barátai vádolták meg sok millió forintnyi „fekete pénz” lenyúlásával, ráadásul az Együtt jelöltje ma sem tud elszámolni a vagyonával és a havi állítólag ötmillió forintnyi, ki tudja honnan kapott adományaival. A kormányzás közelébe kerülve mit várhatnánk egy ilyen zűrös alaktól?

Juhász Péter programjából eddig egyetlen pont világos, hogy el kell zavarni Orbán Viktort. Ez nagyon kevés, ez az ember csak rombolni és zavart kelteni tud. Dulakodni, füttyögni, ordibálni. A Belvárosnak nem káoszra, hanem építkezésre van szüksége, amiben Juhászra nem lehet számítani. Amikor az illetőt megkérdezték arról, hogy miért mentek csődbe a cégei, miért nem fizetett adót, vállat rándítva csak annyit mondott, hogy „link alak vagyok”. Tényleg ilyen politikusok kellenének az Országházba és a kormányzatba? Nem hiszem.

Ezzel szemben Juhász Péter magát a korrupció sötét birodalma ellen harcoló jedilovagnak festi le…

Miért is van az, hogy Juhász egyetlen vádja sem állt meg eddig a bíróságon? Hogy egyik úgynevezett botrányában sem született elmarasztalás? Azért nem, mert amit mond, az hazugság és gumicsont, ráadásul a nagy leleplező nem csinál mást, csak végigolvassa a legelvetemültebb balliberális portálokat majd némiképp kiszínezve pörformanszokat tart az olvasmányélményeiből. Tényleg ezt érdemelné a Belváros?

EGY BALOLDALI FORDULAT A MAFFIÓZÓKAT IS VISSZACSALOGATNÁ

A kilencvenes években az alvilág sajnos nagyon is otthon érezte magát errefelé. A mai kormányzás egyik fontos eredménye, hogy jórészt sikerült kiiktatni az éjszaka kiskirályait. Vajon mit várhatunk-e téren egy olyan politkustól, aki – saját beismerése szerint – különféle szívességeket tett és információt gyűjtött az alvilág egykor rettegett urának, Portik Tamásnak?

…ráadásul azzal védekezett, hogy ha megkérnék, legközelebb is megtenné! Juhász Péter a zavaros ügyek zűrös embere!Amíg ezekre a botrányokra nem ad érdemi magyarázatot, nincs helye a politikában. A legrosszabb fejlemény lenne, ha Budapest szívében újra megjelennének Juhász Péter alvilági haverjai és közben ő képviselné az itt élőket.

Miközben a szocialisták, a Jobbik és az LMP is rajtvonalhoz kíván állni, itt méreti meg magát Fekete-Győr András is. A PS szinte minden rendezvényükön ott van, de máig nem sikerült kihámoznunk, hogy mi a Momentum programja. Csupán azt tudjuk róluk, amit az egész ország is: kiütötték az olimpiai pályázatunkat. „Fegyőr” milyen jövőt hozna a Belvárosnak?

Sajnos én sem tudom, hogy mit képvisel a Momentum, csak azt, hogy sokunk közös álmát, az olimpiát megfúrták és hogy számukra a melegházasság alap. Én elfogadtam a momentumos Soproni Tamás udvariatlan meghívóját, elmentem velük vitázni, ahol újfent semmi nem derült ki az álláspontjukról, legfeljebb az, hogy beálltak a bevándorláspárti Soros-szervezetek mellé, hiszen aláírást gyűjtenek a javukra.

Már több mint két éve védi a kerítés az országot, tehát csökken az emberek veszélyérzete. Ám a nyugati példákból tudjuk, hogy az illegális migráció elsőként mindig a nagyvárosokat veszi célba, ott alakulnak ki a no-go zónák, ott harapódzik el a bűnözés, a drogterjesztés és a szélsőséges iszlám radikalizmus. Budapest belvárosa lehet-e célpontja az illegális bevándorlóknak?

Nemhogy lehet, hanem ez a fő veszély, hiszen a baloldal miniszterelnökjelöltje, a csődgondnoknak álló Karácsony Gergely ki is fejtette korábban, hogy Budapesten több ezer üres lakás van, amit kapásból oda lehetne adni a migránsoknak. A kerítésbontó ellenzék első dolga lenne, hogy a belvárosi önkormányzati lakásokba bevándorlókat telepítsen. Pedig nyugaton az integrációs politika kudarca, hogy a nagyvárosokban államon kívüli migránsgettók alakultak ki, ám úgy látszik, a magyar baloldal nem képes más kárán tanulni. Ne engedjük meg nekik, hogy társadalmi kísérletet végezzenek rajtunk!

