in ,

És akkor Zsóri Dániel Messi elől elhappolta a Puskás díjat

Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat

Debrecen, 2019. március 12. A gólszerzõ debreceni Zsóri Dániel a Magyar Kupa negyeddöntõjében játszott Debreceni VSC - Mezõkövesd Zsóry FC mérkõzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. március 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) milánói gáláján vehetett át.

 

A 18 esztendős futballista február 16-án a Debreceni VSC színeiben a későbbi bajnok Ferencváros elleni hazai NB I-es találkozón a 81. percben csereként állt be élete első felnőtt élvonalbeli mérkőzésére, majd a 93. percben 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott 1-1-es állásnál, így győzelemhez segítve csapatát.

A MOL Fehérvár FC játékosa a színpadon elmondta, óriási megtiszteltetés számára, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhette el.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év góljáért járó Puskás-díjat a 11. alkalommal adták át. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, ezúttal pedig első magyarként Zsóri Dániel volt a díjazott. Eddig kétszer adta át magyar a díjat: Puskás Ferenc özvegye után Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján. Idén a voksok alapján csökkent három jelöltre a lehetséges győztesek sora, amelyből a legendás játékosokból álló zsűri választotta ki a győztest.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:

  • gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),
  • a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,
  • a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

(Horváth József György, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppácska! Újabb kerületben esett szét az összefogás, Kőbányán külön indul a Jobbik és LMP, Óbudán is hiba csúszott a mestertervbe

Nevetésbe fulladt a műsor – A Sajtóklub szabályosan kiröhögte Karácsony Gergelyt – Videó