in ,

Európa leghitványabb, legbénább főpolgármestere: közszolgáltatások és a közvilágítás korlátozása – Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik

Nincsenek szavak

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. Hogy mindez mivel fog járni, ahhoz a Mediaworks Hírcentruma átnézte a vonatkozó terveket. Várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, hogy hogyan zuhanyozzunk kevesebbet.

 

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A CÉL A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLENI KÜZDELEM ÉS AZ UKRAJNÁVAL VALÓ SZOLIDARITÁS, UGYANIS BRÜSSZEL A KÖVETKEZMÉNYEKKEL NEM TÖRŐDVE ELHATÁROZTA, HOGY EURÓPA MIND JOBBAN FÜGGETLENEDIK AZ OROSZ ENERGIAHORDOZÓKTÓL.

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A KÖVETKEZMÉNYEK MÁR MOST LÁTSZANAK: ELSZABADULÓ ENERGIAÁRAK, SZORONGATÓ INFLÁCIÓ. MINDEKÖZBEN AZ OROSZOK NEVETHETNEK A MARKUKBA, UGYANIS A MEGDRÁGULT ENERGIAHORDOZÓKAT ELADJÁK KÍNÁNAK ÉS MÁS ÁZSIAI ORSZÁGOKNAK.

 

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának elnöke is egyben.

– Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat – olvashatóak Tüttő szavai.

 

 

 

 

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;
  • Csökkentenék a sebességhatárokat;
  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

 

 

 

Érdekesség, hogy a dokumentumban több település is visszajelzést küldött egy-egy javaslat megvalósításáról. Az észak-kelet romániai Flomanzában például úgy határozott a helyi önkormányzat, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között lekapcsolják a közvilágítást. A döntés azért született, mert a 2021 januári 14 ezer lejről decemberre 60 ezer lejre drágult a közvilágítás havonta.

A LAKOSOK NEM VOLTAK ELRAGADTATVA, SOK TÁMADÁS ÉRTE A VÁROSVEZETÉST, MERT A HELYIEK AGGÓDTAK A BŰNÖZÉS MÉRTÉKÉNEK EMELKEDÉSÉTŐL.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

 

 

 

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A RÖVID VIDEÓKBAN BEMUTATJÁK, HOGY HOGYAN CSAVARJUK LE A FŰTÉST, HOGYAN HASZNÁLJUNK HOMOKÓRÁT ZUHANYZÁSHOZ ÉS HOGYAN MOSSUNK HIDEG VÍZZEL.

A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját… és már indulhat is a sprint.

 

 

(origo.hu)

 

 

Add tovább!

Nyálfolyató, ostoba nyugat – Kevesebb áramot és kevesebb gázt kell használni, üzente a német kormány

Mivel volt elfoglalva a közművezér Gyurcsány-fióka, miközben Budapestet elöntötte a víz?