in ,

Gyurcsány rekorder! – Híres gazdaságkutatók bizonyították: Gyurcsány volt a világ egyik legrosszabb vezetője

Gyurcsány Ferencnek immáron papírja van róla, hogy ő volt a világ egyik legrosszabb vezetője.

Gyurcsány Ferencnek immáron papírja van róla, hogy ő volt a világ egyik legrosszabb vezetője. William Easterly, az egyik leghíresebb, gazdasági fejlődést kutató közgazdász és szerzőtársa, Steven Pennings nemrég megjelentetett tanulmánya tudományosan bizonyítja, hogy a szocialista kormányfő történelmi léptékben volt negatív hatással a magyar GDP-növekedésre.

A tanulmányt az Index szemlézte. Mint írják, a kutatás rámutatott, hogy gyakran olyan diktátorokat magasztalunk fel országuk gazdasági teljesítményéért, akiknek valójában ehhez a teljesítményhez sokkal kevesebb közük van a valóságban, mint amennyit nekik tulajdonítanak, másrészt viszont a kutatásban használt három adatbázisból kettő esetében Gyurcsány Ferenc, aki kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente, bekerült a világ legrosszabb vezetői közé.

Ellenben gyakori, hogy egy-egy ország gazdaságának hosszabb ideig tartó, átlagon felüli gazdasági növekedését egy keménykezű, gyakran nem demokrata vezető teljesítményének tulajdonítják. A világhírű szerzőpáros példaként említi a kínai Teng Hsziao-ping, a dél-koreai Li Kuang-jao vagy a ruandai Paul Kagame állami vezetőket, akiknek a regnálását 7-10 százalékos átlagos GDP-növekedés jellemezte.
A kutatók három különféle adatbázis (a Penn World Table növekedési adatainak két verziója és a Világbank fejlesztési indikátorainak növekedési adatai) alapján is megnézték, hogy mi a helyzet a vezetők gazdaságpolitikai teljesítményével. A Penn World Table adatai alapján legrosszabb 25-nek számító lista pedig azért érdekes, mert ezen Gyurcsány Ferenc olyan nevek között szerepel, mint az ugandai Idi Amin, a kínai Mao Ce-tung, az iráni Khomeini ajatollah vagy a kambodzsai Pol Pot.
Index, Vezető kép: MTI
(pestisracok.hu)

Karácsonyi díszekben Magyarország – Szeged

Hoppá – London kiállt Varsó mellett!!