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ebben a körzetben az elődöd, Rogán Antal nagyon erős polgári közösséget szervezett, de a belvárosi emberek a másik három érintett kerületben is nagyon összetartó köröket alakítottak. Ők számíthatnak-e rád hasonlóképpen, ha bizalmat kapsz, nyitva lesz-e az irodád ajtaja a problémákkal, ötletekkel jelentkező lakók előtt?

Első sorban a polgármesterekkel kell együttműködnöm, ha bizalmat kapok, ezért kötöttem szövetséget mind a négy belvárosi polgármesterrel. Másrészt új jelöltként még több munkabírást és elkötelezettséget ígérek, engem az elmúlt hónapokban is mindig meg lehetett találni, s nagyon sok emberrel beszélgettem. Juhász Péter azt mondja magáról, hogy ő az aprómunkával és az adminisztrációval „hadilábon áll”. Na én éppen ebben hiszek! Az aprómunka a legfontosabb, csak így lehet megérteni és megoldani a választók problémáit. Én itt leszek, ahogy most is itt élek és itt dolgozom. Az ötödik kerületben a közterületfelújítási programot a Kossuth Lajos utca rendezésével, az autók föld alá terelésével lehetne megoldani, az első kerületben a Vérmező helyzetét kell mielőbb rendezni, a Palotanegyedben a Magyar Rádió oda beékelődő volt komplexumának kell méltó, értelmes funkciót adni, amiből a helyiek is profitálnak, míg a Belső-Ferencvárosban folytatni kell a városrehabilitációt, hogy csak egy-egy olyan feladatot említsek, amelyben a polgármesterek a támogatásomra, lobbizásomra számítanak.

ROMBOLÁST ÉS ELSZEGÉNYEDÉST HOZNA A SZÉLSŐBAL-SZÉLSŐJOBB RONCSKOALÍCIÓ

Ön szerint miféle jövőt hozna az országnak az úgymond horrorkoalíció, amely a hódmezővásárhelyi példát tekintve Gyurcsánytól Vonáig, Széltől Karácsonyig tart és amely leginkább a galaxis bizarr parlamentjét idézi a Star Wars-ból?

Ez a furcsa koalíció pillanatok alatt lerombolná az előző nyolc év eredményeit, Szél Bernadett és Karácsony Gergely például nem is titkolja, hogy a legfontosabb családtámogatásokat, például a 10+10 millió forintos lakástámogatást elvenné, ahogyan megszüntetnék a nyugdíjasok Erzsébet utalványát és így tovább. Magyarul rombolást és elszegényedést hozna ez a roncskoalíció.

Éppen a napokban vált egyértelművé, hogy Brüsszel nem vár tovább, már júniusban lenyomná az Európai Parlamenten, majd a V4-ek torkán a kényszerbetelepítési kvótát. Magyarországnak első körben 10 ezer, majd később korlátlan számú bevándorlót kellene befogadnia, miközben az egész migránsáradatot generáló Németország már bezárná a kaput. Vajon az Ön által roncskoalíciónak nevezett társaság ellen tudna-e állni ennek a nagyon is közeli támadásnak?

Ennek a nyomásnak csak egy nagyon erős támogatottsággal bíró, nemzeti alapon nyugvó kormányzás, azaz a Fidesz-KDNP kormánya képes ellenállni. Az ellenzéki egyveleg nem tud és nem is akar védekezni, ők már régóta megszokták, hogy külföldi utasítások szerint működnek, tehát biztosan engednének az egyre erősebb zsarolásnak és fenyegetésnek.

Terjed a városban, hogy a kormánypártok április 8-ra, az ellenzék viszont április 9-re készül, tehát ha nem tudják megnyerni a választást, permanens felfordulást próbálnak majd kelteni az országban és külföldön.

Erre csak azt tudom mondani, hogy egy jogállamban a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ez alól senkit sem mentesít, ha valaki forró fejű ellenzéki. A választási csalás 2002-es gyanújakor, majd 2006 őszén, az őszödi beszéd és a Gyurcsány-Gergényi-féle utcai terror idején a jobboldalban is mérhetetlen feszültség és keserűség gyűlt fel, a Fidesz minden harci hév ellenére mégis tiszteletben tartotta a választási eredményt. Ez legyen a példa az ellenzék számára is, ha veszítenek, tudjanak méltó módon veszíteni, ne helyezzék magukat kívül a jogállamiságon!

A fotókat a belvárosi Centrál kávéházban Horváth Péter Gyula készítette/PestiSrácok.hu

(forrás: Huth Gergely, pestisracok.hu)

Orbán Viktor: Mások gyengesége miatt sosem nyertünk

Fikazabáló Horn Gábor balliberális Republikonja szerint „megroggyant a Fidesz” – Aha. Persze.