in

FIGYELEM MAGYAROK! – Súlyos betegséget okozó zöldséget találtak egy üzemben, kilencen meghaltak

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

 

A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett vállalkozás értesítette partnereit, hogy a különböző márkájú termékek kivonását a forgalomból Európa-szerte megkezdték.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.A megbetegedéseket öt uniós tagállamban, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerintjúnius 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.

IllusztrációTHINKSTOCK

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt– közölte a Nébih.
Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa szerte elindították.

Az üzem jelenleg, szigorított takarítást követően, fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.
A tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.

A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.

A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra.

 

(forrás:www.origo.hu)

A nap képe – A képen egy meghunyászkodó politikus és egy magabiztos miniszterelnök látható.

LIBSIK AZ MTA-n – Az Akadémia nem fordította hasznos és fontos célokra az adófizetők pénzét