in , ,

Fujjjjj! Ennivalóként forgalmazható a lisztkukac az Európai Unióban

Döbbenetes

Mindenszo.hu kommentár: elindult hát ez az őrület is, amitől tartottunk. Bogarak, lisztkukacok, a legsúlyosabb betegségeket terjeszthetik! Gratulálunk EU! Egyen bogarat az, akinek 6 anyja van!


Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén – közölte az osztrák Die Presse. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt.

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz.

Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést

– hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték:

hazánk álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Ráadásul a kontinensen hagyománya sincs ezen fehérjeforrások fogyasztásának.

Továbbra is fontos ezeknek a fehérjeforrásoknak a bevezetése előtt a megfelelő élelmiszerlánc-biztonsági kutatási, jelölési és edukációs feladatok elvégzése.

 

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

A hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

 

(Nagy Kristóf, magyarnemzet.hu)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Kálmán Olga után Dömötör Csaba is megmutatta, milyen fenyegető üzeneteket kap – A hatóságok egyelőre hivatalból sem nyomoznak – Teljes a csend

      Orbán Viktor kimondta a lényeget: ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia