in ,

Hitszegők – A román parlament hivatalosan is megszegte a románok százéves ígéretét – Ennyit az autonómiáról

Elutasította a román képviselőház az 1918-as gyulafehérvári autonómiaígéret törvénybe iktatását

Elutasította a bukaresti képviselőház szerdán azt a tervezetet, amely az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteit foglalná törvénybe.

 

A kép illusztráció

Fotó: MTI Fotóbank

Az RMDSZ frakciója a tavaly decemberi centenárium után terjesztett törvénytervezetet a bukaresti parlament elé a nyilatkozatban szereplő autonómiaígéret jogi kodifikációjával. A jogszabály előírná, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, valamint a bíróságokon és ügyészségeken.

Az erdélyi románok 1918-as nemzetgyűlése által Gyulafehérváron elfogadott nyilatkozat harmadik pontja „teljes nemzeti szabadságot” irányoz elő az összes együtt élő népnek, és kimondja, hogy „minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában, minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben”.

A képviselőházban 23 képviselő támogatta, 239 ellenezte a jogszabályt. Az ügyben a szenátus hoz végső döntést.

A román parlament alsóháza tehát azt a száz évvel ezelőtti (sőt, lassan 101 éves) ígéretet szegte meg most már hivatalosan is, amit egyébként a román kommunista diktátor, Nicolae Ceauescu szegett meg elsőként: Ceauescu vette el a magyarok autonómiáját, amit a románok azóta sem állítottak vissza. 1918-ban és 1920-ban is, Erdély elfoglalását követően a románok ígéretet tettek arra, hogy kisebbségi jogokat és autonómiát adnak a megnagyobbodott Románia területén élő kisebbségeknek, főleg a magyaroknak és a németeknek. A kommunizmusok szegről-végről ezt be is tartották, azóta egyáltalán nem, és az Európai Unió is csak minimálisan segít a nemzeti kisebbségek ügyében.

A román alsóház döntéséről Kosztolányi Dezső szavai jutottak eszünkbe:

románnak lenni, az nem nemzetiség, hanem foglalkozás.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Patkánymentalitás – Gyurcsányéknak megint az fáj, ha nő a gyerekes családok támogatása

Csicskul a rókaképű – Baranyi Sándor állítja, a Szeviép pofozta ki ingyen a hazaáruló Ujhelyi luxusingatlanját