in ,

Fontos bejelentés! – Seehofer: Bajorország szövetségre lép a közép-európai országokkal

Szövetséget hoz létre Bajorország a közép-európai államokkal – jelentette be pénteken Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Seehofer: Bajorország szövetségre lép a közép-európai országokkal

 

Szövetséget hoz létre Bajorország a közép-európai államokkal – jelentette be pénteken Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Horst Seehofer a magyar kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy személyesen vezeti a Bajorország és a közép-európai országok együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést.

Rámutatott, hogy Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

Ezért is „bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése” – mondta Horst Seehofer.

Hozzátette: Bajorországot és Magyarországot

barátság és tisztelet köti össze, ezért hívtuk meg ismét barátunkat, Orbán Viktort.”

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Mint mondta, a magyar kormányfő „bátor szabadságharcos volt a kommunista diktatúra alatt”, országa polgárainak támogatását többször is elnyerte demokratikus választáson, méghozzá „meggyőző módon”, és „nagyon sikeresen” mozdítja elő Magyarország fejlődését.

Horst Seehofer leszögezte: Orbán Viktor „kétségtelenül a jogállamiság talaján áll”.

Elmondta, hogy a CSU vezetői és Bundestag-képviselői „nagyon jó, őszinte és nyílt” megbeszélést folytattak Orbán Viktorral. „Sok-sok gondolatot adtunk át kölcsönösen egymásnak a további munkához” – fogalmazott.

Horst Seehofer kiemelte, hogy az Európai Unió jövőjének formálásában és a kétoldalú kapcsolatokban is hatalmas feladatok következnek, amelyeket csak közösen lehet megoldani, ezért tovább kell folytatni a bajor-magyar párbeszédet.

Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője hangsúlyozta:

Tudjuk, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében.”

Hozzátette, hogy Magyarország az EU, a schengeni övezet és a NATO tagjaként „fontos tárgyalópartner a stratégiai kérdésekben európai szinten”.

Kifejtette: szolidaritást kell tanúsítani a válságövezetek azon térségeinek újjáépítésében, ahol helyreállt a béke, és ebben a kérdésben Németország és Magyarország azonos állásponton van.

Mindkét ország azt vallja, hogy humanitárius segítséggel és újjáépítési támogatással hozzá kell járulni ahhoz, hogy újrainduljon az élet ezeken a vidékeken.

Alexander Dobrindt a találkozón megtárgyalt gazdasági kérdésekről szólva rámutatott, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot, amiben a Magyarországon tevékenykedő német és bajor vállalatoknak is van szerepük. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Bajorország, hanem egész Németország számára is kiemelten fontos a visegrádi térség. Németország jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi államokkal, mint Franciaországgal. A CSU továbbra is ennek a „növekedést ígérő partnerségnek” a fejlesztésére törekszik – mondta Alexander Dobrindt.

(MTI)
(Nagy Gábor, 888.hu)

Orbán Viktor a lengyel köztelevízióban: „Mi nem akarunk egy posztkeresztény és posztnemzeti világban élni”

Ficó is keményen beszólt Brüsszelnek – Mutatjuk mit mondott