in , ,

Gyomorforgató: így követelték Magyarország megbüntetését a svédek és a finnek, akik most a NATO-szavazatunkra pályáznak

Svédországnak és Finnországnak a NATO-csatlakozásához hazánk támogatására is szüksége van. A magyar kormány jelezte: igent mond, de az uniós pénzek zárolásánál sérelmezi a svéd és a finn nemeket.

A két katonailag semleges európai állam, Svédország és Finnország az ukrajnai háború által megnövekedett orosz biztonsági fenyegetés miatt 2022. május 18-án hivatalosan is felvételét kérte a NATO-ba. A védelmi szövetség szabályai szerint egy új állam csak úgy válhat taggá, ha a csatlakozási szerződést a NATO harminc tagállamában a nemzeti parlamentek is ratifikálják –

ezt még a magyar és a török parlament nem tette meg.

A török ügy problémásabb: Svédország és Törökország között fennáll egy neuralgikus kiadatási vita, amelynek elsimítására bennfentesek szerint a július 11-i NATO-csúcsig nincs esély, pedig  a két skandináv állam felvételét ott tervezik.

Lesz magyar igen, de előbb lezárják a vitát

A magyar jóváhagyás a magyar kormányzati nyilatkozatok alapján nem kérdéses, azonban a parlamenti döntést az Országgyűlés egy korábbi időpontról március 20-ra halasztotta, a módosítás oka pedig állítólag az, hogy a Fidesz-KDNP négytagú küldöttsége kedden Stockholmban, szerdán pedig Helsinkiben tárgyal, a kormánytöbbség meg akarja várni, míg a delegáció hazatér.

A magyar kormány nem rejtette véka alá, hogy nehezményezi azt, ahogy

Svédország és Finnország az elmúlt években rendre szerinte alaptalanul bírálta a magyar jogállamiságot;

a tárgyalóküldöttség célja – ahogy Kövér László házelnök a HírTV-nek elmondta –, hogy tisztázza ezeket a politikai jellegű vitákat, a CNN pedig úgy értékelte a delegációs vizitet, hogy a magyar kormányfő méltányosságot kérhet a két államtól a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért cserébe.

Svéd és finn bírálatok

Az Európai Parlamentben a finn konzervatív Petri Sarvamaa, a svéd baloldali Malin Björk vagy a svéd szociáldemokrata Evin Incir rendre támadták Magyarországot a jogállamiság lebontása miatt, és pénzügyi megbüntetéséért lobbiztak.

Orbán lábbal tiporja mindenki jogait, lábbal tiporja a demokráciát, lábbal tiporja a bíróságok függetlenségét.

Pontosan ezt akarják Svédországban is csinálni a Svéd Demokraták – ha nem vigyázunk. Ne hagyjuk, hogy ez terjedhessen. Az EU ne fizessen ki pénzt Magyarországnak” – fogalmazott tavaly november 21-i strasbourgi felszólalásában Malin Björk. Svéd képviselőtársa többször követelte a szerinte „nem demokratikus állam” Magyarország elleni európai bizottsági fellépést, míg finn képviselőtársuk számtalan megnyilatkozásában kérte, majd üdvözölte a Magyarországnak járó uniós források befagyasztásáról szóló bizottsági döntést.

 

Nem lehet közelebb kerülni egy diktatúrához az EU-ban” – írta a magyar állapotokról egy 2020-as Twitter-posztjában a Renew frakció finn EP-képviselője, Nils Torvalds, és szinte ugyanezzel a címmel írt a magyar helyzetről egy blogbejegyzésében  Silvia Modig finn baloldali EP-képviselő is.

Svédországban 2022. szeptemberi választások előtti ciklusban kormányzó szociáldemokrata-zöld kormány tagjai, a pártok vezető tisztségviselői gyakran bírálták a magyar kormány politikáit. A CEU-ügy kapcsán féltették az akadémiai szabadságot, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedések nyomán

tekintélyelvű rendszernek nevezték a magyar kormányzatot,

Ann Linde volt szociáldemokrata külügyminiszter több megnyilatkozásában aggodalmát fejezte ki a magyar demokrácia állapota miatt, Jessika Roswall jelenlegi svéd Európa-ügyi minisztere pedig 2021-ben az akkori ellenzéki Mérsékelt Párt EU-ügyi szóvivőjeként bírálta a magyar gyermekvédelmi törvényt.

Finnországban Tytti Tuppurainen EU-ügyi miniszter többször bírálta a magyar jogállamiság helyzetét, Navracsics Tiborral való tavaly augusztusi megbeszélésén jelezte, hogy támogatják a Bizottság álláspontját, az uniós pénzek visszatartását. Hasonlóképp a finn miniszterelnök, Sanna Marin is jelezte a magyar miniszterelnöknek aggályait, így 2019-ben úgy vélte, a magyar jogszabályok diszkriminálják a szexuális kisebbségeket.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Jurák Kata jelenti – Óriási balhé Franciaországban: többmillió francia tüntet a nyugdíjreform miatt, összecsaptak a rendőrökkel is (Videó!)

Végre az asztalra csaptunk! Magyarországnak több tisztelet jár – jelentette ki a honvédelmi miniszter az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója után Stockholmban