in

Gulyás: november elsejétől a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés

A kormány több intézkedésről is döntött annak érdekében, hogy visszaszorítsák a koronavírus negyedik hullámát.

Csütörtök délelőtt került sor ismételten a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

Oltás előírása, maszk, látogatási tilalom

Gulyás Gergely elmondta: a kormányülésen a járványhelyzetet is megvitatták. 1970 beteget ápolnak kórházban, 204-en vannak lélegeztetőgépen. A negyedik hullámban az előrejelzések alapján – a miniszter elmondása szerint – a fertőzöttek száma meg fog ugrani.

A kormány ezért úgy döntött az operatív törzs javaslataira támaszkodva:

  • A cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírják a védőoltást a dolgozók számára,
  • Közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől a maszkviselés kötelező,
  • A közegészségügyi intézményekben látogatási tilalom lép életbe. A szociális intézményekben a vezetők döntenek a látogatási tilalomról. 

Mint elmondta: ezen intézkedések célja az, hogy nőjön az oltások száma. A fentiekhez hozzátette: a magyar állam, mint munkáltató is elő fogja írni az oltást, az önkormányzatok esetében pedig a polgármesterek dönthetnek arról, élnek-e ezzel a joggal. Kérdésre elmondta: ez az előírás az első két oltásra vonatkozik. Gulyás úgy fogalmazott: ha a munkavállaló megtagadja az oltás felvételét, úgy fizetés nélküli szabadságra kell őt elküldeni, ha pedig egy éven keresztül fenn kell tartani a rendkívüli intézkedést, akkor egy év elteltével el is lehet bocsátani.

Gulyás Gergely bízik benne, hogy az alkotmánybíróság nem fog olyan döntést hozni, miszerint törvénytelen lenne a kötelező oltás a munkaadók esetében. Ha mégis más döntés születik, akkor lehetőség lehet az alkotmánymódosításra.

Újrakezdődött a migrációs vita

A miniszter ezután rátért a migráció témájára. Mint mondta, az afgán, valamint a fehérorosz helyzet miatt a migrációs helyzet 2015 óta a legsúlyosabb. Gulyás elmondta, hogy eddig majdnem százezren próbáltak átjutni a magyar határon. Hozzátette: Európában újrakezdődött a migrációs vita.

Teljesen elképesztőnek nevezte az Európai Bizottságnak azt az állítását, miszerint migránsok nélkül nem lehetett volna megbirkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra. Ismertette: a magyar kormány levélben fog fordulni az Európai Bizottsághoz, hogy legalább részben térítsék meg a magyar határvédelem költségeit.

Jó lenne, ha a külső határvédelem pártjára állna az Európai Bizottság

– fogalmazott Gulyás. Kérdésre válaszolva azt mondta: a bizottságnak nem kellene beleszólnia a migráció kérdéséhez. Felidézte, hogy 2016-os népszavazáson soha nem látott mértékben utasították el a migrációt.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Lehet sivalkodni: Mészáros Lőrinc volt a legbőkezűbb adományozó idén

Ezek a rendőrök lőtték a magyarokat 2006-ban (videó)