in , ,

Ezt Niedermüller nem teszi ki az ablakba – A húgytengerré változott Ligetvárosról

A megoldás módja nem érdekel: az egyszeri büntetéstől az ebadón át a nyilvános autodafékig bármiben benne vagyok.

„A húgyba fulladó Erzsébetvárosról írni nem hálás feladat, pláne, ha az nem feladat, hanem belső kényszer: amikor imádott kerületed húgyban, szarban ázik, vagy éppen szárad – egyik rosszabb, mint a másik –, amikor

 a mocsok a személyes teredbe lép, a mindennapjaid részévé válik, ahol még a csönd is elkoszolódik,

 na, akkor eltörik valami. 

Emlékszem az időkre, amikor a Városligetbe indulva, a Nefelejcs utcán, a Peterdy utcán lépegetve könnyedén kikerültem a zónákat: tízméterenként egy friss húgyfolt, néhol egy rakás szar a takarítógépek járta utcákon – ezeket régi szép időknek becézik Ligetváros lakói, pedig azt hittük, mélyponton vagyunk. Ezek az idő elmúltak.

Eljött a húgy és a szar uralma nálunk. Elértük a kritikus pontot, a kritikus tömeget, átléptük az eseményhorizontot, beléptünk a történelembe, a köztisztaság epizódba ért és a pszichózis állapotába került. Kicsit egyszerűbben: a Városliget melletti, ligetvárosi utcákon,

a Nefelejcs utcán, a Peterdy utcán méternyi megszakítás nélkül, dühöngve áll a húgy és a szar.

Orrodat befogod, pofádat befogod, és irány a Liget.

Bocsánat a gyors filozofálásért – én biztosan nem olvasnám el –, de a következő ugrott be: a mocsok sűrűsödő állapota megalázó arra nézve, aki tehetetlenül benne sétál. A civilizáció egyik legborzalmasabb fejezetét juttatja eszembe – és megint elnézést, hogy nem valamiféle vérengzésre gondolok –, mégpedig a középkori városok utcaképét.

A civilizációnak nevezett állati oldalt, amelyik megengedi hordozójának, az embernek, hogy hozzászokjon a mocsokhoz, amiben él.

Dosztojevszkij úgy vélekedett, „az ember, amilyen aljas, mindent megszokik.” De muszáj? Szerintem nem.

Még azt is aláírom, hogy a mocsokban akad némi romantika, ha egyszeri-kétszeri kalandnak fogod föl, de harmadszor észreveszed: a kaland és a hétköznap szerepet cserélt. Az életminőséged nem zuhanni kezd, hanem megsemmisül.

Hogyan jutottunk el idáig? Nem tudom,

nem érdekel, akkor sem, ha a Rogán volt az. Akkor sem, ha Niedermüller bérelte föl a kutyákat személyesen.

A megoldás módja sem érdekel: az egyszeri büntetéstől az ebadón át a nyilvános autodafékig bármiben benne vagyok. (Még pár ilyen séta, és aláírom az utóbbit.) Ha pedig az égből potyog a szar, akkor az eget kell megfoltozni. Nincs kecmec.

Mezei szavazó vagyok, aki a szent cél érdekében az Ördöggel is hajlandó lepaktálni, vagyis azzal, aki tisztaságot ígér neki, garanciákkal. Mert ha Prágában, Krakkóban, Ljubljanában, Bécsben, Pozsonyban, a vidéki magyar városokban, sőt,

még a fasiszta Moszkvában is meg lehet oldani a köztisztaságot, akkor Budapesten is meg lehet. Csak vállalja be valaki. De ki lesz az?

Mutatom, miről beszélek. Ezek egy tetszőleges délutáni séta felvételei a Peterdy utca és Nefelejcs utca járdáiról, a teljesség halovány igénye nélkül. Ekkor éreztem azt, hogy elég volt. Pillanatfelvételek ezek a szervezett takarítás hiányáról, az emberi együttélés és az ebtartás normáiról, meg mindenről, ami mögötte van:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kovács Gergő, mandiner.hu)

 

 

 
 

 

      


LEGYÉL NAPRAKÉSZ!


 

Brüsszel – Orbán Viktor: a kommunisták nem tudtak betiltani minket, és a brüsszeli bürokraták sem (VIDEÓ)

Vége! A csávó befuccsolt! Mentális egészségét félti Molnár Áron – egy időre leáll a noÁr mozgalom + Mindenszo.hu kommentár