in ,

Gyurcsány emberei fúrják a kormány járványügyi intézkedéseit

A Majtényi László vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szükségtelennek tartja a különleges jogrend bevezetését

A Majtényi László vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szükségtelennek tartja a különleges jogrend bevezetését, és diktatúrától tart, míg a DK befolyása alá került Magyar Orvosi Kamara zsarolással felérő nyilatkozatokat tesz.

– Bármely, a nyílt társadalom eszmerendszeréhez kötődő szervezet, amely jelen esetben azonnal azon mesterkedik, hogy az emberi jogi fundamentalizmusra hivatkozva hiteltelenítse a szuverén döntéshozó rendkívüli intézkedését, a közbizalmat roppantja meg és Magyarország érdeke ellen hat – rea­gált az Alapjogokért Központ arra, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet szerdai, hivatalos kihirdetése előtt, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) közleménnyel igyekezett kritizálni a különleges jogrend szükségességét.

Az Alapjogokért Központ szerint az Ekint és a hozzá hasonló szervezetek kiterjedt hazai és nemzetközi ármánykodása egyértelműen arra irányul, hogy aláássa az állami főhatalmat, ami továbbra is a demokratikus választásokon felhatalmazást szerzett Országgyűlést, a kormányt és annak szerveit illeti meg.

Az ellenzék egykori közös köztársaságielnök-jelöltje, a korábban jelentős, Soros Györgyhöz köthető pénzek felett diszponáló Majtényi László vezette intézet szerint már önmagában a sima járványügyi helyzet is „súlyosan korlátozhatja az egyén jogait”, és már az is elég lenne egy ennél komolyabb járvány kezelésére. Majtényiék a Facebookon közzétett közleményükben azt sugallják, hogy a világjárvány miatt bevezetett különleges jogrendet a kormány arra akarja felhasználni, hogy lerombolja a sajtószabadságot, az egyének véleménynyilvánítási jogát és a jogállamot.

– E jogok korlátozása nemcsak szükségtelen, hanem a járvánnyal szembeni hatékony védekezést – amelyből valamennyi polgár köteles kivenni a részét – is akadályozza – teszi hozzá a balliberális intézet, amely évek óta azt terjeszti, hogy az Orbán-kormány korlátozza az emberi jogokat és lerombolta a jogállamot. Az Alapjogokért Központ elemzéséből leszűrhető az is, hogy az Ekint magát az alaptörvényt sem veszi figyelembe, amelynek 53. és 54. cikkelye egyértelműen fogalmaz a veszélyhelyzet elrendeléséről és a különleges jogrend bevezetéséről és gyakorlásáról.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) határozottan cáfolta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején államtitkárkánt dolgozó, a vizitdíj mellett kardoskodó Kincses Gyula vezette szervezet az egészségügyi dolgozók vírusvédelmét összekötötte az orvosok béremelési igényével, habár ezt utóbb tagadni próbálta.

Kincses tagnap a Klubrádió­nak már azt mondta: nem az Emmi szakmai államtitkársága, hanem „Rogán-féle bullshitgenerátor csapathoz” tartozó egység vádolta zsarolással a MOK-ot. A kamara vezetői szerdán azt állították, hogy nincsenek megfelelő orvosi védőfelszerelések, a kormánynak pedig el kellene fogadnia az általuk tett, és éppen a napokban tárgyalt orvosi bérjavaslatot. Ezenkívül szóba hozták az önként vállalt orvosi többletmunka felmondásának ügyét is.

Az Emmi az orvosi kamara vezetőinek kijelentései­re reagáló közleményében a felszerelések hiányát tagadta, a tárca szerint minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosoknak, a nővéreknek és szakdolgozóknak.

A jelenlegi helyzetben pánikkeltésnek, közveszélyokozásnak tartják azt a sok valótlanságot, ami a MOK vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott. Annál is súlyosabb ez a tény, mert olyanok nyilatkoztak felelőtlenül, akiknek tud­niuk kell, hogy a pánik a legrosszabb egy járványügyi helyzetben.

(Baranyai Gábor, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

A felelőtlen DK ismét a koronavírussal poénkodik – Videó

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: hétfőtől digitális oktatás lesz, minden iskola bezár! – Videó