in ,

Gulyás Gergely: tanuljanak, lássanak világot a fiatalok, aztán térjenek vissza szülőföldjükre!

Arra bíztatom a fiatalokat, hogy tanuljanak nyelveket, éljenek a külföldi tanulmányi lehetőségekkel, de hosszú távon mindenképpen a szülőfölddel tervezzenek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Isztimérhez tartozó Királyszálláson.

 

 

Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei és diaszpórában élő egyetemi diákvezetőknek szóló táborában helyesnek nevezte azt a magyar kormányzati célkitűzést, hogy minél több határon túli magyar ember érezze úgy, boldogulni tud a szülőföldjén. Úgy vélte, ezzel nem ellentétes a külföldi tanulás, akár fiatalon a munkavállalás sem. Előadásában rámutatott, hogy a rendszerváltozás sokkhatása után a magyarság nehézségei megmaradtak az egész Kárpát-medencében. Mindenki azt gondolta, hogy a demokratikus szabadság kivívásával természetes lesz az anyanyelven való tanulás, de a nacionalista politika felerősödött a környező országokban, ami a magyarság integrációját és a gyökerek elvágását célnak tekintette. A miniszter kiemelte, hogy ma már sokkal jobb a helyzet minden téren, különösen azért, mert Magyarország gazdaságilag megerősödött, márpedig az anyaország gazdasági erejének a külpolitikai érdekérvényesítésben is jelentős szerepe van – tette hozzá. A politikus szerint a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés egyértelmű célja, hogy az anyaország segítse a magyarságot a szülőföldön boldogulásban, ebben pedig a regionális magyar nagyvállalatok jelentik a kulcsot, megerősödtek ugyanis annyira, hogy ott terjeszkedjenek, ahol sok magyar él, majd példaként a Mol-t és az OTP-t említette.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: kulcsfontosságú a magyar kormány számára, hogy Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzés megmaradjon. Közölte: kérték Romániát, hogy ne lépjen fel a magyar nyelvű oktatással szemben, ugyanakkor belpolitikai instabilitás van az országban, ami gyakran a magyar kártya kijátszását, magyarellenes intézkedéseket hoz magával. A miniszter elmondta, amennyiben az orvosképzést mégis beolvasztják a román egyetembe, végső megoldásként a Sapientia Egyetemen indítanak magyar nyelvű orvosi kart. A szlovák belpolitikai válsággal kapcsolatban kifejtette: a V4-ek együttműködése szempontjából bármely kormány meggyengülése a visegrádi kohéziót gyengítheti. Magyarország abban érdekelt, hogy mindenhol stabil kormány legyen, és jelenleg Szlovákiában is stabilnak látszik a kormányzat. A politikus úgy látja, hogy ezzel szemben Romániában nincs stabilitás, ami nem segíti a két ország kapcsolatának erősödését. Megjegyezte: a román példa felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar politikáról a magyar választópolgároknak kell dönteniük, mert ha külső erők beavatkoznak, az rendkívüli veszélyt jelent az ország egészére.

AGGASZTÓ KÁRPÁTALJA HELYZETE

Gulyás Gergely aggasztónak nevezte Kárpátalja jelenlegi helyzetét. A Majdan óta a helyzet csak rosszabb lett – jelentette ki, hozzátéve: jelentősen megnőtt a magyarellenesség a növekvő kilátástalanság miatt. Magyarország feladata a folyamatos segítségnyújtás, és ezen a téren nincs ok a szégyenkezésre – vélekedett. A miniszter közölte, hogy az utóbbi években elértéktelenedtek a fizetések Ukrajnában, ezért a férfiak külföldre mentek dolgozni, ami hosszú távon a magyarság lélekszámára tragikus hatással lesz, amit tovább ront az anyanyelvi oktatás tiltása is. Utóbbi ellen a magyar kormány minden eszközzel fellép, az Ukrajna-NATO tárgyalásokat is blokkolják addig, amíg nincs megnyugtató megoldás. A Rákóczi Szövetség 30. alkalommal szervezi meg egyetemi diákvezetőknek szóló táborát augusztus 20. és 25. között, Királyszálláson. Az előadók között van Boross Péter korábbi miniszterelnök, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Intézet Igazgatója, Takaró Mihály irodalomtörténész, Benedek Fülöp, az OTP Bank elnöki főtanácsadója, ügyvezető igazgatója, Kalmár Ferenc András, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, az MKP elnöke, valamint Gubík László, a felvidéki Esterházy Akadémia vezetője.

Forrás: MTI. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

(forrás:pestisracok.hu)

Feloszlatta magát a Migration Aid

Ami az RTL Klub híradóból biztosan kimarad: Nagyot nőtt a magyar háztartások vagyona