in ,

Ez igen! – Összebútorozik a Jobbik és az LMP

Keresztes László Lóránt társelnököt választotta vezetőjének az LMP parlamenti frakciója kedden

Keresztes László Lóránt társelnököt választotta vezetőjének az LMP parlamenti frakciója kedden. A politikus sajtótájékoztatón köszönte meg Szél Bernadett, korábbi frakcióvezetői munkáját, majd kifejtette, a parlamenti munka jelentőségét vesztette a Fidesz miatt a megelőző ciklusokhoz képest, mégis az LMP megvalósította a “valódi népképviseletet”. Véleménye szerint nem kizárt az együttműködés a Jobbikkal, de ez nem a párt vezetésének a feladata, hiszen helyi programok mentén kell kialakítani a kooperációt.

A PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva a politikus elmondta, fontos, hogy a 21. századi pártok szembehelyezkedjenek a korábbi rendszer pártjaival, a helyi ügyekben való összefogás mentén pedig az ideológiai különbségek is eltűnhetnek. Keresztes László Lóránt kifejtette, a kormánynak nincsen egységes politikája migrációt illetően, és pusztán tüneti kezelést alkalmaz a hatalma bebetonozása érdekében. 

 

Keresztes László Lóránt budapesti sajtótájékoztatóján maga számolt be a frakcióülésen született döntésről, mely szerint ő lett a LMP új frakcióvezetője. Elmondta, ő nem vett részt a voksoláson, a döntést képviselőtársai egyhangúlag hozták meg. A politikus az LMP-t a legaktívabb, legfelkészültebb, és létszámarányosan a legtöbb munkát elvégző pártnak nevezte, majd kifejtette, a parlamenti munka ugyan jelentőségét veszítette a kormány tevékenysége miatt, az LMP azonban  megvalósította a  “valódi népképviseletet”, és a helyi ügyeket helyzete a középpontba. 

Keresztes László Lóránt– Fotó: Horváth Péter Gyula

A PestiSrácok.hu kérdésére, mely szerint lehetséges-e egy jövőbeli tényleges együttműködés a Jobbikkal, az új frakcióvezető elmondta, fontosnak tartja, hogy azokat a javaslatokat, amelyet a valódi ellenzéki pártok fogalmaztak meg meg tudják valósítani. Hozzátette, minden lehetőséget meg kell találni, hogy valódi változást tudjanak generálni. Elmondta azt is, hogy fontosnak tartja, hogy a 21. századi pártok szembehelyezkedjenek a korábbi rendszer pártjaival, de úgy gondolja, hogy az együttműködés kialakítása nem a pártvezetés feladata, nekik ebben csupán az a részük, hogy megteremtsék ennek lehetőségét. Úgy véli, a helyi ügyek mentén kell az együttműködéseket kialakítani.

Egyszerűen, úgy vélem, hogy felelősséget kell érezni minden valódi ellenzéki munkát végző pártnak, hogy megragadja a lehetőséget, hogy ilyen helyi szintén akár értékek mentén, közös programok mentén kialakuló együttműködés legyen.

– mondta el a PestiSrácok.hu-nak Keresztes László Lóránt. Hozzátette, ő maga azon fog dolgozni, hogy ez kialakuljon. Véleménye szerint az LMP és a Momentum között nagyobb ellentétek vannak, mint az LMP és a Jobbik között. Kifejtette, bizonyos kérdésekben hasonlóan gondolkodnak, és a helyi ügyek kezelése miatt pedig akár el is törpülhetnek az ideológiai különbségek.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Tudni szerettük volna azt is, hogy meg fognak-e próbálni egyetérteni a Fidesszel azok után, hogy Ungár Péter kifejtette, “nem szégyen egyetérteni a kormánnyal”. Keresztes László Lóránt elmondta, a problémafelvetések szintjén lehet egyet érteni a kormánypárttal. Példaként a migrációt hozta fel, amelyről úgy véli, a Fidesznek nincs koherens politikája a migráció ügyében, a bevándorlást csupán hatalomtechnikai eszközként használja. A politikus hozzátette, a kormány nem beszél a valós problémáról és a migráció kiváltó okairól, csupán tüneti kezelést alkalmat, és a helyzetet arra használja fel, hogy bebetonozza a hatalmát. Keresztes László Lóránt ökológiai szempontból vitatná meg a migráció kérdését, hiszen szerinte a bevándorlást kiváltó fő probléma a vízhiány és a klímaváltozás. A politikus arról nem beszélt, hogy Magyarország az elmúlt két évben 3,6 milliárd forintot fordított a közel-keleti üldözöttek helyben maradását és hazatérését segítő programokra. Iskolát épített, templomok és lerombolt épületek újjáépítését finanszírozza, kórházakat és keresztény közösségeket támogat a hazatérés biztosítása érdekében Szíria, Irak, Jordánia és Libanon területén. Emellett hazánk a 250 szíriai hallgatót fogadó ösztöndíjprogramját is folytatni kívánja.

A sajtótájékoztatón jelen volt még a három frakcióvezető-helyettes: Schmuck Erzsébet, Demeter Márta, illetve az újonnan megválasztott Csárdi Antal, akik biodíszletként emelték az esemény fényét. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PS

(Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Vitray Tamás rovott múltja: elvégezte a hírszerző iskolát, majd a Néphadsereg politikai tisztje lett

Extrém cuki kistapír született a Fővárosi Állatkertben (videó)