in ,

Hivatalos: a közvélemény elutasítja a kampányok külföldi finanszírozását

A magyarok elfogadhatatlannak tartják, hogy hazai politikusok és politikai pártok kampánytámogatást fogadjanak el külföldről

A magyarok elfogadhatatlannak tartják, hogy hazai politikusok és politikai pártok kampánytámogatást fogadjanak el külföldről– derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét, hogy a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányában.

 

 

 

A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól – állapította meg a Századvég a legfrissebb közvélemény-kutatásában.

A magyarok 62 százaléka ellenzi a külföldi támogatásokat. Forrás: Századvég

A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét a hazai politikai szereplők külföldi, kampánycélú támogatásáról, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányában.

 

Közel kétmilliárdos támogatás a baloldalnak

A Századvég a kutatásában kiindulópontként rögzítette, hogy Magyarországon a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény megtiltja, hogy a pártok külföldi szervezetektől és nem magyar állampolgároktól vagyoni hozzájárulást fogadjanak el, továbbá tilalmazza a névtelen adományokat is.

Az említett rendelkezések jogpolitikai indoka a magyarországi választásokat célzó külföldi befolyásolási kísérletek kizárása és a külföldi érdekcsoportok hazai – politikai természetű – befolyásvásárlásának megakadályozása.

A Századvég szerint aggályokat vet fel, hogy Márki-Zay Péter augusztusban kijelentette: az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet még hónapokkal az áprilisi országgyűlési választásokat követően is több száz millió forintos támogatást utalt át a hódmezővásárhelyi politikus által vezetett MMM bankszámlájára, melynek segítségével fizették ki a kampány utolsó számláit.

A megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltje közel kétmilliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi szervezetektől. Forrás: Századvég

Az MMM által a későbbiekben közzétett tételes elszámolásból kiderül továbbá, hogy a szervezet összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollár adományt fogadott el, melynek eredete nem ismert. A kampányfinanszírozási incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a Századvég kutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltje és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közel kétmilliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi, elsősorban amerikai szervezetektől a választási kampány körüli időszakban.

 

A magyarok elutasítják a külföldről való finanszírozást

Ugyan Márki-Zay mozgalma egyesületi formában működik (így a pártokra vonatkozó szigorú kampányfinanszírozási szabályok nem vonatkoznak rá), viszont a Századvég szerint több jel is arra mutat, hogy a volt miniszterelnök-jelölt éppen az egyesületi forma felhasználásával igyekezett megkerülni a jogszabályi rendelkezéseket. Márki-Zay – a fenti nyilatkozatán túl,

melyben beismerte, hogy a szóban forgó külföldi adományból kampányszámlákat egyenlítettek ki – májusban kifejtette, hogy volt egy MMM-es számla, amely a központi kampány működtetését szolgálta, és „természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk”.

A kutatóintézet szerint felmerül a gyanú, hogy a hatpárti baloldali összefogás számára a törvény által tiltott külföldi forrásokat a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elfogadta, majd – a jogszabályi tilalmat megkerülve – az egyesületi forma leple alatt becsatornázta a baloldal választási kampányába. A kérdés jogi megítélésétől, illetve az esetleges jogkövetkezményektől függetlenül kijelentették, hogy

a magyar választók többsége egyértelműen ellenzi a hazai politikai erők külföldi finanszírozásának gondolatát.

 

 

 

(magyarnemzet.hu)

  

 

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

 

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 

Budapestnek még nem volt olyan főpolgármestere, aki nem tudta megoldani a szemétszállítást

Lehet „Lölözni” – Jelentős rezsitámogatást ad 25 ezer dolgozójának a Mészáros Csoport – Gyurcsány érdekeltségei mennyit fizetnek?