in

Hivatalos: a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet!!

A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll

FIATALOK ÉS CSALÁDOSOK KÖRÉBEN A LEGNÉPSZERŰBB A FEJLESZTÉS
A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada, hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, háromnegyedük pedig úgy látja, a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát – derült ki a Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group által készített közvélemény-kutatásból.

Az ezerfős, személyes interjúk alapján november 2. és november 12. között készített fővárosi reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Városligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

A válaszadók 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget-projekt részeként felépítendő új épületek, melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban, amely a fővárosiak 81, illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.

Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középko­rúak, a belváro­siak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek. További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene.

Budapest nem csak a budapestieké

A most már külföldön is elismert és figyelemmel kísért díjat kapott, sikeres Liget Budapest Projekt befejezése veszélybe került – állapítja meg a vidék Magyarországához és a budapestiekhez intézett felhívás. A budapestiek döntése értelmében a városnak új vezetése van, akik a folytatást meg akarják akadályozni. Ez a terv óriási lehetőség, talán száz évben egyszer van ilyen, hogy a kultúra, a művészetek területén ilyen maradandót hozzon létre. Budapesten? Igen, de Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa. A felhívást közzétevők kérik a kormányt, tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest Projektet megmentésére és vigye végbe következetesen eredeti elhatározását. – Legyen a Városliget még inkább a kultúra a művészetek, a pihenés gyönyörű központja! – olvasható a felhívásban, melyben a kezdeményezők arra kérnek mindenkit, magán embereket, civil szervezeteket, egyesületeket, hogy segítsenek e nemes cél elérésében, és a felhívást osszák meg minél többen.

– A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását – hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: a megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, és a már átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. – Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, amely szerint a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését; a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult – fogalmazott a miniszteri biztos.

Gyorgyevics Benedek, a Liget-projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy Európa legnagyobb kulturális fejlesztésével a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények.

– Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza – tette hozzá a vezérigazgató.

Mint ismeretes, a Liget-projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

Megfúrhatják a Biodómot

A Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztéséhez, a félkész biodóm felépítéséhez további húszmilliárd forintot kér a kormánytól a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, illetve nyílt pályázatot ír ki az állatkert gazdasági igazgatói posztjára – írta tegnapi cikkében a Népszava. Fürjes Balázs államtitkár októberben a Magyar Nemzetnek adott interjúban ezzel szemben azt mondta: az állatkerti építkezés teljes, 62,8 milliárd forintos költségvetését átutalta már a kormány a beruházás lebonyolítóinak. Az 1,7 hektáros biodómban sok más mellett Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumával várják majd a látogatókat. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: a Karácsony Gergely főpolgármester vezette ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés a Városligetben és környékén folyó beruházások közül jogilag csak a biodóm építkezését tudja leállítani.

(Baranyai Gábor, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A képen egy tehetségtelen rendező látható! Pintér Béla a neve! Nincs itt semmi látnivaló. Mindenki haladjon tovább!

Az ész megáll – A balliberális média egy hazugság miatt tönkretette egy családanya életét