in

Ez se stadion! – még két hétig lehet pályázni az ápolói ösztöndíjakra

Egységesen havonta nettó negyvenezer forint ápolói ösztöndíjat kapnak az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók

MÉG KÉT HÉTIG LEHET PÁLYÁZNI AZ ÁPOLÓI ÖSZTÖNDÍJAKRA

HAVI NEGYVENEZER FORINTOT KAPHAT ÖSSZESEN HÁROMEZER-KÉTSZÁZ TANULÓ
Egységesen havonta nettó negyvenezer forint ápolói ösztöndíjat kapnak az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók, ha tanulmányi átlaguk eléri a közepes érdemjegyet – mondta lapunknak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Hozzátette, a program kerete 4,4 milliárd forint, ami 2021-ig várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló támogatására nyújt segítséget a szakképesítés megszerzéséhez.

Még két hétig jelentkezhetnek az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók az ápolói ösztöndíjakra, amelyek fontos eszközei az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás biztosításának – mondta tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence kiemelte, hogy az ösztöndíj szabad felhasználású, így a tanulók maguk dönthetik el, mire fordítják az összeget, mi az, ami leginkább segíti őket egészségügyi szakképesítésük megszerzésében.

A program kerete 4,4 milliárd forint, ami 2021-ig várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló támogatására nyújt segítséget a szakképesítés megszerzéséhez.

Fotó: Kurucz Árpád

A pénzügyi mellett mentori támogatásban is részesülnek a diákok

– Egységesen havonta nettó negyvenezer forint ápolói ösztöndíjat kapnak az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók, ha tanulmányi átlaguk eléri a közepes érdemjegyet – nyilatkozta lapunknak Rétvári Bence, aki hozzátette, hogy azok a tanulók, akik a Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíjban részesülnek, jelen pályázati felhíváson is indulhatnak, azonban a két ösztöndíj együttes összege nem haladhatja meg a garantált nettó bérminimum összegét (ez 2017-ben 107 065 forint volt, 2018-ban várhatóan 120 033 forint lesz).

A felhívás 29 egészségügyi szakképesítésre terjed ki. Az ösztöndíjat a teljes tanulmányi időszak alatt kapja a hallgató, és azok, akik tavaly szeptemberben megkezdték valamelyik szakképesítés megszerzését, visszamenőleg is megkaphatják azt, illetve egy évet meghaladó kurzus esetén a pénz a nyári szünetben is jár.

A kitöltött pályázati adatlapokat az informatikai rendszeren keresztül (https://apololeszek.aeek.hu/” target=”_blank”), valamint papír alapon is be kell nyújtani első körben január 15-én éjfélig. Fontos azt is tudni: a pályázatra jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig vállalják, hogy valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

A tanulók az ösztöndíj mellett mentori támogatásban is részesülhetnek. Az Emmi ugyanis olyan országos mentorhálózatot hoz létre, amely segíti az egészségügyi hivatástudat kialakulását, valamint a megfelelő munkakörben történő elhelyezkedést is minden ösztöndíjasnak.
(Csejk Miklós, magyaridok.hu)

Nem stadion! BALATON! – Fejlődő balatoni úthálózat

A sivalkodók bánatára folytatódik a honvédelem fejlesztése