in ,

Ezek csalni akarnak: válaszokat várnak a kormánypártok Márki-Zay Pétertől a Datadat-botránnyal kapcsolatban

Fidesz-KDNP egyebek mellett arra kíváncsi, miért a cég fizeti a baloldal miniszterelnök-jelöltjének vacsoráját, és ezen kívül még mi mást fizetett.

A Fidesz-KDNP egyebek mellett arra kíváncsi, miért a cég fizeti a baloldal miniszterelnök-jelöltjének vacsoráját, és ezen kívül még mi mást fizetett. Mint portálunk is cikkezett róla, a  Datadat Kft. fizethette Márki-Zay Péter vecsési kampányvacsorájának a számláját. Az Index szerint ez a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felvetheti.

Komoly, akár törvényességi kérdések is felvetődhetnek a baloldal kampányát külföldről segítő Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoportról – közölte a KDNP frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc azt mondta: a magyar gazdaságot Gyurcsány Ferenccel együtt tönkretevő korábbi miniszterelnök és külföldi társai jól láthatóan be akarnak avatkozni a magyar választásokba. Az Index gyanítja, hogy a Datadat Kft. fizethette Márki-Zay Péter vecsési kampányvacsoráját. Birtokukba jutott egy több, mint százharmincezer forintos számla, amelyen vevőként a Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám érdekeltségébe tartozó cég neve szerepel. A teljesítés dátumaként március 17-ét jelölték meg, vagyis azt a napot, amikor a baloldali jelölt és 25-30 fős csapata Vecsésen tartózkodott. A portál úgy tudja: a társaság az étteremben jelezte, hogy utalással fizeti a fogyasztást. Csakhogy – mint az Index fogalmaz – érdekes, hogy végül miért a DatAdat rendezte, ez ugyanis a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felvetheti.

A DatAdatról az Index néhány napja azt is közölte: adatelemző és tanácsadó tevékenységével befolyásolhatta a baloldali előválasztás eredményét. A portál állítása szerint Ficsor Ádám egy hangfelvételen taglalta a módszerüket. Eszerint a cégnél olyan rendszert építenek, amely felismeri a kampányra nyitott szavazókat, akiket aztán, különféle eszközökkel, például hírlevelekkel, online kvízekkel és játékokkal aktivizálnak. A cikkek megjelenése után Márki-Zay Péter az Atv-ben elismerte, hogy együttműködik a DatAdattal. És azt sem zárta ki, hogy a cég befolyásolhatta az előválasztási voksolást. Kijelentette: Hogyha a datadat, amelyik dolgozott a DK-nak, és dolgozott Karácsony Gergelynek, ha ők befolyásolhatták volna, lehet, hogy próbálták, ezt nem tudjuk.  A DatAdat mostani kampányban betöltött hasonló szerepére utal az is, hogy az adatbázis-építéssel foglalkozó vállalkozás egy részét Észtországban jegyezték be – tényleges ottani jelenlét nélkül – fogalmaz az Index. A portál megjegyzi: a cégháló észt fiókcégei azért is érdekesek, mert a balti államban könnyen meg lehet kerülni az Európai Unióban érvényes adatvédelmi rendeletet és szabadon fel lehet használni a választóktól begyűjtött adatokat. A Index hozzáteszi: az így szerzett adatokkal akár az áprilisi választások eredménye is befolyásolható, ami már a hazai szabályozás megszegését jelentené. Nacsa Lőrinc szerint az ügy súlyos, felveti a külföldi beavatkozás, valamint a tiltott párt- és kampányfinanszírozás kérdését is. A Fidesz-KDNP ezért magyarázatot vár a baloldali jelölttől. A politikus kijelentette:

Kérdéseket szeretnénk feltenni Márki-Zay Péternek. Mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból a kampányára? Milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot és mennyit fizetett érte? Miért a cég fizeti a vacsoráit és mi mást fizetett még a cég? Miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el tőle Bajnai? Márki-Zay az átláthatóság bajnokaként tünteti föl önmagát, ezért az a minimum, hogy válaszol a magyar állampolgároknak a feltett kérdésekre

– mondta.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Pilhál Tamás: kokain, maffia, baloldal. És persze Szabó Tímea.

Botrány van az utolsó héten is! Budai Gyula: Szabó Tímea kampányát kábítószer értékesítéséből finanszírozhatják