in ,

Ettől az ellenzék sírva fog fakadni – 5 százalék fölött a magyar GDP

A tavalyi negyedik negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék

A tavalyi negyedik negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához mérve, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 4,9 százalékos volt a növekedés – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mindkét szám 0,1 százalékponttal nagyobb a február 14-én közölt első becslésnél.

Az előző negyedévhez mérve 1,0 százalékos volt a GDP növekedése a tavalyi utolsó három hónapban.

A múlt év egészét tekintve 4,9 százalékosra gyorsult a gazdasági növekedés üteme Magyarországon az előző évi 4,1 százalékosról. A naptárhatással és más egyedi rendkívüli tényezőktől megszűrt adat szerint 5,0 százalékos volt a növekedés az előző évi 4,4 százalékot követően.

A bruttó hazai termék 2018-as 4,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,4, az építőipar 0,8, a feldolgozóipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a GDP tavalyi növekedéséhez a végső fogyasztás 2,6, a bruttó felhalmozás 3,9 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 1,5 százalékponttal lassította a gazdasági növekedést.

Kiemelkedő

A 2018-as magyar gazdasági növekedés európai viszonylatban is kimagasló volt, ráadásul ez a növekedés több lábon állt – mondta a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára a köztelevízióban. Banai Péter Benő erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy a KSH felfelé javította a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatot.

„A magyar gazdaság 2018 negyedik negyedévi teljesítménye meghaladta a legyen, a cseh, vagy a szlovák teljesítményt. Ezzel együtt a gazdaság egészének bővülése az egyensúlyi mutatók kedvező alakulása mellett valósulhatott meg. Ezt, azt gondolom, érdemes kiemelni, hiszen rövid távon lehet érdemi gazdasági növekedést elérni úgy, hogy egy ország eladósodik, de 2018-ba nem ezt láttuk” – fogalmazott.

(hirtv.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Agysebészek – Azért zaklatta az ápolónőt a migráns, mert az nem az iszlám szerint volt felöltözve

A disznószemű Vásárhelyi Mária szerint a Fidesz plakátjai aljasok és gyűlöletkeltők