in ,

Hoppá! – Bíróság elé állhat Fegyőr is – Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsíthatják meg a rendőrökre füstgránátot dobó Momentum-elnököt

Hivatalos személy elleni erőszak miatt felelhet Fekete-Győr András

Hivatalos személy elleni erőszak miatt felelhet Fekete-Győr András azután, hogy egy néhány héttel ezelőtt megtartott tüntetésen füstgránátot dobott a rendőrökre. Az ügyben már a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálódik, amely hamarosan dönteni fog arról, megáll-e a gyanú a Momentum elnökével szemben.

 

Fekete-Győr azon a tüntetésen dobta a rendőrök közé a füstgránátot, amelyen egyébként is elszabadultak az indulatok. A túlóratörvény elfogadása miatt a baloldali pártok felhívására néhány ezren tavaly december 12-én és 13-án este az utcára mentek, hidakat szerettek volna foglalni, a Fidesz-székházat megtámadni; végül a Kossuth téren az Ország Karácsonyfáján álltak bosszút. A tüntetők “Pribékek, fasiszta pribékek, azok vagytok”,“Rabszolgák”“Rohadt geci rendőrök” mellett egyéb válogatott szitkokat szórtak a munkájukat végző egyenruhásokra, emellett nem elhanyagolható károkat is okoztak. Megrongálták az Országház műemlék épületének I-es kapuját, parkokban és környékbeli épületekben tettek kárt, kukákat gyújtottak fel.  Kétmillió forintot tett ki a takarítás költsége, ugyanis egy köbméter darabos hulladékot szedtek össze utánuk. Bónuszként még a rászoruló gyerekeknek szánt szánkókból is elloptak ötöt a tüntetők.

A rendőrök megdobálása miatt felelhet a Momentum elnöke. Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

A BRFK későbbi tájékoztatása szerint 51 főt állítottak elő, 13-at közülük őrizetbe vettek. Az összecsapásokban 14 rendőr megsérült, 8 rendőrautót pedig megrongáltak a tüntetők.  Úgy tudjuk, több külföldi állampolgár is volt az őrizetbe vettek között. Rendőri forrásaink szerint a felhergelt tömeget valakik felpiszkálták belülről, ezt az uszító magot pedig egy nagy akarategységben, koncentráltan, komoly fizikai erőkifejtéssel fellépő csoport alkotta. Miattuk kellett végül bevetni a könnygázszóró palackokat is, majd a megújuló támadás miatt később még egyszer. Noha ezzel kapcsolatban nincs közelebbi információ, feltételezhető, hogy az őrizetbe vett külföldieknek is van közük ehhez a csoporthoz.

Hivatalos személy elleni erőszak lehet a gyanú

A tüntetésen előállították Donáth Annát, a Momentum alelnökét is, aki a gyanú szerint éppen egy füstgránátot készült elhajítani. Később a párt elnöke, Fekete-Győr András a hvg.hu-nak elismerte, ő maga meg is dobta füstgránáttal a rendőröket. A Momentum elnöke szerint senkit nem bánt a füstgránát, de düh van az emberekben, ezt valahol ki kell mutatni. Hozzátette: a rendőröket nem akarják bántani, de 2006 óta nem látott ennyi embert ilyen felfokozott állapotban. Tényi István ezután fordult a hatóságokhoz és garázdaság gyanúja miatt tett feljelentést. Tényit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)  – portálunk által megismert – határozatában arról tájékoztatta, hogy már a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) van a feljelentése. A határozatból az is kiderül, hogy a KNYF hivatalos személy elleni erőszak gyanúját vizsgálja és hamarosan dönteni fog a nyomozás megindításáról, a feljelentés-kiegészítés elrendeléséről, vagy adott esetben a feljelentés elutasításáról.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PS

(forrás: Pámer Dávid, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ez sem stadion – Magyar honvédelem – Páncélosok után páncéltörők

Szerkesztőségi kiállás a Gundel étterem mellett – Az ellenzék a HVG uszítására megtámadta a Gundel éttermet is – Mindenki 1 csillagot küld