in ,

Ez sem stadion – Magyar honvédelem – Páncélosok után páncéltörők

Újabb négy darab nagyjavított Mi–24-est adtak át az oroszok a Magyar Honvédségnek

A német Leopard–2-es tankok és a PZH–2000-es önjáró lövegek után svéd páncéltörő eszközöket is kap a Magyar Honvédség. A Carl-Gustaf M4-es hátrasiklás nélküli, vállról indítható fegyverek a legkorszerűbbek kategóriájukban. Közben megérkezett Kecskemétre az oroszországi nagyjavításon átesett további négy darab Mi–24-es harci helikopter is.

 

– Carl-Gustaf páncéltörő eszközöket vásárol Magyarország – jelentette be Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese tegnap az Echo TV Jó reggelt! című adásában. Az altábornagy továbbá felsorolta az utóbbi hónapok fontosabb honvédelmi célú beszerzéseit.

– A Magyar Honvédség olyan fejlesztéseket hajt végre haditechnikailag, amely a közép-európai térség egyik meghatározó haderejévé teszi – szögezte le Böröndi Gábor. A tábornok szerint ennek az a célja, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa maradhasson.

A tervek szerint mintegy húszmilliárd forint értékben szereznek be korszerű, vállról indítható, többcélú páncéltörő rakétafegyver-rendszereket
Fotó: Wikipédia

A beszerzést elsőként leíró kormányhatározat 2017 legvégén jelent meg a Magyar Közlönyben, amely szerint a kormány a 2019–2026 évek közötti időszakban húszmilliárd forint értékben tervez a Magyar Honvédség szükségleteinek megfelelő, korszerű, vállról indítható, többcélú páncéltörő rakétafegyver-rendszereket, valamint a kapcsolódó logisztikai támogatási és szolgáltatási feladatokat beszerezni.

A húszmilliárd forintos keretösszeg alapján most már valószínűsíthető, hogy tavaly december 19-én a Saab Group svéd hadiipari cég sajtóközleményében hazánk volt az a meg nem nevezett ország, amely új rendszeresítőként 492 millió svéd koronáért, napi közép árfolyamon mintegy 15,5 milliárdért vett Carl-Gustaf M4-es páncéltörő eszközöket 2019–2024 közötti szállítással.

A fegyver a harctéren bizonyított, széles körben elterjedt, a V4-ek közül csak Magyarország nem alkalmazta idáig. A svéd hátrasiklás nélküli fegyver mindössze 7 kilogramm súlyú, az M4-es változat a legújabb konstrukció, amely a jövőben intelligens célzórendszerrel és programozható töltettel is felszerelhető.

Közben újabb nagyjavított és részlegesen korszerűsített Mi–24P harci helikoptereket szállítottak vissza Oroszországból. Szombat óta négy darab, az egykori NDK légi erejében szolgáló, 1989-ben gyártott, 1995-ben a Magyar Honvédségnek átadott, de itt szolgálatba nem állított, gépágyús Mi–24-es harci helikopterrel fordult négyszer egy orosz Il–76-os szállítórepülőgép Szentpétervárról – számolt be az lhsn.hu a Facebook-oldalán.

A gépeket közúton szállítják Szolnokra, ahol összeszerelik és berepülik őket. A Magyar Honvédség két darab Mi–24V és hat darab Mi–24P harci helikoptert nagyjavíttatott, ezenkívül öt darab Mi–17-es közepes szállítóhelikoptert felújítottak a meglévő három darab Mi–8-as mellett.

A minisztérium tavaly új gépekről, 20 darab H145M könnyű, többcélú helikopter, valamint 16 darab H225M közepes szállítóhelikopter vásárlásáról egyezett meg az Airbusszal.

Az új gépek 2019-től, illetve 2023-tól állnak rendszerbe. Mindkét típushoz megrendelték az irányított rakétafegyverzetet is tartalmazó HForce-rendszert a hozzá tartozó felderítő és érzékelő eszközökkel együtt.

(forrás: Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

Nem stadion – Orvosi rendelővel és óvodával is gazdagodhatnak a falvak

Hoppá! – Bíróság elé állhat Fegyőr is – Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsíthatják meg a rendőrökre füstgránátot dobó Momentum-elnököt