in ,

Európai kisebbségvédelmi kezdeményezés: már 822 ezer ember írta alá

Az RMDSZ pénteki hírlevelében közölte, hogy az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek számára uniós védelmet és támogatást kérő polgári kezdeményezésnek jó esélyei vannak az egymilliós aláírásszám teljesítésére.

 

RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és a FUEN által indított Minority SafePack kezdeményezésnek egymillió aláírást kell összegyűjtenie az április 3-i határidőig, ugyanakkor hét tagállamban teljesítenie kell az országos küszöböt is.

Ez eddig Romániában, Magyarországon és Szlovákiában történt meg, ugyanakkor Lettországban már csak 800 aláírás hiányzik ehhez. Dánia, Szlovénia, Bulgária, Spanyolország, Lengyelország és Horvátország esetében is jó esély van a küszöb elérésére.

A FUEN március 8-án jelentette be, hogy 822 ezer ember támogatta eddig a Minority SafePack kezdeményezést, így az egymillió aláírás április 3-ára történő összegyűlésére komoly esély van. A 2012-ben létrejött kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási a tét, ugyanis

minden a célegyenesen múlik. Mindannyian győztesek lehetünk, de a kudarc is közös lesz, ha nem teljesítjük az aláírásszámot. Ez az utolsó esély arra is, hogy a többséghez tartozókat is meggyőzzük kezdeményezésünk támogatásáról”

– idézi az elnök szavait a Maszol.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

A BETILTOTT SVÉD VIDEÓ ÚJRA ELÉRHETŐ – (videó) Svédország pusztulása

Azok támadják a téli rezsicsökkentést, akik kormányon folyamatosan emelték a rezsit