in

Extrém szopóágon a Jobbik – Úgy bezuhant, hogy öröm nézni

Százezrek fordulhattak el az utóbbi időben Vona pártjától

Mélyrepülésben a Jobbik

 

Százezrek fordulhattak el az utóbbi időben Vona pártjától

 

Július óta tízből nagyjából három biztos szavazó fordult el a Jobbiktól – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készített novemberi reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki párt támogatottsága a biztos szavazóknál jelenleg 16 százalékos, holott júliusban még 23, szeptemberben 21, októberben pedig 19 százalékon állt az erős pártpreferenciájú választópolgároknál. Ugyanebben a körben a Fidesz–KDNP viszont erősödött, a választási részvételüket biztosra ígérők csaknem fele, 48 százalékuk szavazna a kormánypártokra.

Az MSZP biztos szavazóinál kilenc, a DK-nál és az LMP-nél pedig nyolc-nyolc százalékos eredményt regisztráltak. Az LMP július óta megduplázta a várható listás szavazatarányát. Akkor a párt a voksok négy, szeptemberben hat, októberben pedig hét százalékára lett volna esélyes. Ugyanezen a bázison a Momentum négy, az Együtt és a Kétfarkú Kutya párt két-két százalékon áll, míg a Párbeszéd és a Liberálisok támogatottsága egy-egy százalékos.

A teljes felnőtt népesség körében az októberi tízhez képest egy százalékkal gyengült a Jobbik támogatottsága. Így 2014 óta először ismét egy számjegyű a legnagyobb ellenzéki párt szimpatizánsainak tábora.

Novemberben az összes választópolgár 35 százaléka támogatta a kormánypártokat, ezzel október óta négy százalékpontos növekedést könyvelhettek el. A szocialistákkal továbbra is öt, a DK-val pedig négy százalék szimpatizál ezen a bázison, míg egy százalékpontnyi erősödést követően az LMP-t a teljes felnőtt népesség négy százaléka támogatja. Az Együtt, a Párbeszéd és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok egyaránt egy százalékon állnak ebben a körben, a Momentum pedig változatlanul az összes szavazópolgár kettő, a Kétfarkú Kutya párt pedig immár egy százalékát tudhatja maga mögött.

Figyelemre méltó, hogy szintén jelentős támogatásesést mért a Jobbiknál az elmúlt hónapokban több közvélemény-kutató, köztük a Századvég Alapítvány, a Tárki és a Medián is. Utóbbi adatai szerint az ellenzéki párt támogatottsága öt százalékkal csökkent június óta a biztos szavazók, míg két százalékkal a teljes népesség körében. A Századvég mérése alapján 2015 ősze óta tíz százalékkal vannak kevesebben a Jobbik-szimpatizánsok, ami több százezres nagyságrendű támogató elvesztését jelenti.

(Kárpáti András, magyaridok.hu)

Soros hálózata durván beszállt a választási kampányba

Fantasztikus eredmény – Télen is nyári forgalom a Balatonnál! – Megteltek a szállodák!