in , ,

Gyurcsány ezt is elkúrta – Erős székelyföldi kritika Gyurcsány Ferencnek

Egy ismert erdélyi politikus arcát, nyilatkozatát felhasználva kampányol a Facebookon Gyurcsány Ferenc, követelve, vonják meg a határon túliak szavazati jogát.

Egy ismert erdélyi politikus arcát, nyilatkozatát felhasználva kampányol a Facebookon Gyurcsány Ferenc, követelve, vonják meg a határon túliak szavazati jogát. Az érintett, Tamás Sándor elmondta: Romániában nem volt példa rá, hogy egy párt kétségbe vonja a külhoni román állampolgárok jogát a választásokon való részvételre.

 

A Kovászna megyei közgyűlés elnökének fotójával illusztrált fizetett hirdetésben a politikust idézik, aki korábban azt mondta: „igen, az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa munkáját, és ehhez mi is hozzá fogunk járulni, ahogy tettük a négy évvel ezelőtti anyaországi választásokon is, amikor Erdélyből hatvanötezer szavazattal járultunk hozzá a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzéséhez”.

A Demokratikus Koalíció a felhívásában arra emlékeztet, hogy már csak a DK képviseli azt az álláspontot, miszerint ne szavazhasson, aki nem élt Magyarországon. „Szerintünk azé a döntés, aki itt él, itt adózik, itt tanul, itt neveli a gyerekeit vagy ide fog hazatérni. Ha egyetértesz, kattints és írd alá az aláírásgyűjtő ívünket! Úgy könnyű fideszesnek lenni, ha nem viseled a döntésed következményeit, nem itt adózol, nem itt tanulsz és nem itt mész kór­házba” – olvas­ható a felhívásban.

Tamás Sándor szintén a Facebookon kifejtette: Gyurcsány Ferenc lealacsonyította a magyar nemzeti eszmét, tönkretette Magyarországot. „Megtett mindent, amit tudott, ennyire volt képes. Biztos vagyok benne, hogy folytatná, ha lehetőséget kapna. Róla a magyar állampolgárok a választás alkalmával nyilvánítanak véleményt.

Ott leszünk mi is!” – írta az RMDSZ politikusa, aki lapunknak elmondta: Gyurcsány a baloldali szavazatokat próbálja átrendezni ezzel az ér­zelmi üggyel, megpróbálva szembeállítani a nemzet egyik részét a másik részével.

– Ocsmány dolognak tartom, hogy nemzeti üggyel spekulál. Ő az egyetlen nemzeti spekuláns a magyar politikai palettán – fogalmazott. – Velem riogat? Eltévesztette a címzettet, hiszen nagytatám 1896-ban magyar állampolgárnak született, édesanyám 1943-ban magyar állampolgárnak született, én pedig öt évet éltem Budapesten. Ott tanultam és közben dolgoztam, adózott jövedelmet szerezve (igaz, nem annyit, mint Gyurcsány Ferenc!) – tette hozzá.

Megkérdeztük, Romániában volt-e példa hasonlóra, követelte-e román párt a Moldovában, Ukrajnában élő kettős állampolgárok szavazati jogának megvonását. Tamás Sándor emlékeztetett: Románia Magyarországot megelőzve biztosított kedvezményes honosítást az egykori állampolgárságukat bizonyítani tudó románoknak, azok leszármazottainak. Annak idején képviselőként volt jelen a bukaresti parlamentben, ahol senki nem szólt a kezdeményezés ellen.

 

(Pataky István (Marosvásárhely), magyaridok.hu)

Tusk: senki nem sajátíthatja ki a lengyel hazafiságot

Továbbra sem stadion – Hamarosan átadják az érdi vasútállomás új aluljáróját