in , ,

És még van pofája a Pfizernek perelnie Magyarországot – A kormány szerint az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe

A Politico birtokába került dokumentumok szerint hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

 

Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra – reagált lapunk megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután kiderült, hogy a Pfizer és a BioNTech idén januárban pert indított a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt.

 

 

A Politico birtokába került dokumentumok szerint hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket.

 

 

 

Az uniós ombudsman arra jutott, hogy Ursula von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetet nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, hogy állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A korábban szintén korrupcióval gyanúsított magyarellenes uniós biztos, Vera Jourová is az sms-esek rövid életű, múlandó jellegével védte Ursula von der Leyent.

Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont a bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Az Európai Bizottság elnöke egyébként azzal védekezett, hogy nem vett részt a tárgyalásokban, ezért az üzenetek sem befolyásolták az üzlet menetét. Nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen megpróbálta kisebbíteni az sms-tárgyalás jelentőségét, a Pfizer-vakcinák beszerzése ugyanis pénzügyi veszteséget is okozott az Európai Uniónak: az amerikai Pfizerrel és a német BioNTechhel kötött megaszerződés értelmében Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol kilencszázmillió adag vakcinát, további kilencszázmillió adagra szóló opcióval.

 

 

(Máté Patrik, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Orbán Balázs rendkívüli válasza Présembernek – Íme a részletek

Zöld Budapest, mi????? Engedély nélkül vágtak ki fákat Terézvárosban