in ,

Helyzet van! Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése a Magyar Honvédség illetékes egységeinek bevonásával.

Országszerte zajlik az idősotthonok fertőtlenítése a Magyar Honvédség illetékes egységeinek bevonásával. A megelőzésképp is végzett munkák mellett önkormányzatok maszkokkal látják el az ott élőket, illetve más egészségvédelmi, szociális és gazdasági intézkedéseket hoznak a lakosság, a vállalkozók érdekében.

 • Békés megyében szerdán és csütörtökön végeznek megelőzésképp fertőtlenítést több idősotthonban. Két orosházi és a nagyszénási intézményből átmenetileg átköltöztetik a lakókat, Orosházán a Táncsics Gimnázium kollégiumába és a bezárt Alföld Gyöngye Hotelbe, Nagyszénáson a művelődési házba. A nagyszénási otthon lakóit már kedden elhelyezték az átmeneti szálláson.
 • Szolnokon szerda délután kezdődik a Napsugár utcai idősotthon fertőtlenítése. A munkálatokat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái végzik.
 • A debreceni önkormányzati fenntartású idősotthonokban nincs koronavírussal fertőzött bentlakó vagy dolgozó – közölte a városháza sajtószolgálata. Befejeződtek a hatóságilag elrendelt ellenőrzések is, hiányosságokat nem találtak. A Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat által fenntartott idősotthonokban is megtörténtek az egészségügyi ellenőrzések, az ellátottak között nincs fertőzésgyanús vagy megerősítetten fertőzött ember. Az intézmények megelőző jellegű fertőtlenítéséről a Magyar Honvédséggel megkezdték az egyeztetést – közölte az egyházi sajtószolgálat.
 • A tiszafüredi Platán Nyugdíjas Otthonban 43 idős emberről gondoskodnak, az intézményben a tisztiorvosi szolgálat mindent rendben talált – közölte Ujvári Imre polgármester, hozzátéve, hogy az otthon minden lehetséges és az önkormányzat által beszerezhető védőfelszereléssel rendelkezik. Az idősotthonban külön szobákat jelöltek ki a kórházból különböző kezelésekről visszaérkezők számára. A polgármester az elszigeteltség csökkentése érdekében kezdeményezte a videós kapcsolattartás technikai feltételeinek megteremtését az otthonban, hogy ne csak hallják, hanem láthassák is idős szeretteiket a családtagok.
 • A Nyíregyházán működő 14 bentlakásos idősotthon közül elsőként várhatóan a legnagyobb, 63 férőhelyes Pacsirta utcai, valamint a Rozsnyai utcai otthonban kezdik meg a munkát a napokban a honvédség katonái – közölte a város aljegyzője, a helyi operatív munkacsoport vezetője. Kása Brigitta tájékoztatása szerint nincs igazoltan koronavírussal fertőzött egyik idősotthonban sem.
 • A Nógrád megyei Pásztón hetente legalább kétszer fertőtlenítik a forgalmasabb közterületeket, parkokat – tudatta Farkas Attila polgármester. Fertőtlenítést végeznek a gondozási központban is az idősek védelme érdekében.
 • A szegedi önkormányzat a település kínai testvérvárosától, Vejnantól szerdán 10 ezer maszkot kapott, azokat elsősorban az egészségügyi és szociális ágazatban aktívan helytállók, a közszolgálatot teljesítő dolgozók kapják.
 • Székesfehérvár önkormányzata több mint 33 millió forintért rendelt 680 védőoverallt, 10 ezer FFP2-es maszkot és 5 ezer gyorstesztet, utóbbiakat elsősorban a szociális és egészségügyi területen a frontvonalban dolgozók majdani tesztelésére szánják.
 • A Somogy megyei Barcson is igényelhet szájmaszkot a lakosság az önkormányzattól. Koós Csaba polgármester a Barcsi Krónikában azt mondta: akinek nem sikerült ilyen védőeszközt beszereznie, annak az önkormányzat biztosít.
 • Az önkormányzatok szociális és gazdasági intézkedései sorában Baranya segít címmel indít programot a megyei önkormányzat. Őri László közgyűlési elnök arról tájékoztatott, hogy a program első elemeként a frontvonalban küzdő mentőknek adtak át vitamintartalmú italokat és kávét is tartalmazó élelmiszercsomagokat.
 • Békés megyében, Vésztőn krízisalapot hoztak létre; a polgármester és a képviselők a következő hónapokra járó tiszteletdíjuk feléről lemondtak támogatásként. A befolyó összegből szociális mosodát hoznának létre, támogatnák a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztő családokat, tisztítószereket és egészségügyi védőfelszereléseket vásárolnának, valamint támogatnák gyógyszerek és a tanulást segítő informatikai eszközök beszerzését.
 • A Nógrád megyei Őrhalom községben pénzjutalommal fejezték ki köszönetüket az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozóknak. Farkas Egon polgármester közlése szerint 28-an kaptak 10-10 ezer forintot, ők többségében a szomszédos Balassagyarmat kórházában dolgoznak. Van közöttük orvos, Covid-osztályon dolgozó ápolónő, takarító, gyógyszerész, ételkiszállításban dolgozó munkás.
 • Székesfehérváron szerdán korlátozottan újranyitották a Sóstó Természetvédelmi Területet, a Bregyó-közi Szabadidőközpontot, valamint a Túrózsáki úti sportpályát. Reggel 8 és 20 óra között kizárólag futás és séta, egyéni szabadidős sporttevékenység céljából használhatók a központ, de a sporteszközöket nem lehet használni.
 • Nagyatádon hétfőtől tilos szeszesitalt fogyasztani a közterületeken. Ormai István polgármester a döntését a rendőrséggel egyeztetve azután hozta meg, hogy kiderült: vásárlók néhány üzlet, dohánybolt előtt isznak, figyelmen kívül hagyva a járványügyi korlátozásokat.
 • Pécsen áprilisra és májusra 10-100 százalékos kedvezményben részesülnek azok a vállalkozások, amelyek városi köztulajdonban lévő helyiséget bérelnek. Az önkormányzat közleménye szerint a döntés előtt mérlegelték a bérlő tevékenységi körét és a foglalkoztatottak számát, a járvány szempontjából való sérülékenységét. A kedvezményrendszer havi 90 millió forintot hagy a vállalkozásoknál; a járványtól függően, júniustól újratervezik a rendszert – írták.

 

(pestisracok.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

A Föld napjára Harrison Ford kemény üzenetét hoztuk – Videó

Börtönbiznisz után itt van a kórházbiznisz! – Kórházak elleni perek megindításához toboroz ügyfeleket a TASZ és a börtönbizniszes Magyar György