in ,

Ezt imádni fogják a magyarok! – Nem stadion – Visszanyerte eredeti formáját Közép-Európa egykori legnagyobb katonai erődrendszere – Videó

A Liget Budapest Projekt keretében lezajlott nagyszabású beruházást az Épkar, a Fertődi Építő és a West Hungária Bau munkálataival valósították meg

Elkészült a monarchia korabeli komáromi erődrendszer rekonstrukciója a Liget Budapest Projekt keretében – jelentette be Baán László, a nagyszabású beruházássorozat miniszteri biztosa. A komáromi Csillagerőd értékmentő és -bemutató munkáját az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma végezte el egy 6 milliárd forintos projektben.

A látványos erődkomplexum egykor 200 ezer katonát fogadott be, az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. A Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján véghezvitt rekonstrukció során a létesítmény korhű, eredeti állapotát nyerte vissza, valamint egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött: itt a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz darabja hét évtized után végre méltó otthonra találhat.

 

Európa szobrászati örökségének méltó kiállítási helyszíne lesz a Csillagerőd

 

Az épület elkészültét követően most megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése: az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat fog ellátni korszerű, interaktív múzeumi körülmények között.  A Csillagerőd ezzel igazi családbarát kulturális intézményként nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt 2020 tavaszán.

 

Baán László beszámolt róla, hogy az épületben a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talál majd otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásait. Az intézmény megnyitását követően a látogatók megcsodálhatják majd többek között

Verrocchionak Bartolomeo Colleonit és Donatellónak Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak másolatát,

csakúgy mint középkori, valamint reneszánsz síremlékek, vagy a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának másolatát.

 

A szobrok installációja is komoly szakértelmet igényel

A miniszteri biztos elmondta, hogy a munkálatok befejezését követően elkezdődhet a nagyméretű szobrok beköltöztetése, installálása és az állandó kiállítás berendezése. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat is ellát majd korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat jövő év tavaszától.

 

A bécsi archívum segítségével volt lehetséges a korhű munka

A komáromi beruházás az Európa legnagyobb kulturális beruházásaként megfelelő keretet biztosító Liget Budapest Projekt része. A felújítást megelőzően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően – ahol lehetséges volt – az eredeti állapotában állították vissza az erődöt. Az új, kibővített komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

Az erődrendszer két évig tartó felújítása során 32.000 m3 földet mozgattak meg, 1.200 m2-nyi kőfelületet újítottak fel és 115.000 db bontott téglát építettek be.

 

(Szabó Ákos, magyarepitok.hu)

Nyílt levél Karácsony Gergelynek! Most pedig takarodj be a köztévébe interjút adni!

Friss! Klímahiszti – Teljes agyhalál – Érdektelenségbe fulladt a libsik magyarországi klímatüntetése – Videó